24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Moje každodenní péče o pleť

08.05.2013
Beautypedia by Aja
Kosmetika a móda je pro mne koníček č. 1 již mnoho let. Mnoho lidí se na mne obrací s prosbou o radu ohledně výběru kosmetiky, líčení a stylingu, proto jsem se rozhodla založit svůj blog :). Kromě toho, moc ráda píšu a v posledním době i natáčím videa ;)

Jak pečuji o pleť, celkový systém, který používám již mnoho let :).

MY DAILY FACIAL ROUTINE aneb jak pečuji o pleť

Protože se mi za poslední roky sešlo neskutečné množství dotazů, jak a čím pečuji o svoji pleť a navíc si toto téma odhlasovaly čtenářky mého blogu, rozhodla jsem se dnešní post věnovat tomuto tématu.

Tento systém péče o pleť jsem se naučila od své babičky, která ještě v 70ti letech neměla jedinou vrásku :). Cílem mé péče je udržovat si pleť v co nejlepším stavu, abych potřebovala následně co nejméně líčidel, make-upu a hlavně korektorů :).

Holky se mne často ptají například: "co používáš za krém".... na což asi odpovím pro někoho možná překvapivě, na krému zdaleka nezáleží tolik, jako na tom, aby péče o pleť byla a) pravidelná, b) sestavená přesně dle typu pokožky, což je proměnlivý faktor. Během roku se potřeby pleti mění, dále pak v závislosti na případném onemocnění atp.

Celkově je ale absolutně nejdůležitější pravidelné a důkladné čistění pleti 2x denně (a to i v případě, že se vůbec nelíčíte) plus poctivě dodržovaný pitný režim, kterým popis péče o pleť zahájím:).  Můj typ pleti je smíšená až mastná, takže tomu budou odpovídat i přípravky na jednotlivých fotografiích. Nicméně, u některých kroků uvádím příklady péče i pro pleť normální nebo suchou. Chápu, že každý máme jiné možnosti i představy o tom, kolik do péče o pleť investovat, proto jsem u většiny fotografií zařadila variantu dražší i úspornější, aby se mohl inspirovat každý :).

1. krok  - pitný režim

Tak teď si asi říkáte, proč ta "mišuge" blondýna sem vkládá fota s vodou? :o))) Na obrázku jsou zhruba 3 litry vody bez jakékoliv příchuti, které každý den vypiji, někdy i více. Převládat by měla voda bez bublinek (někdy můžete použít mírně perlivou vodu) a pokud máte rády minerální vody, měly by se rozhodně střídat a nepijte je úplně každý den. Jedním z důvodů, proč nosím velké kabelky je ten, že u sebe mám stále alespoň malou lahvičku s vodou.

Každé ráno nejprve na lačno vypiji cca 3 dcl teplé vody s troškou citrónové šťávy. Tím se lépe nastartuje metabolismus a také zažívání, které, pokud nefunguje tak, jak má, způsobuje většinou akné .... Další věc, kterou na fotu vidíte je skvělý, ayurvédský čaj Nimba. Pro ty, kteří netuší, co je "ayurvédská medicína"..., jedná se o systém celostní medicíny, funguje podobně jako třeba čínská medicína, homeopatie atd., které na rozdíl od klasické, alopatické medicíny, neléčí symptomy, ale harmonizují organismus jako celek. Čaj Nimba podporuje orgány, které kvalitu pleti ovliňují. Seženete ho v kamenných prodejnách nebo na internetu. Příprava je malinko složitější, než u klasického čaje, protože bylinky se nasypou do studené vody a pak se 5 minut vaří, pro získání maximálního účinku. Je to trošku práce navíc, ale zase ušetříte za přípravky na akné, vrásky atp. :o))).


2. krok - čištění pleti ráno a večer

Začnu večerním čištěním pleti, protože je trošku náročnější, ale naprosto nezbytné a nenahraditelné. Pokud pleť správně nevyčistíte, budou se Vám ucpávat póry, tvořit šupinky, vrásky atd., zkrátka jen důkladně vyčištěná pleť je schopna lépe se regenerovat a hlavně přijímat účinné látky ze sér a krémů, na které se mne tak často ptáte :).

Nejedná se jen o odlíčení make-upu, ale i o odstranění "biologické" špíny, kožního mazu, bakterií, odumřelých buněk. Troufám si říci, že za posledních 10 let jsem nešla spát s neodlíčenou pletí, vlastně 1x ano ....a to bylo proto, že jsem v noci rodila :o))).

První krok u všech typů pleti je důkladné odlíčení očí, já používám nejraději micelární vodu, konkrétně všem známou,  červenou od Biodermy.  Co se týká odličovacích tampónků, tyčinek a ubrousků, hlídejte si, aby složení bylo jedině 100% bavlna, jinak se Vám bude odličovat mnohem hůře. Na každé oko používejte z hygienických důvodů samostatný tampónek, většinou je potřeba tak 3 tamponky na každé oko. Vždy nechte napuštěný tampón nejprve působit položený na víčku několik vteřin, aby se make-up nejprve rozpustil a nemusely jste kůži zbytečně "tahat", vytahanou kůži na očních víčkách asi nikdo nechceme :o))). Stíny, linky atd. stírejte vždy směrem odshora dolů, přes špičky řas. Nezapomeňte ani řasy otřít ze spodní strany, nejlépe tampónkem přeloženým v polovině, aby se do oka nedostaly žádné chloupky z tampónku. Na závěr ještě namočím do micelární vody vatovou tyčinku a vnitřní stranu horního i dolního víčka otřu tak, aby tyčinka zůstala úplně čistá. Oči pak "vykapu" očním roztokem Ocuflash, což jsou přírodní oční kapky na bázi Světlíku lékařského. Kdo toto nedělá, bude určitě překvapen, kolik zbytků líčidel se ještě z oka vyplaví!!!  Zní to možná překombinovaně, ale téměř veškerá líčidla, která používáme, jsou dříve nebo později bakteriálně kontaminována. Pokud tento "odpad" necháme v oku a děláme to několik let, dříve nebo později se začnou prohlubovat kruhy pod očima a objevuje se chronický zánět spojivek. Přípravek Ocuflash seženete ve většině lékáren a jeho cena je relativně příznivá. Tj. cca 80,- Kč za 1 balení, které obsahuje 2ks kapek. Pozor jen, po otevření se kapky musí za 4 týdny vyhodit, protože neobsahují konzervační látky!

Micelární vodu pak aplikuji vatovým tamponek na celý obličej, krk, uši a dekolt. Poté používám dle ročního období odličovací gel či pěnu, pro pleť normální nebo suchou je dalším krokem ideálně pleťové mléko nebo jak vidíte na obrázku, skvělé hydrofilní odličovací oleje, vyrábí je např. ATOK, Karl Hadek nebo Salus. Posledním krokem je pro mne dočištění exfoliační pleťovou vodou. Nejvíce se mi osvědčila exfoliační voda č.2 od Clinique, kterou používám již mnoho let. Na pleť suchou je lepší použít hydratační tonikum nebo skvělý a levný přípravek z lékárny "Solutio Jarisch", který používala moje babička. Nejlépe funguje, když ho trošku ohřejete, třeba v mikrovlnce a pak namočenou  vatou  v "Jarischi" obličej opláchnete.... sametová pleť á la broskvička zaručena :o)). Obličej pak už jen dosušíte papírovým ubrouskem.

Ranní čištění je také důležité, obzvláště u smíšené nebo mastné pleti. Použiji gel nebo pěnu, napěním přípravek a pak opláchnu vlažnou vodu, dočistím pleťovou vodou anebo pokud je moje pleť méně mastná, použiji už jen termální vodu ve spreji. Nejraději mám od Avene nebo La Roche Posay, protože mají jemnější rozptyl, než např. Vichy.

Pokud někoho trápí kruhy pod očima, vřele doporučuji 5ti minutový obklad z odvaru Světlíku lékařského. Vyzkoušela jsem už hodně různých "vychytávek", ale Světlík je prostě zázračná bylinka :).

3.krok - ošetření pleti na den

Cílem ošetření pleti na den je: hydratace pleti a její ochrana vůči vlivům vnějšího prostředí, včetně slunečních paprsků, které  poškozují kolagenová vlákna pleti. Dále pak, dle typu pleti, u suché pleti je to výživa, u pleti mastné udržení prostředí, ve kterém se nemnoží bakterie způsobující akné a snížení mazotoku. U pleti stárnoucí, tj. od 25-ti nahoru, také "anti-age" podpora, nejprve preventivní a pak cílená, když už se ukáží první vlásky nebo ochabování pleti. O účinných látkách v těchto přípravcích napíšu jindy samostatný článek.

Takže můj postup je: nanesení pleťového séra, momentálně ještě "dojíždím" vánoční dáreček, skvělá séra Prodigy Power Cell od Heleny Rubinstein a z levnější přípravků mohu doporučit také hydratačně-energizující sérum Sephora (vše na obrázku). Po aplikaci séra nanesu denní emulzi (krém) bez oleje (viz foto) a přípravek na sluneční ochranu, krém ISIS Ruboril SPF 50. Farmakosmetika ISIS není tak známá, jako jiné značky, ale zdá se mi, třeba ve srovnání s Vichy, mnohem kvalitnější. Samozřejmě, ráno i večer aplikuji oční krém, na fotu jsou opět seřazeny dle ceny, paradoxně, ty první dva nejlevnější mi vyhovují nejvíce :).

 

 

Pokud váháte nad tím, kolik investovat do kosmetiky a za co, určitě bych se přikláněla k investici do dražšího séra a levnějšího krému. To, co jednotlivé krémy odlišuje, jsou účinné látky a ty jsou obsaženy nejvíce v sérech, v nižší koncentraci pak v krémech. Zásadně nepoužívám "celé řady" od jedné značky, protože se mi to prostě neosvědčilo. Každá značka má nějaký "super" výrobek a pak ostatní průměrné, řídím se tím, na co pleť reaguje dobře a toho se držím. Dále se při výběru přípravků doporučuji řídit tzv. expirační dobou, to je počtem měsíců, od prvního otevření výrobku, po jejichž uplynutí výrobce přípravek doporučuje vyhodit. Čím kratší doba,  tím kvalitnější přípravek ve smyslu nižšího obsahu konzervačních látek, viz foto, na kterém vidíte, že např. Dermacol je na tom lépe, než Clinique se svými 24 měsíci :)....

Oční krémy

Jak jsem psala, cena nerozhoduje, dívejte se na složení, dražší krémy nikdy nekupujte bez vyzkoušení ve vzorku. Osobně se mi osvědčilo oční krémy střídat. Používám skvělý oční krém od Dr. Hauschka a ještě překvapivě Dermacol Botocell, který jsem si koupila v nějaké akci a úplně mne nadchl, protože pleť v oční okolí skvěle hydratuje a sjednocuje. S vráskami okolo očí zatím naštěstí moc nebojuji, takže nemůžu posoudit účinek. O dost hůře jsem na tom s kruhy pod očima, na kterých bych se mohla občas "houpat" :o))) a tento krém mi pomohl. Ale je to velmi individuální. Přípravek, který jednomu prokáže skvělou službu, může být naprosto nevhodný na pleti někoho jiného... Oční krémy nikdy neaplikujeme na horní víčko, protože v tomto místě je pleť poměrně "propustná" a přípravek by mohl penetrovat až do oka a způsobit podráždění nebo alergickou reakci.

Na spodním víčku krém aplikujeme směrem od vnitřního koutku k vnějšímu, nikdy obráceně!!! Jak jsem to bohužel viděla již v několika tutoriálech. Důvodem je mj. i to, že lymfatické žlázky pod okem mají tendenci se plnit
a tím vznikají "pytle" pod očima. Pokud krém nanášíme opačným směrem, nejen, že se kůže nesmyslně vytahuje, ale navíc se lymfa ještě více "ucpává" a jednoznačně to zhoršuje problém krůhů a váčků pod očima.

 

4. krok - noční péče

Cíl noční péče je jasný - hydratace, regenerace, popř. detoxikace pokožky. Připravky doporučuji opět zvolit dle typu pleti a s ohledem na věk. Jako první nanáším pleťové sérum. V zimě používám Face Cream Plus  Neostrata, s vysokou koncentrací kyseliny glykolové (15%). Mám poměrně hodně citlivou pleť, ale Neostrata mi nevadí. Tyto přípravky mají silný exfoliační účinek, působí jako prevence proti vráskám, akné, zmírňují jizvičky a případné pigmentové skvrny.  Tyto přípravky obecně velmi výrazně zvyšují citlivost pleti vůči slunečního záření, takže následné použití přípravků se SPF 50 je nutností a to i v zimě. V létě používám Neostratu třeba jen 1-2x týdně
a ostatní dny buď Dermacol LIFT&MAT Night cream nebo Clinique Turnaround Overnight Moisture Radiance, event. můj velmi oblíbený Créme Matifiante od Payot.

Noční krém vždy aplikujte i na krk, směrem od dekoltu k bradě,  tedy obráceně, než působí zemská gravitace :o))..


5. krok - 2x3 týdně peeling a maska

Dle ročního období a v závislosti na tom, zda používám Neostratu, aplikuji 1x2 týdně peeling. V zásadě jsou dva druhy exfoliantů - abrazivní (se zrníčky) a enzymatické (na obrázku Sampar), popř. abrazivní s hydroxi kyselinami, na fotu mám skvělou mikrodermabrazi od Biodrogy, německé luxusní značky, kterou seženete pouze v autorizovaných salónech.

Na svoji mastnější pleť používám čístící masky, a) jílové (The Body Shop, Yves Rocher - jediný přípravek této značky, jinak YR fakt nemusím...), b) slupovací (Ryor - fantastický výrobek za cca 90,- Kč). Dále mám masku hydratační od Sisley (někdy ji používám místo nočního krému) a masku vypínací (La Chevre), je skvělá i na krk a na ruce.

Protože se mi délka článku malinko "vymkla" :o))), na závěr už je přehled mých nejoblíbenějších balzámů na rty, které používám několikrát za den.

 

 

Snad se Vám dnešní článek líbil, pokud byste měli jakékoliv otázky, napiště mi je do komentářů, jen se předem omlouvám, pokud neodpovím "ihned".

Aja

 

PS. Pokud se Vám tento můj systém péče zdá časově náročný, tak je to opravdu jenom zdání. Ranní péče zabere tak 4 minuty a večerní do 10 minut max. :)

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Beautypedia by Aja

Kosmetika a móda je pro mne koníček č. 1 již mnoho let. Mnoho lidí se na mne obrací s prosbou o radu ohledně výběru kosmetiky, líčení a stylingu, proto jsem se rozhodla založit svůj blog . Kromě toho, moc ráda píšu a v posledním době i natáčím videa


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.