24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Dystopie, kam se podíváš

03.05.2013
Frozie
Jsem skoro 18-ti letá gymnazistka, která ráda čte. Za svůj poměrně krátký život, jsem přečetla už spoustu knih a společně se svojí sestrou vedeme knižní blog. Na něm přispíváme hlavně recenzemi. Kromě čtení mám ráda vše, co ostatní v mém věku. Hudbu, módu a své přátele.

Patříte mezi čtenáře dystopií nebo mezi osoby, kterých se tento fenomén zatím ani nedotkl? Pokud se řadíte do druhé kategorie, moje úvaha vás možná přesvědčí :)

Stejně jako před lety nastal boom všeho, co se aspoň trochu týkalo upírů a vlkodlaků, v dnešních dnech vychází čím dál víc dystopických románů.


 

A co to vlastně je ta dystopie?


Představte si fiktivní společnost, většinou v daleké budoucnosti. K tomu připočtěte totalitní režim a obyvatele, kteří jsou v něm utlačováni. Tak toto přesně bývá podkladem pro dystopické romány.


Čím to je, že se najednou vyrojilo takové množství žánrově podobných knih? Proč lidé rádi čtou o katastrofické budoucnosti? Nemá to být tak trochu varování před tím, jakým směrem se naše společnost ubírá? Vždyť i v dnešní době najdeme spoustu věcí, které si mohou dovolit jen určité vrstvy společnosti. A klidně se může stát, že za pár set let bude na prodej i vzduch, který je základní potřebou každého člověka.


I když je každá kniha zdánlivě o něčem jiném, jedno mají společné. A to varování před totalitou a nadvládou jednotlivců a privilegovaných. Nad tím že, pokud bude svět nadále směřovat tam, kam směřuje, může se dystopie lehce proměnit v realitu.


Dystopické světy jsou plné strachu a napětí. I když je na obloze Slunce, které prohřívá zem svými paprsky, obyvatelé nepřetržitě cítí mrazení v zádech a mají neustálé obavy o svůj vlastní život. Jejich myšlenky stále směřují k tomu, jestli se dožijí dalšího dne.


 

 

 

 

 

 

Nikdy ale nic není pouze černé. Stejně jako po každé bouřce vysvitne sluníčko, i tyto knihy ukazují, že pokud bude lidská vůle dost silná na to věci změnit, situace se může obrátit k lepšímu. A že hlas odhodlaného jednotlivce může mít větší sílu než hlas utlačovatele.

Komentáře

Blogerky.cz 03.05.2013 20:41

Moc hezký článek, k zamyšlení.

VYTIbyANNA 14.05.2013 19:25

Určitě, škoda že si z toho nikdo nic nedělá a nadále se chováme, že všechno bude pořád "fungovat" tak jak doposud.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Frozie

Jsem skoro 18-ti letá gymnazistka, která ráda čte. Za svůj poměrně krátký život, jsem přečetla už spoustu knih a společně se svojí sestrou vedeme knižní blog. Na něm přispíváme hlavně recenzemi.
Kromě čtení mám ráda vše, co ostatní v mém věku. Hudbu, módu a své přátele.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.