Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Každodenní kolotoč nás však často donutí sáhnout po něčem hotovém a baleném. Takové věci bohužel nemají moc zdraví prospěšných látek i přesto, že to jejich obaly nadšeně hlásají. Zkuste si tedy vyrobit vlastní snídani na cesty.
Pokud i vy patříte mezi ty, kteří se ve všedních dnech s přípravou snídaně rozhodně nezdržují, upečte si o víkendu kokosovou granolu. Pro dvoučlennou domácnost vystačí minimálně na celý týden. Prostě jen popadnete jogurt nebo mléko a přidáte k nim pár lžic této výborné křupavé směsi. Je plná vlákniny, železa a hořčíku a díky tomu spolehlivě nakopne váš mozek na celé dopoledne.
Na velkou dózu budete potřebovat:
- 4 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek nebo pohankových krup (loupaných)
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/3 hrnku kokosového (nebo olivového) oleje
- 1/2 hrnku datlového sirupu
- 4 lžíce kokosového (nebo třtinového) cukru
- velká špetka soli
- 1/2 hrnku sušených brusinek
1. Ve velké míse smíchejte vločky, kokos, ořechy a semínka. Přisypte koření a sůl. V rendlíku prohřejte datlový sirup s olejem a cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
2. Touto směsí přelijte mix vloček, pořádně promíchejte, přesypte na pečícím papírem vyložený plech a dejte na cca 25-30 minut péct do trouby předhřáté na 150°C. Během pečení dvakrát promíchejte a v posledních 10 minutách často kontrolujte, aby se vločky nepřipálily.
3. Upečené vločky smíchejte se sušenými brusinkami, nechte vychladnout a poté přesypte do vzduchotěsné nádoby, ve které vydrží až tři týdny.
Máte i vy nějaké osvědčené snídaňové tipy? Podělte se o ně s námi v komentářích, třeba inspirujete ostatní ranní hříšníky :) Další inspiraci a soutěže najdete také na našem instagramu @blogerky.cz. Těšíme se tam na vás :)