24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Jak to vidí chlap: Skutečně se české ženy neumějí oblékat?

16.01.2015
JAK TO VIDÍ CHLAP?
Co se mužům líbí na ženách? Jak si představují ideální outfit na večeři, které kousky šatníku je nenechají chladnými, co je naprosto odradí a jak moc jsou příznivci plastik a make-upu? Budeme se ptát tentokrát nikoli odborníků na krásu, ale skutečných mužů různých věkových kategorií. A určitě se dozvíme nejednu pikantnost :-).

Prý že se neumíme oblékat. Cizinci nás Češky ale milují. Takže se dneska nebudeme ptát módní policie, ale zeptáme se přímo muže. Souhlasí, že v Česku je to módní peklo? Ptala jsem se známého blogera a fotografa Míry Čížka.

Míra to vzal pěkně z gruntu! Český styl mu nepřijde tak špatný, jediné, co mu vadí je, když se holky začínají podobat svým matkám: Mít tchyni, to je úděl každého muže. Ale mít dvě, z toho jednu za manželku, to je většinou nepřekonatelný problém.

Míro, jseš ženatý už řadu let za sexbombu (Blogerka roku Petra LovelyHair), takže je mi jasný, že po ostatních holkách se na ulici ani koutkem oka neotočíš, nicméně a čistě teoreticky, proč myslíš, že jsou Češky tolik kritizované za svůj nevkus?
V České republice, ale nedělám si iluze, i v jiných koutech světa se objevuje takový zajímavý jev. Čím menší je město (obec, osada) ze které žena pochází, tím lépe je vybavena pro život, ale o to hůř je „vyzbrojena“ pro život mimo rodnou hroudu a pro soupeření se sokyněmi tzv. ženskými zbraněmi.

Zatímco žena obecní ovládá dokonale techniku vaření, štrikování i případného mordu hospodářského zvířectva, žena městská vyniká v kombinování barev, běhu na podpatcích a sokyni by dokázala porazit v šermu řasenkou. Je to dáno prostředím, ve kterém zástupkyně něžného pohlaví vyrůstají, a je jedno, jestli jsou to ženy české, ruské, francouzské, uzbecké, nebo snad východotimurské.

Nestraš se stylem ženy obecní v Uzbekistánu!

Některé z dam se ovšem narodí v jiném prostředí, než do kterého je to táhne. Když pak dosáhnou plnoletosti, táhnou houfně do prostředí, které je jejich srdci blízké. Jelikož ale v době dospívání a formování životních postojů byly např. na vesnici, mohou poté v novém městském prostředí během svého přerodu působit lehce nepatřičně. A tam podle mého vznikají ty mylné domněnky, že se české ženy neumí oblékat, nemají styl a šmrnc.

Stejná situace může nastat samozřejmě i opačně. Když žena z města přijde na vesnici. V prvních týdnech je terčem posměšků a předmětem diskusí v místních nálevnách, honosících se názvy jako „Na růžku“, „U vejpečku“, „U kouřící veverky“ a podobně. Rozdíl je ale v tom, že z vesnic a maloměst se informace do světa tolik nešíří.

Chápu. Takže se musím přizpůsobit okolí. Ale umět se dobře obléct je možná horší než naučit se dobře vařit nebo správně vykuchat kuře.

Pokud se ale tento „mezidruhový“ přerod podaří, je vše v pořádku. Pokud ne, je to problém. Pokud sem přijede neinformovaný turista a potká ženu s igelitkou, v teniskách, tričku a legínách tak průsvitných, že lze shlédnout zářivě bílé titěrné spodní prádlo, musí tento člověk nutně nabít názoru, že se stylem to tady není valné. Jistě, když pojedete do zahraničí, setkáte se se stejným (z)jevem. Jenže v ČR máme jen Prahu (sorry Brno, je to tak) a Praha je na světové poměry malá (sorry Praho, je to tak). A proto je tam koncentrace nepovedených přerodů prostě větší, než v zemích, kde mají velkých a přitažlivých měst, pro narozené na nesprávném místě, více.

Celé toto téma je tedy, podle mě, jen nedorozumění a Češky na tom s oblékáním nejsou zdaleka tak špatně, jak se ve společnosti šíří.

Právě si nám rozmordoval naše největší dvě města, ale nevadí, pokračuj…
Velice častým jevem také ale bývá, že se české ženy velmi brzy, občas v až nebezpečně nízkém věku, začínají podobat svým matkám. Podobnost vizuální není problém, to je genetika. Pravda, někdy krutá, ale taková už příroda někdy bývá. Ale podobnost chováním vnímám jako zásadní problém některých žen z českých luhů a hájů.

Mít tchyni, to je úděl každého muže. Ale mít dvě, z toho jednu za manželku, to je většinou nepřekonatelný problém. Ale ani tam bych to neviděl tak černě. Tento jev přisuzuji mrzkému rozšíření internetového připojení mimo metropoli v minulých letech. Holky si tak nemohly najít jiný vzor, než který viděly doma. A já odhaduji, že i toto se bude postupem času zlepšovat. Čeká nás tedy zářná budoucnost a v zahraničí musí s Češkami počítat!

Kdo je Míra Čížek?
Známý český bloger, vloger a fotograf, jehož povedené články najdete na Mira´s Life http://miroslavcizek.com/blog/. Je mu lehce málo přes třicet a jeho vlogy patří mezi to nejvtipnější, co čeští vlogeři vyprodukovali.

Ač nepatří do kategorie fashion blogerů, v módních a kosmetických trendech se vyzná – do osobního portfolia mu spadá překrásná Blogerka roku Petra Lovely Hair http://www.petralovelyhair.com/, jejíž blog rovněž oblažuje svým smyslem pro humor.

Takže rada závěrem...
A když chceš být módním vzorem, měj svůj šatník pod dozorem. Matčina slova ignoruj, svůj fashion vzor následuj!

Komentáře

martina.cerna 26.01.2015 17:14

Děkuji za pěkný článek. Jen bych chtěla podotknout, že nabýt názoru se píše s y ne s i, jak je zde zmíněno.

kmiky 05.03.2015 16:40

Rada na závěr je naprosto boží

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

JAK TO VIDÍ CHLAP?

Co se mužům líbí na ženách? Jak si představují ideální outfit na večeři, které kousky šatníku je nenechají chladnými, co je naprosto odradí a jak moc jsou příznivci plastik a make-upu? Budeme se ptát tentokrát nikoli odborníků na krásu, ale skutečných mužů různých věkových kategorií.

A určitě se dozvíme nejednu pikantnost .


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.