24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Co, kdy a jak často nejlépe cvičit?

15.10.2012
fitness-girl
Stejně jako většina žen, i já se několikrát vydala na cestu za "dokonalou" postavou. A právě na této cestě jsem propadla kouzlu zdravého životního stylu a cvičení. Nedodržuji striktně všechny zásady, ale velice jsem si tento způsob života oblíbila. Ráda o něm čtu, ráda o něm píši, ráda ho praktikuji :) Na svém blogu se svými čtenáři sdílím nové postřehy, inspirace, zkušenosti ze světa zdravého jídla a cvičení, ale také zážitky z života obyčejné vysokoškolačky - mě :)

S jakým cvičením nejlépe zhubnu a vytvaruju postavu? Jak často bych se měla cvičení věnovat? Je lepší cvičit ráno, odpoledne nebo raději až večer? Tyto a mnoho podobných otázek si dnes klade většina lidí, především žen, kteří se rozhodnou s cvičením začít. Jedna z prvních věcí, které pravděpodobně udělají je, že začnou hledat informace v časopisech nebo na internetu. A co zjistí? Prakticky jen to, že v tom všem mají ještě větší zmatek než na začátku…

S jakým cvičením nejlépe zhubnu a vytvaruju postavu? Jak často bych se měla cvičení věnovat? Je lepší cvičit ráno, odpoledne nebo raději až večer? Tyto a mnoho podobných otázek si dnes klade většina lidí, především žen, kteří se rozhodnou s cvičením začít. Jedna z prvních věcí, které pravděpodobně udělají je, že začnou hledat informace v časopisech nebo na internetu. A co zjistí? Prakticky jen to, že v tom všem mají ještě větší zmatek než na začátku…


Ano, internet je všemocný. Najdete tam informace ke všemu. Možná až moc informací, které jsou mnohdy nedůvěryhodné. Je samozřejmé, že každý si hájí svůj názor a považuje ho za nejlepší. Jak se pak ale máme my čtenáři rozhodnout, čemu budeme věřit?


Existují desítky „zaručeně nejlepších cvičení“, se kterými dosáhnete těch nejviditelnějších výsledků. Rozdělme si jej ale do tří základních kategorií: posilování, aerobní trénink, intervalový trénink. Ve většině ženských magazínech se dovíte, že ten zaručeně nejlepší způsob, jak zhubnout přebytečná kila, je alespoň 40 minutový aerobní trénink o střední intenzitě. Když zabrousíte do vod fitness-magazínů, už se na vás ze všech stran sypou informace o tom, že postavu nejlépe vyformujete posilováním s činkami. Po tom všem na vás vyskočí ještě nejnovější studie, která ale dokazuje, že mnohem účinnější jsou intervalové tréninky o velmi vysoké intenzitě, tzv. HIIT (high intensity interval trainign).


Když budete tyto stránky pročítat nadále, dozvíte se jednou, že ideální je cvičit ráno, nejlépe nalačno, ale podruhé vás budou od tohoto cvičení zase odrazovat. Někde vychválí do nebes večerní trénink, jinde zase ten dopolední. Jak tedy z tohoto začarovaného kruhu ven? Myslím, že já jsem si své optimální řešení již našla a vřele ho mohu doporučit všem z vás.


Proč se upínat k jednomu druhu cvičení? Když každý natolik vychvaluje to své, bude přece nejlepší to jednoduše zkombinovat. A přesně to jsem udělala i já. Můj cvičební plán se skládá z posilování s činkami, ale také z posilování s vlastní vahou. Zhruba 1x týdně zařadím delší kardio trénink o nižší intenzitě (běh na páse nebo orbitrack), ale taky si občas dám trénink kratší, intervalový. Nesmí chybět ani kombinace všeho – intervalový trénink, který spojuje aerobní prvky s posilováním (většině známý ZWOW, Bodyrock či cvičení ve stylu Jillian Michaels). Pro odreagování je vždy možno zařadit jakoukoliv skupinovou lekci a jako relaxační cvičení třeba jógu. 
Osobně tenhle způsob spatřuji jako jeden z nejlepších. Kombinujete různé typy cvičení, čímž tělo neustále překvapujete. Zároveň ho nezatěžujete jednostranným tréninkem a rozvíjíte jej v různých směrech.


A jaká je odpověď na otázku kdy a jak často cvičit? Jednoduchá. Tehdy, když na to máte čas a chuť :) Lepší dobu nenajdete. Vaše úsilí bude účinné jenom tehdy, pokud budete mít dostatek energie na to, abyste cvičili pořádně. Takže hurá do toho, protože ten vůbec nejdůležitější pohyb je zvednou svůj zadek z gauče! ;)

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

fitness-girl

Stejně jako většina žen, i já se několikrát vydala na cestu za "dokonalou" postavou. A právě na této cestě jsem propadla kouzlu zdravého životního stylu a cvičení. Nedodržuji striktně všechny zásady, ale velice jsem si tento způsob života oblíbila. Ráda o něm čtu, ráda o něm píši, ráda ho praktikuji Na svém blogu se svými čtenáři sdílím nové postřehy, inspirace, zkušenosti ze světa zdravého jídla a cvičení, ale také zážitky z života obyčejné vysokoškolačky - mě


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.