24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Mám ráda...

02.09.2013

Mám ráda je široký pojem. Dnešní "mám ráda" bude o fotografiích Jana Saudka, jehož díla dělí lidi na dva tábory. Jedni ho milují, druhým připadají jeho fotografie nechutné či perverzní. Já myslím, že nic není černobílé...

Můj dnešní příspěvek ( a první na blogerkách) bude trošku z jiného soudku :) 

Je to už dávno, co jsem se zamilovala do jedné fotografie od Jana Saudka. Byla to fotografie "První polibek malému bratříčkovi" a připadala mi naprosto úžasná. Ze života a plná něhy.

Tento český fotograf byl oceněn Řádem čestné legie, což je nejvyšší francouzské státní vyznamenání, které se uděluje jako uznání za vojenský, kulturní, vědecký nebo společenský přínos Francii. Život mu připravil mnoho překážek a možná právě proto jsou jeho fotografie takové, jaké jsou...

Postupem času jsem navšítvila několik jeho výstav a nakoupila jsem si spoustu pohlednic, které vysely na zdech mého pokoje a které jsem si ráda prohlížela. K narozeninám jsem dostala knížku Saudek, která váží asi tunu :) a je plná jeho fotek. Z tohohle dárku jsem byla úplně paf :)) 

Ráda bych Vám ukázala pár jeho fotografí, které patří k mým oblíbeným a doufám, že se dočkám nějakých ohlasů a dozvím se, jaký pohled máte na dílo tohoto fotografa vy :)

 

První olibek  malému bratříčkovi

V téhle fotce vidím něhu, radost a očekávání a přináší mi do duše klid. Není nijak pobuřující naopak je v ní spoustu lásky.

 

 

Marie č. 1

Krásné, smyslné rty. Čípak asi byly? Byla Marie fotografovou milenkou? Můžeme jen hádat. každopádně opět nádherná fotka.

 

 

Život

Na téhle fotce je údajně sám fotograf se svým synem Samuelem. Co k tomu dodat? I dnes se nechává spoustu tatínků zvěčnit se svým dítkem na hrudi, ale tahle fotka má NĚCO navíc...

 

 

Osud kráčí dolů k řece a doprovází dvě nevinné děti

Tahle fotka se mi líbí v barevném i černobílem provedení. Pod názvem si lze představit více věcí, mě ovšem jako první napadne, že osud dvou dětí je zřejmě zpečetěn. Což není zrovna veselé pojetí, ale život není vždy veselý.

 

 

Ach ta 60. léta

Sexy fotka plná vášně. Nevidíme obličeje, ale výrazy obou postav si jiště umíme všichni představit.

 

 

 

Pavla, poprvé a naposledy

Tato fotka je z páru dvou fotografií. Na druhé z nich je stejnou látkou zahalen muž, ovšem zepředu a jeho mužství je více než vidět :) Obě dvě jsou krásné.

 

 

Panenky

Z mých oblíených  jedna ne příliš veselá. 

 

V knize Jana Saudka s názvem Saudek jsou mimo jiné fotografie jeho rodiny - matky, otce, první ženy, dětí. Tyhle fotografie jsou velice silné a stojí za to je vidět. Fotografie nahých žen oblých tvarů jsou z poloviny vkusné a z druhé poloviny jsou na nich věci, které bych vidět nemusela :) Silným zážitkem pro mě jsou také fotografie ženy anorektičky nebo ženy s jednou rukou. Saudek totiž vidí krásu i u lidí, před kterými mnozí zavírají oči. To je jedna z věcí, která mě na Saudkovi láká. Fotí to, o čem se nemluví a co je jakoby tabu a přitom není! Život je takový tak proč to nevyfotit?

 

Máte také oblíbeného fotografa, ačkoliv jiným se nelíbí? Nebo máte rádi samotného Saudka?

Pište :)

 

P.S. fotografie jsou neupravené, stažené jako tapety přímo z webu Jana Saudka. Tuším, že kdybych se pokoušela vyfotit fotografie z knížky, nebylo by to ono :))

 

Lucy

 

 

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Short messages...by Lucy

...


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.