24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Bikram yoga, aneb kdo zachrání má bolavá záda

16.09.2013
Pink Braces
Ahoj, jmenuji se Markéta, je mi 28 let a píšu o všem co se děje kolem mě. Momentálně je to hlavně kurz výživového poradenství, který zrovna navštěvuji, sporty, které mě baví a které provozuji (často i adrenalinové) . Jako každá mladá dáma toužím být dokonalá a dobře vypadat, proto u mě najdete také články o kosmetice a módě. No a aby těm mých zájmů nebylo málo, rekonstruuji zrovna své nové bydlení, takže se občas dočkáte i obrázků ze staveniště, které bych jednou ráda proměnila v designové bydlení.

Taky patříte mezi příznivce Bikram yogy a nebo si tak jako ještě nedávno já nevěřícně ťukáte na čelo? K Bikram yoze mě přivedly silné bolesti zad, ale Bikram yoga má také detoxikační účinky, působí pozitivně na psychiku, odbourává stres a dodává energii. Pravidelným cvičením efektivně zformujete svoje tělo, posílíte svaly a spálíte nemálo kalorií. Tak co vy na to? Půjdete do toho se mnou?!

Už je to pár let, co i k nám do České republiky zavítal nový hit v oblasti cvičení a zdravého životního stylu, Bikram yoga. Pamatuji si, že všechny mé kamarádky to alespoň jednou musely vyzkoušet. Pyšně pak chodili a vykládaly jaká je to makačka a dřina, jak z vás teče pot jen co začnete a jak tohle se prostě nedá vydržet. Přiznám se, že jsem v té době patřila rovnou ke skeptikům, kteří si říkali proboha, proč bych se dobrovolně měla mučit v horké místnosti a ještě u toho cvičit! Uběhly asi 2 roky a i já teď všem nadšeně sděluji, jak jsem včera byla na Bikram a jak je to super. Trvalo mi to déle a musela jsem si na to přijít sama, ale důležité je, že Bikram yogu teď nadevše miluju a moje záda na ni nedají dopustit.


Co to vlastně Bikram yoga je?
Bikram yoga je dynamický 90 minutový program 26 póz Hatha jógy (fyzické jógy) a dvou dýchacích cvičení v sále vyhřátém na 42 °C. Každá z těchto póz systematicky připravuje tělo na pózu následující, pořadí se nikdy nemění. Touto vědecky vystavěnou metodou stlačování, protahování a posilování se stimulují všechny systémy lidského těla, čímž se předchází nemocem, zraněním a zpomalují se příznaky stárnutí.


Za 90 minut Bikram Yogy lidské tělo spálí 350 až 1200 kalorií. Při pravidelném praktikování tak můžete vidět rozdíl na váze velmi rychle. Svaly vašeho těla, nevyjímaje břišní svalstvo, se začnou modelovat do pevných línií. Svaly se tímto cvičením krásně prodlouží a jsou přirozeně štíhlé, což krásně formuje celou postavu. Hormonální hladina se stabilizuje a chuť k jídlu se zmenší, což je taky bonus.


Jak jsem se k Bikram yoze dostala já?
Některé formy yogy jsem měla ráda už dříve. Vyhledávala jsem hlavně power yogu, která je dynamičtější a jeden semestr jsem byla zapsaná také do tzv. dance yogy což byl vlastně takový výrazový tanec s využitím některých jógových pozic. Dalo by se říct, že ještě nedávno jsem dělala yogu hlavně pro zábavu. Pak ale v mém životě nastal zlom, začali jsme s přítelem svépomocí rekonstruovat dům a trávit většinu času na stavbě doslova dřinou. V té době jsem také přestala chodit do posilovny, protože fitness jsem měla dost na stavbě a moje tělo začalo trpět. Ne že bych nějak tloustla, to ani náhodou, naopak jsem touhle dřinou ještě zhubla a vytvarovala zejména ruce, ale záda začala pobolívat. Občas se mi stalo, že jsem cítila bedra. Po večerech jsem se tedy doma protahovala a snažila se vyrovnávat fyzickou námahu strečinkem. Většinou to zabralo a já se druhý den cítila lépe, až jednou jsem na stavbě opět táhla něco těžkého, ohnula se a už se nenarovnala. Bolelo to příšerně. Byla jsem jak stará bába a to mi prosím pěkně je teprve 29! Do kupy mě trošku dala kolegyně masérka, která mi postupně odblokovala svaly kolem páteře, ale ostatní už bylo na mě. Věděla jsem, že musím začít něco dělat, nebo mě ta stavba opravdu bude stát zdraví.


Tehdy jsem někde náhodou narazila na článek o Bikram yoze a řekla si proč ne, vyzkoušet se má všechno a když to nepůjde, tak tam prostě už víckrát nepůjdu.


Moje první hodina byla hrozná. Strávila jsem spoustu času na zemi vkleče na patách, nemohla jsem dýchat a chtělo se mi zvracet. V půlce hodiny jsem chtěla utéct a už se nikdy nevrátit. Nakonec jsem zůstala až do konce a vrátila se na další hodinu a to nejen jednou. Druhá hodina už byla podstatně lepší, dýchání jsem zvládala a už se mi nechtělo zvracet. Sice jsem si ještě párkrát během hodiny sedla, ale to přece není nic, za co bych se měla stydět. Naopak někdy si sednou i ti zkušenější. Bikram yogu jsem si zamilovala. Denně na ní vidím, jak se zlepšuji. Dřív jsem byla hrozně zkrácená a nedosáhla si ani na palce u nohou, teď s tím nemám problém. Moje tělo je ohebnější a svaly se opravdu rýsují (obzvlášť ty na břiše) a moje záda jsou konečně zase v pohodě. Pokroky jsem viděla už na druhé hodině, což bylo hrozně motivující. Donutilo mě to přijít zas a znovu.


Několik rad pro vás a vaši první hodinu
S sebou si rozhodně nezapomeňte vzít pohodlné oblečení, raději kraťasy a tílko (pokud s tím nemáte problém, klidně můžete cvičit i ve sportovní podprsence). Cvičí se na boso, což je plus, protože s sebou nemusíte tahat boty. Rozhodně si ale vezměte 2 ručníky, jeden na cvičení, druhý do sprchy a cvičební podložku (pokud nemáte, ve studiu vám ji za nějaký ten peníz půjčí). No a na co rozhodně nezapomenout je voda! V průběhu lekce jí vypotíte opravdu hodně.


Kde v Praze Bikram yogu cvičit?
V Praze najdete jen jedno originální studio Bikram yogy což je http://www.bikramyoga.cz/, ale existují tu ještě 2 další studia, která cvičí pod názvem hot yoga. Doporučit mohu studio http://www.hotyoga42.cz/ kde i když necvičí originál Bikram yogu, dostanete opravdu kvalitní služby a příjemné prostředí k tomu.


A co cena?
Cena je bohužel u tohoto druhu cvičení poněkud vyšší, ale rozhodně neklesejte na mysli. Doporučuji všem využít akce pro začátečníky, které mají všechna studia. Získáte tak měsíc, nebo 10 dní za velmi dobrou cenu a budete mít čas si aspoň vše pořádně promyslet a zjistit, zda vám tento druh cvičení vyhovuje. Nezapomeňte že mají také slevy pro studenty ;-)


Ještě jedna rada na závěr, nevzdávejte to hned po první lekci. Výsledky se dostaví velmi rychle, tak dejte Bikram yoze druhou šanci a sami uvidíte, jak skvělé tohle cvičení je.

Komentáře

RenčaV 19.03.2016 20:36

Díky hot józe jsem zhubla a vytvarovala si tělo. Je to moje závislost a odreagování. Kdyby se našla nějaká spřízněná duše ráda bych si popovídala Jinak vyzkoušela jsem studio hotyoga42.cz jak uvádíte a musím potvrdit, že je to parádní. Cvičím jejich měsíční kůru a cítím se úžasně. Díky za to

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Pink Braces

Ahoj, jmenuji se Markéta, je mi 28 let a píšu o všem co se děje kolem mě. Momentálně je to hlavně kurz výživového poradenství, který zrovna navštěvuji, sporty, které mě baví a které provozuji (často i adrenalinové . Jako každá mladá dáma toužím být dokonalá a dobře vypadat, proto u mě najdete také články o kosmetice a módě. No a aby těm mých zájmů nebylo málo, rekonstruuji zrovna své nové bydlení, takže se občas dočkáte i obrázků ze staveniště, které bych jednou ráda proměnila v designové bydlení.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.