24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

BIO řasenka vs. běžná řasenka

01.11.2013
Zdenule
Obsesivně kompulzivní informatička, vyžadující naprostou kvalitu ve všech ohledech... v kosmetice nevyjímaje! :-)

Tak nějak od přírody jsem opatrná na části mého těla, které nemají tendence rychle dorůstat. Vlasy, nehty, končetiny... do této kategorie samozřejmě spadají i řasy. A jelikož žádné velbloudí geny očividně nemám, moje řasy podle toho vypadají. Z toho logicky vyplývá, že si aspoň tu trošku, co mi příroda nadělila, musím hýčkat. Rozhodla jsem se tedy zjistit, zda se přírodní řasenka oproti té běžné vyplatí, či ne...

U mě doma byste mohly naleznout pár zástupců z oblasti BIO i běžných řasenek. Je mi jasné, že se kus od kusu a značka od značky v obou kategorích liší, ale vytáhneme si pár obecných poznatků, kterých jsem si všimla.

 

1. Cena a objem balení

Co se týká ceny, je těžké říci, který druh řasenky vás vyjde levněji. Přírodní řasenky naleznete jak v kategorii do 100 Kč (Alverde), tak v kategorii kolem 500 Kč (Alva). NE-BIO řasenky jsou na tom obdobně, jen rozptyl cen je nepatrně vyšší. Můžete se dostat na cenu kolem 60 Kč (Essence), ale i na cenu kolem 1000 Kč (Chanel).

V čem je ale rozdíl ohromný - v kvalitě jednotlivých cenový hladin. U přírodních řasenek je to jednoduché, tam je kvalita dost obdobná, ať si koupíte Alverde za stovku nebo Santé za čtyři - myšleno s ohledem na vlastnosti řasenky (objem, prodloužení, výdrž). U běžných řasenek se vlastnosti dost liší, obecně (s výjimkami, které potvrzují pravidlo) dražší = lepší. I když i tady není rozdíl tak monstrózní, abych musela investovat tu zmíněnou tisícovku.

Objem je u obou kategorí dost podobný a to kolem 7 ml za kus. Například Lavera ale dělá jak balení 4,5 ml, tak 13 ml. V obou kategoriích je tedy z čeho vybírat. Osobně upřednostňuji menší objem a více řasenek, než naopak.

 

2. Dostupnost

Tady narazíme na další větší rozdíl. Zatímco běžné řasenky koupíte na každém rohu, s těma BIO to tak jednoduché nebude. Jedinou Alverde seženete běžně a pouze v DM. Ostatní značky shánějte raději na internetu.

 

3. Objem, prodloužení ...

Nikdy vám žádná z řasenek nenadělí něco, co prostě nemáte. Ani ty řasy. Prodloužení mi přijde u obou kategorií stejné, objem se dost liší dle konzistence řasenky. Čím hustější konzistence náplně, tím větší objem vykouzlí. Nejobjemnější řasy jsem měla zatím asi s šedou řasenkou Alverde ze zimní limitky Black&Red (viz titulní foto). Byla to ale výjimka, jelikož obvykle bývá náplň BIO řasenky tekutější, než náplň u té běžné.

Co ale stojí za zmínku - při použití přírodní řasenky nejsou řasy tak oblepené a ztvrdlé, zůstává jim jistá pružnost. U běžných řasenek jsem tuhle vlastnost zaznamenala jen u Scandaleyes Lycra flex od Rimmelu. Přesně tahle vlastnost ve mě evokuje, že přírodní řasenka jedná s řasami trochu šetrněji.

 

4. Výdrž

S ohledem na výdrž dostávají přírodní řasenky těžce na frak. Přírodní řasenka se během dne tak trochu vytrácí. Mezi BIO řasenkami také nenaleznete voděodolného zástupce (nebo jsem alespoň na žádného zatím nenarazila, kdyžtak mě opravte). Abych ale vyzvedla plus, které z toho vyplývá, BIO řasenka se lépe odličuje.

Co do výdřže náplně mi přijde, že BIO řasenky pomaleji vysychají. Například hnědou Alverde mám už přes dva roky a je stále stejná. Ano, kalíšek s označením počtu měsíců, na zadní straně obalu mi nic neříká ... asi proto, že u většiny řasenek (jak BIO, tak NE-BIO) chybí...

 

5. Balení a kartáček

U obou kategrií narazíte na balení malé, velké, tlusté, hubené, kovové, plastové... Podobně to bude i s kartáčky, u obou kategorií můžete nalézt všechny druhy kartáčků, jen u BIO zástupců bude hledání delší, u nich totiž, ve většině případů, narazíte na kartáček klasický, středně velký, štětinkový.

 

6. Barevný výběr

U BIO řasenek narazíte na hnědé odstíny mnohem častěji, než u běžných řasenek, kterým vévodí černý odstín. Přitom, já osobně, si myslím, že většině žen dělá hnědá řasenka mnohem lepší službu, než ta černá. Poslední dobou se však roztrhl pytel s barevnými řasenkami, které opět přišly do módy, tudíž běžné řasenky jsou v současnosti k nalezení i v extravagantnějších odstínech typu: fialová, tyrkysová, růžová...

 

7. Složení

To nejlepší nakonec, aneb co dělá BIO řasenku BIO řasenku? Ano, je to složení. BIO řasenka vám garantuje, že nebude obsahovat ropné minerální látky, syntetická barviva, syntetickou parfemaci.. zato bude obsahovat spoustu olejů a rostlinných extraktů.

Př. Složení řasenky Lavera, která je na úvodní fotce:

Water (Aqua), Alcohol*, Sorbitol, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil*, Cetearyl Alcohol, Tricaprylin, Hydrolyzed Jojoba Esters, Sodium Cetearyl Sulfate , Hectorite , Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Wax, Lysolecithin, Xanthan Gum, Jojoba Esters, Rosa Damascena Flower Water*, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Fragrance (Parfum)**, Citronellol**, Geraniol**, [+/- Iron Oxides (CI 77499), Iron Oxides (CI 77491), Ultramarines (CI 77007)]; * suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství, ** přírodní esenciální oleje

Není divu, že řasy zůstavají po použití průžné - je to samý olej, vosk a rostlinné výtažky.

Př. Složení řasenky Catrice z úvodního fota:

Aqua (Water), Paraffin, Synthetic beeswax, Glyceryl stearate, Stearic acid, Butylene glycol, Acacia senegal gum, Palmitic acid, Oryza sativa (rice) bran wax, Polybutylene, VP/Eicosene copolymer, Aminomethyl propanol, Hydroxyethylcellulose, Tropolene, Phenoxyethanol, CI 77499 (Iron oxides)

Achjo, ani ten včelí vosk mi tam nedají přírodní. Na složení není nic závadného, jen mi tam prostě chybí nějaká ta péče... nějak totiž nevidím důvod, proč si dávat na řasy třeba parafín či polybutylen.

 

A konečný verdikt? Já osobně fandím díky složení (a hnědému odstínu) BIO řasenkám... Běžnou řasenku jsem si vlastně v posledních letech sama nekoupila. Všechny se ke mně dostaly buď jako dárek, dárek k nákupu nebo z beautyboxů. Preference máme ale každý své, výběr je tedy na vás...

Na BIO řasenky narazíte například u značek: Alverde, Lavera, Santé, Logona, Alva, Cosm'etika ...

 

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Zdenule

Obsesivně kompulzivní informatička, vyžadující naprostou kvalitu ve všech ohledech... v kosmetice nevyjímaje!


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.