24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Nebojte se tuků, ale neutopte se v nich :)

05.06.2013
Rutina.cz
Fitness videa, inspirace, recepty a zdravý životní styl na www.rutina.cz.

Tuky jsou zdraví prospěšné ba co víc, jsou zásobárnou energie. Jsou velmi důležitou a nezbytnou potravinou každého zdravého jídelníčku.

V dnešní době se opouští od kdysi tolik propagovaných „nízkotučných“ diet a naopak se tuky zařazují do běžné diety s cílem zbavit přebytečného tělesného tuku. Oleje jsou forma tuku, která pomáhá odbourat ty naše nechtěné tukové polštáře v těle. Ale (je tu to ale, jako vždy;)) je dobré volit ty zdravé a vhodné a ty nesprávné nechat ležet stranou.


Tuky snižují hladinu cukru v krvi


Konzumace sacharidů hladinu cukru v krvi zvedá, což má za následek rychlé uspokojení pocitu hladu, ale tento pocit brzy vyprchá s následným poklesem cukru v krvi – proto je dobré volit, hledat a kombinovat potraviny tak, aby hladina cukru v krvi stoupala postupně: kombinace sacharidů i tuků nebo kombinace bílkovin a tuků má za následek postupné navyšování hladiny cukru v krvi a tudíž budete delší dobu syti, plni energie a zároveň se štěpení sacharidů a jejich transport do krve výrazně zpomalí. Obrazně řečeno: jídlo vám nepoputuje rovnou do problémových partií :-). Když tak správně nekombinujete zdravé sacharidy, bílkoviny a správné tuky, budete nasyceni delší dobu i z menší porce - o kombinaci potravin v jedné porci jsem již psala, vracím se ale zpět k tukům, proč? Protože…..


…..v tomto článku nechci rozpitvávat, co jsou nasycené (nezdravé) a nenasycené (zdravé) mastné kyseliny, nechci vám tady motat hlavu a upřímně mě samotnou zas až tolik neuspokojuje vědět, co je co, i když to k něčemu asi je;). Vím, že do zdravých tuků se řadí avokádo, různé oříšky a semínka, různé oleje jako konopný, sezamový, lněný, kokosový, olivový řepkový apod. a snažím tyto tuky co nejčastěji zařazovat do svého jídelníčku. Jenže právě mezi oleji je nejvíc rozporuplných názorů a radši bych měla jednou pro vždy jasno, že když si těstoviny pokapu olivovým olejem či budu smažit na kokosovém tuku nebo si do salátu přimíchám řepkový olej, to se mnou za 10 let nesekne ;) No trochu přeháním, v umírněnosti všeho je základ, ale chápete, kam mířím?


Jaký olej je nejlepší? A není investice do těch dražších jen zbytečné vyhazování peněz do chřtánu potravinových řetězců?!!!!


Tím se dostávám ke kameni úrazu – mezi samotnými odborníky a dietology jsou rozporuplné názory. Co pak má dělat chudák veřejnost a obyčejný pozemšťan jako já? Sama jsem na téma kokosový tuk (olej) už jednou diskutovala u mého receptu na mé výborné „kakaové snídaňové müsli kuličky“;) a uvědomila si, že názory se liší a budou se lišit (jako ve všem) i na toto téma.


Ráda bych se rozepsala o 3 olejích  - z těch kategorizovaných jako zdravější, nejčastěji používané, nejdostupnější a nejpropagovanější u nás. S ostatními jako lněný, sezamový nebo konopný nemám zkušenosti, tak je PROZATÍM nechávám stranou.


Chcete-li jistotu pro zdraví, sáhněte po OLIVOVÉM OLEJI!


O extra panenském olivovém oleji je všeobecně známo, že je zdravý – snižuje krevní tlak či riziko rakoviny střev. Je běžně dostupný, jen je třeba volit pravý extra panenský olivový olej. V kostce napsáno – o extra panenském olivovém oleji jsem nenašla žádné rozporuplné informace a s klidným srdcem mohu vyťukat do klávesnice  - „zdravý prospěšný i když finančně nákladnější olej“ :-)


ORGANICKÝ PANENSKÝ KOKOSOVÝ OLEJ


Á už jsme u něj – je zdravý prospěšný nebo ne? Tento tuk je jeden z nejoblíbenějších olejů na vaření. Cena tak veselá není, ale stojí za to do něj investovat?
Podle příznivců a nutričních specialistů, kteří jsou PRO panenský kokosový olej, má tento olej blahodárné účinky na zdraví, povzbuzuje imunitní systém, působí protizánětlivě a rozpouští (pro mne velmi radostná informace:)) břišní tuk.


Podle odpůrců kokosového oleje je tento olej velmi nebezpečný a patří mezi ty nejnezdravější oleje na světě, protože obsahuje vysoké % nasycených mastných kyselin (těch co postupně zabíjejí a ucpávají cévy;)). Tímto jejich argument začíná a končí a přes to vlak prostě nejede.


Kde je tedy pravda? Začne bitka mezi nutričními specialisty? Názor si musíte udělat každý sám:)


Jak jsem se dočetla a osobně se přikláním k tomu názoru - PANENSKÝ kokosový olej je nasycený tuk se středně dlouhým řetězcem MCFA (což se dřív nevědělo, proto byl považován za zdraví škodlivý, ale chytří odborníci na to přišli;)). Sice netuším, co MCFA přesně je (nejsem výzkumník), ale liší se tak od těch ostatních (nezdravých) nasycených tuků způsobem  trávení  - nezatěžuje při trávení játra a žlučník a proto se řadí do zdravé formy nasyceného tuku, který je okamžitým zdrojem energie, zrychluje metabolismus, který urychluje ztrátu nadváhy, snižuje cholesterol, omezuje riziko srdečních infarktů a zlepšuje stav diabetu.


Společně s olivovým olejem je právě kokosový nejčastěji používaný v naší domácnosti a nebojím se ho dávat ani mým dětem. Dobře se na něm smaží a peče. Věřím v něj. Na jaké straně barikády jste Vy?


ŘEPKOVÝ OLEJ


Já myslím, že většina při pohledu na řepkové pole je unesena, dokud nezafouká vítr směrem k našim nozdrám :) Ale i to jsem dokázala tolerovat, protože jsem z oleje řepky byla při pohledu na štítek s cenovkou absolutně nadšená. „ Opravdu je tak levný a tak zdravý? Kašlu na olivový olej,“ říkala jsem si, „ To je paráda, jsem pro smradlavá řepková pole!“ :) Jenže i v tomto případě jsem změnila názor a pro tentokrát se řadím do tábora odpůrců řepkového oleje.
Ano, i u řepkového oleje jsou mezi odborníky zastánci, kteří na něj nedají dopustit a naráží na opačný postoj z řad odpůrců mezi specialisty na zdravou výživu.


Řepkový olej se hojně používal v Číně, Japonsku a Indii, kde jeho způsob zpracování, byl odlišný oproti dnešním moderním postupům mechanického lisování při vysokých teplotách. Díky tomuto průmyslovému zpracování nejenže ztrácí svou původní výživovou hodnotu, ale zvyšuje se v něm i podíl velmi nebezpečných látek. Jak už jsem psala, nejsem výzkumník, ale tak nějak dám na odborné články a knihy, které mne lehce vyděsily, a do řepkového oleje bych znovu neinvestovala. Ale zase - Vy si udělejte závěr svůj! ;)


Doufám, že tuky řadíte pravidelně do svého stravovacího režimu a už v nich tolik neplavete. Nebo se po přečtení tohoto článku topíte v tucích/olejích ještě víc? ;)


Zdravým tukům zdar!;)


Zdraví Maruška z www.rutina.cz


Zdroje informací pro tento článek jsem čerpala z mých 2 oblíbených knih: „Navždy mladá“ od Nicholas Perricone m.d.; „150 nezjdravějších potravin na světě“ od Jonny Bowdwdena; dále pak z knihy " Výživou proti rakovině" od Johannes F. Coy a článků „The great Noc-ola“ z www.mercola.com  a „Can-ugly oil“ na www.diabetesincontrol.com ; „Is Coconut Oil Healthy or Unhealthy? The Real Truth“ z www.caloriesecrets.net; http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Rutina.cz

Fitness videa, inspirace, recepty a zdravý životní styl na www.rutina.cz.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.