24.4.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

​Něco na těch makronkách je!

14.1.2018
(Ne)šťastnejch třicet
Lucia Magdziak

Makronky

Milují je Francouzi, milujeme je my, milují je všichni. Jsou malé, okrouhlé, barevné, chutné a vypadají taaaak lahodně a neškodně.
A i když jsem si celou dobu myslela, že makronky pocházejí z Francie, ve skutečnosti jsou z Itálie. Nechci se opakovat a přepisovat to, co si dohledáte na webu, jak je přivezla Kateřina Medicejská a bla bla. Mimochodem žena silná, pragmatická, ale celý život nešťastně zamilovaná do svého muže, který bohužel dováděl vedle v pokoji s "kamarádkou" Dianou, takže zřejmě jí nic jiného, než jíst makronky, které znala mimochodem už od svého dětství, nezbylo.
Takže původem jsou možná italské, ale co je nesporné, byla to právě Francie, která je parádně proslavila a vtiskla jim punc vznešenosti a výjimečnosti. U nás nebyly dlouho k mání. Ne proto, že by patřily k nedostatkovému zboží, ale jednoduše o ně nebyl zájem.
Já jsem se s nimi poprvé setkala v Paříži. Moje kamarádka si je tam koupila, když jsme se procházely kolem Seiny. Já jim odolala, nechápala jsem, jak může vyhodit 1,50 euro za něco tak malého jako naše padesátikoruna, a hlavně když v suvenýrech si za tu cenu mohla koupit hrníček s nápisem Paříž. :)
Podruhé jsem se s nimi setkala také v Paříži a tvářila jsem se jako profík, co má makronky běžně k snídani, takže je ochutnávat nemusí.
A potřetí doma. V Praze. To už byly moderní i u nás. Kdo nejedl makronky, jako kdyby nebyl. Jsou světové, jsou "in", musím je tedy mít. Koupila jsem si rovnou šest, z každé barvy. Připravovala jsem se na to, že budou možná chutnat jako naše klasické Disco. :D Ale spletla jsem se. Jakmile je totiž ochutnáte, propadnete jim. Úplně. Propadnete té promyšlené a lehké chuti. Chuti něčeho. A co na nich je? Je to právě to "něco". Nelze to popsat. Je to jako láska. Nikdy ji nepopíšete tak, aby si to někdo mohl představit. Musí to zažít, aby pochopil.

Fascinuje mě taky ta práce, kterou musíte vynaložit, abyste mohli mít dokonalou makronku. Ta opatrnost, přesnost, to, jak dokonalá makronka musí mít límeček, hladký povrch, jak musí křupnout, když se do ní zakousnete, mít dokonalou vyváženou chuť, spousta pravidel, které musíte dodržet, včetně teploty ingrediencí, to všechno "má a musí" ve mně evokuje pocit, že to nemůže upéct obyčejný člověk, že to dokáže pouze "cukrářský bůh". A to mě na jedné straně omlouvá, protože tohle já upéct nikdy nemůžu, hlavně, když mám problém s dodržováním pravidel vůbec, ale současně mi to stanoví určitý cíl, že jednou, milé dámy, jednou je určitě upeču. A to budou sakra makronky!
Mějte krásný den!

PS: A víte, co je plus? Nikdy se jich nepřejíte. Cena vám to nedovolí. :) Jedna makronka Vás vyjde plus-mínus (většinou plus) na 30 Kč. 

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

(Ne)šťastnejch třicet

Lucia Magdziak


KURÝR 6 - "HOGGY" PETR LEXA

AVON S PETROU LOVELY HAIR, LÍČENÍ ČTENÁŘKY ADÉLKY

PROMĚNA S TERRY MAKEUP TUTORIALS

KURÝR 1 - SHOPAHOLIC NICOL

CHUTNÁ TO? KAČÍ - MY COOKING DIARY A JEJÍ NEJLEPŠÍ KUŘECÍ KŘÍDLA

ANNA SULC - PROMĚŇ MĚ!

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.