24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Dukanova dieta, zaručený tip na hubnutí?

09.01.2013
Misule
Ráda bych psala pro blogerky.

Už jste slyšeli o této dietě? Jejím autorem je francouzský odborník na výživu Dr. Pierre Dukan. Dietu představil před deseti lety v rámci své knihy "Neumím zhubnout", která se brzy stala bestsellerem. Dieta minimálně stojí za vyzkoušení, pojďme se na ní podívat blíže.

Dieta omezuje potraviny s vysokým obsahem cukru a preferuje bílkovinové potraviny.

Dukanova dieta má 3 fáze

1. fáze - dukanova dieta
Délka první fáze závisí na hmotnosti, které se chcete zbavit: pokud je to méně než 5 kg, měla by trvat dva dny, pokud je to mezi 5 a 10 kg, tři dny. Pokud máte v úmyslu zhubnout 20 kg, trvá fáze pět dní a pokud více než 20 kg, vytrvejte alespoň sedm dní. Nikdy však nepřekračujte deset dní.

Povolené jsou pouze čisté bílkoviny: libové telecí nebo hovězí maso, libová drůbež a  ryby. Maso se nesmí smažit, ale grilovat, vařit na vodě nebo péct. Jestliže se rozhodnete pro vajíčka, máte dvě možnosti: jíte-li pouze vaječné bílky, můžete jich sníst, kolik jen chcete, ale rozhodnete-li se pro směs bílků a žloutků, jsou omezena na čtyři týdně.
Velmi důležitý je pitný režim. Je nutné vypít alespoň 2 litry vody denně. Jestliže potřebujete setrvat v první fázi více než pět dní, budete muset jíst multivitamínové tabletky kvůli nedostatku vitamínů.

2. fáze - dukanova dieta
Již uvedenou čistě bílkovinovou a bílkovino-zeleninovou. Je potřeba je střídat a v každé setrvat pět až sedm dní. V bílkovino-zeleninové fázi jsou povolena rajčata, okurky, ředkvička, špenát, brokolice, chřest, pórek, zelí, houby, celer, fenykl, baklažán, paprika, mrkev. Stále však nesmíte rýži, brambory, luštěniny, kukuřici a avokádo. Zeleninu můžete míchat s bílkovinnými potravinami.

3. fáze - dukanova dieta
Fáze stabilizace nastává, jakmile dosáhnete své požadované hmotnosti. Pokud se nyní vrátíte ke svým původním stravovacím návykům, velmi rychle naberete kilogramy zpět. Proto je tato fáze velmi důležitá. Její délka závisí na tom, o kolik kilogramů jste zhubli. Za každý kilogram deset dní, tj. pokud jste zhubli 5 kilogramů, musíte v této fázi setrvat padesát dní.

Do svého jídelníčku můžete přidat jedno ovoce denně (kromě banánů, hroznového vína, třešní a oříšků), dva krajíce celozrnného chleba a 40 g sýru denně. Týdně si můžete dopřát dvě jídla obsahující škrob: těstoviny, kuskus, čočku, rýži nebo brambory - maximálně však 200 gramů.

Každý týden máte dvakrát nárok na jídlo podle chuti, přičemž tato jídla musí být oddělena minimálně jedním dnem, ve kterém dietu dodržujete.

Jeden den v týdnu musíte absolvovat čistě bílkovinný den, nejlepší je, když si stanovíte vždy ten stejný den.

Udržení diety
Závěrečná fáze už povoluje všechno, jedinou podmínkou je, že jednou týdně musíte dodržovat čistě bílkovinný den z první fáze.

A co Vy? Máte zkušenosti s touto dietou?

Komentáře

RadkaVackova 09.01.2013 19:58

Tyjo... ještě mít tak tu vůli a jdu do toho!

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Misule

Ráda bych psala pro blogerky.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.