24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Filippa Andrea Taverni: "Nemám životní sny, ale mám své góly"

25.04.2017
Barbora Volfová
Připravuji pro vás inspirativní rozhovory a nejen ty :)

Filippa Andrea Taverni El-Djouzi Taverni, žena, která v 18ti letech odjela na prázdníny do Anglie, kde se jí to tak zalíbilo, že už se do České republiky nevrátila. V Anglii potkala svého manžela Sida, který je muslim, a díky tomu nám Andrea může dát pohled i z druhé strany, ne jen z té, kterou šíří média. Musela Andrea konvertovat k islámu? Jak na Sida reagovala rodina a kamarádi? Na to nám odpověděla v následujícím rozhovoru.

Kdo je Andrea Taverni? 
Nevím co říct. Není to kvůli tomu, že bych nenašla samu sebe a nevěděla bych, kdo opravdu jsem. Jen jsem nenašla ta správná slova.

Tři věci, které Tě charakterizují?
S touto otázkou jsem se setkala již mnohokrát, ale nikdy jsem si na ní nedokázala odpovědět.  Až do dne, kdy jsem zabloudila do Lushe, kde mě zaujala velká kulatá dřevěná deska, která byla plná barev. Tak jsem se zeptala co to je, a paní mi řekla, že mám zavřít oči a myslet na bílou stránku, a když otevřu oči mám si vybrat 3 barvy. Paradoxně jsem ukázala na ty, které se mi vlastně ve skutečnosti vůbec nelíbí. Byly to: lesklá třpytivá lososová, modrá a červená. Když obrátila barevné žetony, ze spodu byla napsaná má odpověď na otázku: mé 3 charakteristické vlastnosti. 
Jaké jsou Tvé životní mezníky?
Asi nejdůležitější životní mezník byl odjezd z České republiky, který sebou nesl i to, že jsem se odloučila od své rodiny a přátel.   

Na co jsi ve svém životě nejvíce pyšná?
Na své rodiče, kteří jsou pro mě vzorem a díky nim mohu být pyšná i na sebe, protože mě vychovali takovou jaká jsem. Na svého bratra, který mě brzy udělá dvojnásobnou tetičkou. :) A také samozřejmě na svého muže, na naše krásné manželství.

Jaké máš sny?
Určitě můj sen je mít šťastnou a zdravou rodinu. Neřekla bych že mám životní sny, ale mám svoje „góly“ a vždy, když se mi podaří ten gól dát, posunu si branku o něco výš.

Již 4 roky žiješ v Anglii, proč jsi odjela?
Původně jsem do Anglie jela jenom na prázdniny (na 2 měsíce). Ani nevím proč, ale zůstala jsem tu. Asi mi v České republice něco chybělo, do dnes jsem nepřišla na to, co. A teď v Anglii žiji již pátým rokem, a prozatím se nemám v plánu vracet.
Muselo být těžké odjet od rodiny, jaké byly začátky? Byl cizí jazyk pro tebe bariérou?
Samozřejmě bylo těžké odjet od rodiny a přátel, a také tady to nebylo nejjednoduší, nikoho jsem neznala a byla jsem tu prakticky sama. Angličtina pro mě byla velkou bariérou, protože jsem anglicky neuměla. Byla jsem nejhorší ze třídy (smích). Ze začátku jsem se domlouvala všelijak, ale postupem času, ať chceš nebo ne, se ti dostane automaticky a sama pod kůži. Teď už přemýšlím i sním v angličtině. Angličtina se pro mě začíná stávat přirozenější než čeština. 

Jak tě přijali Angličané? 
Těžko říct, žiji v Oxfordu a Oxford je plný studentů a cizinců. Ale samozřejmě se vždy najde někdo, kdo nesouhlasí s přistěhovalci, ale to je asi všude, že? 

Litovala jsi někdy, že jsi odjela?
Ne. A určitě toho nikdy litovat nebudu. Poznala jsem jiný „svět“ a jinou mentalitu různých lidí, jelikož zde žije spousta cizinců, od kterých se učím něco nového. 

V Anglii si také potkala svého současného manžela Sida, který je muslim, jak na to reagovala rodina? 
Ze začátku z toho nebyli  nadšení, teda spíše máma. Ale když Sida potkali osobně, poznali celou tu nafouklou bublinu i z druhé strany a nějakým způsobem jim to otevřelo oči. 
Setkala ses někdy s nějakou negativní reakcí od kamarádů nebo známých? 
Ano, vyslechla jsem si pár negativních reakcí od mých blízkých. Ale nikdy jsem nedala a nedám na názor ostatních, protože já sama vím, co je pro mě nejlepší.   

Musela jsi konvertovat k islámu?
Ne, a nikdy jsem k tomu z jeho strany nebyla nucena. Myslím si, že by Sid byl rád, kdybych jednoho dne konvertovala, ale našel si mě takovou jaká jsem, a takovou mě akceptuje. Po pravdě konvertovat v plánu nemám, ale respektuji vše co se týče jeho víry. 

Co říkáš na předsudky a xenofobii vůči islámu? 
Každý má na islám svůj názor, jen mě mrzí , že většina lidí má tento názor ucelený pouze z médií. 
     
Místo, které stojí za to navštívit?
Každé místo, kde bychom se cítili dobře.

Kniha, která stojí za to přečíst?
Těžko říct. Ale mě otevřela oči kniha „The Secret“.

Film, který stojí za to vidět?
Hořící keř.

Oblíbené roční období, a proč?
Celý rok, protože každé období má své kouzlo.

Co bys chtěla říci na závěr? 
Možná jen to, aby každý zůstal sám sebou a nenechával se ovlivňovat nikým a ničím. Ať si každý udělá vlastní názor na okolní svět.

Já jsem měla Sida možnost osobně potkat, a můžu říct, že to je jeden z nejhodnějších a nejohleduplnějších lidí co znám. Což je jasný důkaz toho, že všechny muslimy "házet do jednoho pytle" je... Odsuzovat a nenávidět něco, čemu vlastně nerozumíme, co nechápeme, možná ani nechceme pochopit je podle mě velmi omezené.     

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Barbora Volfová

Připravuji pro vás inspirativní rozhovory a nejen ty


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.