24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Food blogerka na cestách – Thajsko

06.09.2016
Food blogerka na cestách
Ochutnávejte se mnou příchuť zahraničí. Vydáme se společně na exotická místa, vyzkoušíme netradiční recepty a osvěžíme chuťové buňky. :)

Thajsko je pro mě tou nejbarevnější a nejvoňavější zemí, co jsem zatím navštívila. Najdete zde obrovský výběr jídel. Většina místních obyvatel se stravuje na ulici, a právě zde najdete ty nejzajímavější skvosty, co se jídla týče.

Pokud budete v této zemi, určitě se nebojte navštívit místní tržnici nebo pouliční stánek, drahé restaurace vezměte obloukem, protože ta pravá thajská kuchyně se skrývá právě na ulicích. Určitě je ale dobré se vyhnout jídlu, které je již delší dobu vystavené ve výloze.Stolování je zde velikou událostí. Většinou se jídlo naservíruje uprostřed stolu a každý si může vzít, co hrdlo ráčí. Tento styl stolování je můj nejoblíbenější, protože si mohu od každého jídla nabrat trochu a přitom se nepřejím.
Jídlo v Thajsku se liší podle regionu. Ostatně i některé ingredience se v daných regionech využívají četněji, v některých oblastech zase méně.
Regiony:

Centrální Thajsko

Mnoho pokrmů má v této oblasti za základ kokosové mléko a chilli pastu. Mezi typická jídla patří Panang (thajské červené kari), Tom Kha Khai nebo Tom Yam Kung.

Severní Thajsko

Pro sever je typické jídlo ve stylu chilli past, které se vyrábí z různých typů papriček v kombinaci se zeleninou a masem. Typickým jídlem je dušené vepřové se zázvorem Keng Hung Lai a Nam Prik Ong. Jedná se o levné jídlo, které si oblíbili zejména Thajci.

Severovýchod

Tato oblast je proslulá lepkavou rýží, která se obvykle podává ke grilovanému masu nebo k Som Tam (papájový salát).

Jižní Thajsko

Tento region poskytuje nepřeberné množství ryb. Typickým jídlem je tu Khau Jam.
Základem thajského jídelníčku je rýže (Khau). Nudle (Pad) mají ale téměř stejně významnou roli. Mezi nejznámější thajská jídla patří Pad Thai a polévky Tom Yam a Tom Kha. Z dezertů je zcela jistě oblíbená Mango Sticky Rice (lepkavá rýže s kokosovým mlékem a mangem). Na focení a poznávání nových vůní a chutí doporučuji trhy s ovocem. Najdete zde nepřeberné množství druhů (mango, ananas, papája, mangostýn, rambutan, pomelo, durian nebo třeba kokosové ořechy). A jestli jste stejně jako já tak zapálení do asijské kuchyně, určitě zde zajděte na některý z typických kurzů vaření.
Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Food blogerka na cestách

Ochutnávejte se mnou příchuť zahraničí. Vydáme se společně na exotická místa, vyzkoušíme netradiční recepty a osvěžíme chuťové buňky.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.