24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Vaříme zdravě

10.01.2013
Jíťa
Studuji poslední ročník na univerzitě v Liberci, konkrétně informatiku s ekonomií. Zajímám se o módu, zdravou výživu a podobně :) Začínám psát blog http://www.zdravejim.cz :)

První článek pro Blogerky :) Dnes to bude tedy obecně o tom, jak vařit zdravě, jaké zásady dodržovat pro to, aby bylo jídlo zdravé a vyvážené.

Ahoj :)

Tohle je můj první článek pro Blogerky,  takže bych se krátce představila. Jmenuji se Jitka, je mi 23 let a zajímám se o všechno možné a také o hubnutí a zdravou stravu. Nedávno jsem začala psát blog na http://www.zdravejim.cz. Jako první článek tady jsem se rozhodla obecně napsat o tom, jak vařit zdravě(ji) a dietně(ji). Píšu to tak trochu pro laiky, nejsem žádný super odborník.

1. Každé jídlo: sacharidy, tuky, bílkoviny

Každé jídlo, které si připravujete, by mělo obsahovat všechny složky - tedy sacharidy, tuky i bílkoviny. Hlavní zdroje sacharidů jsou běžně pečivo, ovoce a různé přílohy (rýže, cous cous, i knedlíky :), bílkoviny jsou hlavně maso, mléčné výrobky, vejce atd., tuky jsou máslo, oleje, ale i v mléčných výrobcích. Správně bychom měli jíst 5-krát denně nebo i 6-krát. Každý chod by měl tedy obsahovat všechny ty výživové složky výše. 

Pozn.: Jediné jídlo, pro které to nemusí platit je podle mě druhá večeře. To už může být samotný kus ovoce, pár ořechů apod.

Jídla si tedy musíme podle toho sestavovat. Ke snídani nebo svačině by tedy mohl být například celozrnný chléb (sacharidy) a k němu sojový tataráček, což je dobrá pomazánka (bílkoviny). Nějaký obsah tuku má i ten celozrnný chléb i ten tataráček, takže máme všechny tři složky. K dopolední svačině se hodí ovoce, ale je potřeba k němu přidat ještě např. tvaroh, jogurt, sýr a podobně, aby se doplnily bílkoviny. A ještě ke všemu je dobré si na talíř přidávat zeleninu kvůli potřebné vláknině.

2. Fritování a smažení je konec

Pokud máte doma fritovací hrnec, doporučuji pro blaho celé rodiny vyhodit. Ve friťáku si opravdu zdravé jídlo neuděláte :) Můžu vám ale doporučit jako náhradu Tefal Actifry, což je taková pánev s míchačkou, kde se dá péct všechno možné a umí to výborné hranolky, na které spotřebuje pouze lžíci oleje, což si i při dietě můžete v klidu dovolit!

Smažení na vrstvě oleje také nedoporučuji, ale lžička nějakého kvalitního olivového nebo např. kokosového oleje vám neublíží. A někdy to na sucho opravdu není dobré.

3. Náhrada bílé mouky a bílého cukru

Celozrnná mouka a bílá mouka mají sice podobně kalorií, ale celozrnná je mnohem zdravější a také vás lépe zasytí a na delší dobu. Proto doporučuji nakoupit různé celozrnné mouky a zkoušet. Stejné je to s bílým cukrem. Bílý cukr způsobí, že vám velmi rychle stoupne hladina cukru v krvi, ale potom také velmi rychle klesne. Když ta hladina tak rychle klesne, máte chuť na sladké. Když nahradíte bílý cukr třtinovým cukrem nebo ještě lépe např. medem, javorovým sirupem nebo jiným sladidlem, ušetříte kalorie a nezpůsobí to ve vašem těle takové cukrové výkyvy. Nebudete mít tedy tolik chuť na sladké. 

Výměna mouky zahrnuje i těstoviny - ty si kupte celozrnné. A ještě jedno doporučení: Prakticky každý menší krámek se zdravou výživou je levnější než koutky zdravé výživy v hypermarketech. Takže pokud chcete mít větší výběr za lepší ceny, běžte tam.

Obecně je potřeba snažit se vařit z kvalitních surovin, koukat občas na složení potravin a zajímat se o to, co jíte. Nekupovat polotovary, mastné uzeniny, nekvalitní oleje a tak dále. Není potřeba např. vyměnit mléko a všechno za light verzi. I při dietě můžete pít polotučné mléko a jíst sýr o 30% tuku (light má třeba i 10% tuku). 

To je pro dnešek vše :) Další články budou o konkrétnějších informacích jak jíst zdravě...

 

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Jíťa

Studuji poslední ročník na univerzitě v Liberci, konkrétně informatiku s ekonomií. Zajímám se o módu, zdravou výživu a podobně Začínám psát blog http://www.zdravejim.cz


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.