24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Příprava sushi krok za krokem

29.01.2014
Zdenule
Obsesivně kompulzivní informatička, vyžadující naprostou kvalitu ve všech ohledech... v kosmetice nevyjímaje! :-)

Všichni mají rádi sushi. A kdo ne, tak ten brzy taky začne :-) Ale jelikož tahle pochoutka nepatří k těm nejlevnějším, ukážeme si v dnešním fotonávodu, jak takové základní maki rolky vyrobit svépomocí doma.

Co budeme potřebovat na 4 rolky (2 porce):

  • cca 150g rýže - ideální je rýže určená přímo na sushi, pokud ale takovouhle vymoženost neseženete, stejně dobře vám poslouží i rýže kulatozrnná
  • 3 lžíce rýžového octu - koupit můžete neochucený a dochutit si ho sami (na internetu jsou návody) a nebo můžete být líní jako já a kupovat rovnou ten ochucený
  • 2 velké plátky řasy nori
  • japonská sójová omáčka - obvykle je na nich označení "japonská", na běžné byste si totiž moc nepochutnali
  • náplň do rolek - to může být například salátová okurka, krabí tyčinky, syrová ryba (losos, tuňák); variací je mnoho, inspiraci můžete čerpat například na internetu
  • nepovinně wasabi

Další vybavení:

  • hrnec na vaření rýže - nejlépe s povrchem, na kterém se rýže hned nepřipálí a s povinnou poklicí
  • rohož na rolování - ideální je bambusová, která je omyvatelná, ale vystačíte si i s obyčejnou "špejlovou"
  • hrneček na odměření rýže - o objemu přibližně 2 dcl
  • lžíci - na odměření octu (ta mi koukám na fotce chybí)
  • nádobí na servírování - talíř, miska na omáčku, hůlky

A můžeme se na to vrhnout!

Ideální je, nejprve si připravit rýži. Já odměřuji v hrnečku - jeden plný hrneček na kafe (cca 2dc, tj 150 g) a k tomu, dvojnásobek vody - takže dva plné hrnečky.

Vaříme na velmi mírném plameni, pod poklici. Kdo by se bál připálení, může semtam promíchat, ale nedoporučuji na zbytečně dlouhou dobu odebírat poklici, aby nedocházelo ke ztrátě vody. Vaříme dokud rýže "nevcucne" všechnu vodu (přibližně 10 minut varu).

Do hotové rýže poté přidáme tři lžíce rýžového octu a za stálého míchání necháváme chladnout na pokojovou teplotu. Míchání je důležité, aby se rýže neslepila do jednoho velkého kusu a byla pěkně provzdušněná. Nicméně se přiznám, že na dlouhé míchání trošku kašlu a promíchám jí zhruba jednou za pět minut. Rozhodnutí, zda míchat nebo ne, nechám na vás a vaší poctivosti.

Vychladnutí rýže na pokojovou teplotu je ale důležité pro snadnou manipulaci s řasou (když bude rýže moc horká, řasa se pod ní začně při nanesení "zcrvrkávat", rozmáčet nebo i trhat).

Následovat bude příprava řasy. Já jsem zvyklá plátky přepůlit, aby sushi bylo "akorát do pusy". Takže přehneme na půl (delší stranou) a překrojíme - nic složitého. To můžete provést buď při vaření rýže nebo při jejím chladnutí.

Po připravení řasy a vychladnutí rýže začneme s přípravou rolek. Řasu položíme na šířku k okraji rolovací rohože a to hladkou stranou směrem dolů. Rovnoměrně na ni rozprostřeme vrstvu rýže (vrstva bude necelý centimetr vysoká). Vynecháme asi 1,5 cm vzdálenějšího okraje, abychom mohli rolku na konci "zalepit". K bližšímu okraji vložíme vybranou náplň. Ta by měla mít průměr přibližně (a maximálně) 2 cm.

No a ve finále pak už musíme zvládnout jen to nejtěžší - zabalit rolku. Nejprve navlhčíme volný konec řasy (vodou nebo rýžovým octem ředěným vodou). Chytíme oběma rukama konec rohože a řasy a začneme utahovat směrem od sebe a hlavně dolů (aby byla rolka dostatečně utažená). Po zarolování ještě rolku ze dvou stran po celé delce lehce pomačkáme, aby se vše pořádně "přilepilo". Opakujeme i pro dvě další strany rolky - díky tomu dostane rolka typický, lehce hranatý tvar.

Rolku máme hotovou a zbývá ji už jen nakrájet - ideálně na stejně vysoké kusy!! A neměli bychom zapomenout na vzpomínanou sójovku a wasabi. Wasabi můžeme použít buď ve formě prášku smíchaného s vodou nebo si hotovou pastu můžete rovnou koupit. No a wasabi pak přimícháme (v decentním množství!) do misky se sójovou omáčkou.

Na konec bych asi ještě měla zmínit finanční stránku takovéhohle vaření (první cena je za celé balení, druhá za tyto dvě porce):

- rýže: 40 Kč/kg, 6 Kč

- rýžový ocet: 40 Kč/250 ml, 4 Kč

- řasa: 85 Kč/10 ks velkých plátků, 17 Kč (dva plátky, rozpůlené)

- sójovka: 50 Kč/150 ml, 3 Kč

- wasabi pasta: 50 Kč/balení, 2 Kč

- náplň: dle výběru 

A komu se nechce motat maki rolky, může si prostě a jednoduše na oválek rýže položit plátek lososa:

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Zdenule

Obsesivně kompulzivní informatička, vyžadující naprostou kvalitu ve všech ohledech... v kosmetice nevyjímaje!


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.