24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Bez černý (Sambucus nigra)

25.05.2015
Akční máma
Moje definice štěstí??? To, že jsem máma....že své děti miluji a ony milují mne....to, že každý den vstanu a vidím je, cítím je, mohu se jich dotýkat.....prostě to, že jsou...a to je to největší štěstí, co mě v životě potkalo....a proto jsem nekonečně šťastná....

Je to drobný, planě rostoucí keř, který je v době květu obsypán žlutavými až bílými květy. Po odkvetení se mění v lesklé, kulaté, černofialové plody, jež lze dále zpracovávat.

Sbíraná část a období:
Květ sbíráme v období od května do června a plod od srpna do září.
 
Způsob sběru, sušení a uchovávání: 
U květu:
Sbíráme celá květenství i se stopkou dlouhou do 1 cm, buď odštipováním anebo odstřiháváním.  Dáváme pozor na to, abychom sbírali pouze květy pěkně rozvité a nepřekvetlé. 
 
Květy sušíme na vzdušném a stinném místě v tenké vrstvě, či je můžeme rozvěsit na šňůru. Při umělém sušení  nesmí teplota přesáhnout 35°C. Dobře usušené květy mají původní krásně nažloutlou barvu (nesmí být nahnědlé a narezlé), silně voní. Skladujeme na suchém místě, abychom zabránili vlhkosti.

U plodu: 
Odštipujeme nebo odstříháváme celá plodenství zralých, černofialových plodů. Plody necháme nejprve zaschnout na slunci, a poté dosoušíme uměle do 40°C. Slepí-li se nám plody do hrudek, nevadí, na léčivých účincích to nijak neztrácí. Před uskladněním plodů v dobře uzavíratelných lahví nezapomene otrhat všechny přebytečné stopky.

Léčebné účinky:
Tato bylinka příznivě působí na záněty močového měchýře a ledvin, dobře snižuje teplotu při horečnatých stavech. Hlavní využití však nachází buď jako čaj z květů  při chřipkových onemocnění a nachlazení, rýmě a kašli; anebo jako odvar pro zklidnění zanícené sliznice, krvácejících dásní a otoku vznikajících po vytržení zubu. Výborné je jako kloktadlo při chrapotu a bolestech krku.
 
Plody, na rozdíl od květů, lze aplikovat na léčení nespavosti a bolestech hlavy; bezinkový ocet zas jako výborné mazadlo při bolestech svalů

Pozor! 
Kůra a listy černého bezu jsou jedovaté! Čerstvé plody jsou mírně jedovaté a mohou způsobit zvracení, průjem a celkové oslabení organismu.  Tyto nepříznivé, vedlejší účinky lze odstranit dalším zpracováním tj. sušením a převařením. U této bylinky vždy dodržujeme dávkování!
 
Použití:
Bezový čaj: 
Dvě čajové lžičky usušeného květu zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme 10 minut stát, nijak čaj necedíme. Květy necháme usadit u dna a pijeme po doušcích. Čaj můžeme dochutit medem a citrónem. Teplý čaj pijeme při nachlazení a horečce; chladný a neslazený čaj naopak při žaludeční nevolnosti.
 
Bezinkový čaj: 
Jednu polévkovou lžíci sušených plodů vaříme 15 minut v 500 ml vody. Čaj necháme vychladnout, přecedíme a pijeme po doušcích.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Akční máma

Moje definice štěstí??? To, že jsem máma....že své děti miluji a ony milují mne....to, že každý den vstanu a vidím je, cítím je, mohu se jich dotýkat.....prostě to, že jsou...a to je to největší štěstí, co mě v životě potkalo....a proto jsem nekonečně šťastná....


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.