24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Předsudky a mýty o zdravém životním stylu

30.01.2013
eatrunlove
Jsem 21 letá studentka z Brna, a jeden z mých koníčků je i psaní blogu, který je zaměřen převážně na zdravý životní styl, cvičení a recepty:)

Internet je plný nesmyslných článků o zdravém životním stylu, rad a zaručených tipů...a já se pokusím pár z těchto rozšířených "mýtů" vyvrátit :)

Hezký den! Dneska to bude o tom, jaké předsudky a mýty se nejčastěji týkají zdravého stravování, a pokusím se je vyvrátit.....aneb vítejte v pořadu Bořiči mýtů! :D

1) Zdravé jídlo je drahé. Tak s tím nemůžu souhlasit ani nádodou. Vždyť to, že se rozhodnete jíst zdravě neznamená, že musíte jíst jen BIO zeleninu, BIO maso a drahé nízkotučné sýry nebo předražené instantní kaše. Je to spíše naopak – co je podle mě předražené jsou fast foody – i blbá dvacetikoruna za cheesburger se mi zdá dost, vzhledem k tomu, že ani na dlouho nezasytí, a o kvalitě radši ani nemluvím. To si radši dám tmavý rohlík se šunkou, co mě vyjde maximálně na 10 korun.Nebo takové přeslazené limonády a ledové „čaje“ - je to plné cukrů a různých svinstev, a hlavně je to nekutečně předražené. Já za pití kromě peněž za krabičky čajů nedám ani korunu, proč taky, když si vodu můžu natočit z kohoutku. (Stejně tak nepochopím, proč někdo kupuje vodu balenou...)A navíc se většina surovin pro zdravé vaření ani neliší od toho nezdravého – vždyť brambory, těstoviny, rýži, pečivo kupuje každý, záleží jen na přípravě. Tmavé celozrnné pečivo sice stojí více než to bílé, rohlík třeba za 7 korun, ale zasytí o hodně více díky vláknině a postačí ho tak méně.

Když vezmu „typicky zdravé“ suroviny jako například celozrnný kuskus? Půl kila stojí kolem 30 korun, to mám tak na 7 obědů, takže necelých 5 korun na porci, stejně tak bulgur, polenta atd. Ať mi nikdo neříká, že tohle je moc:) Dost peněz taky ušetřím tím, že maso jím jen minimálně ( ne že by nebylo zdravé, ale tak často ho nepotřebuju ) a bílkoviny doplňuji tofu,vajíčky nebo třeba mozarellou ( i tou light ).

Nebo takové ovesné vločky, bez kterých si ráno neumím představit – půl kila za 15-25 korun, a z toho mám cca 8 snídaní :)
Důležité je nakupovat s rozumem, půl kila bílého jogurtu vyjde jen o pár korun dráž než malý kelímek, zelenina a luštěniny v konzervách jsou mnohem dražší, než když si to uvaříte sami, balená šunka je dražší než když si ji necháte navážit...
A taky neplaťte jen za značky, ale za produkty – třeba taková předražená Activia není složením o nic lepší, než její levnější kolegové, kteří akorát nemají tak masivní kampaň :)

2)Když chci jíst zdravě, musím se omezovat.
Ale vůbec ne, vždyť každé „normální“ jídlo se dá udělat i zdravěji – i takový smažák se dá upéct v troubě, nebo kuřecí řízky pečené v cornflakes, mňam :)
Stačí při vaření nahradit určité suroviny - 30% smetanu tou 12%, u některých omáček postačí i mléko (třeba u sýrové ), zařadit celozrnné produkty které více zasytí, nesmažit všechno ve vrstvě oleje jako langoš, stačí lžička...A nemusíte se vyhýbat ani sladkému, není nic lepšího než si upéct nějakou zdravější buchtu a potom ji ráno posnídat :)
Nemám čas si chystat obědy, tak musím chodit do fastfoodů nebo kupovat bagety.
Výmluva všech výmluv :) A vaření obědů přeci ani nutné není, stačí si namazat pečivo, koupit jogurt a k tomu nějaké ovoce...ale když na to přijde, ani ty fast foody nemusí být nutně tak zlé ( i když jsou drahé, jak jsem psala výše ). I v McDonaldu nebo KFC se dá najíst relativně zdravě, když si dáte tortillu s kuřecím masem na grilu a k tomu malý salát. Nebo třeba Subway – tam si vyberete celý sendvič, od pečiva přes maso a sýr až po zeleninu, takže o tom, jak zdravé to bude rozhodujete jen vy :) 

3) Jogurty jsou správné, uzeniny špatné
Tady to škaltulkování je nejhorší. Jsou toho plné časopisy a weby – články typu 10 potravin co nikdy nejíst atd. Vždyť ani uzeninám se vyhýbat nemusíte, dejte si klidně i párek, jen záleží na tom jaký. V Lidlu prodávají párky, které mají přes 80% masa, a na takových není nic špatného, na rozdíl od těch, co obsahují masa steží polovinu a zbytek je tuk, kůže, kosti a tuk.
Naopak takové jogurty, co se tváří zdravě na tom mohou být úplně sejně jako kdejaká sladkost, co se cukru týče.

4)Tuk je nepřítel.
To je další kravina, naše tělo tuk k fugování potřebuje, napomáhá také vstřebávání vitamínů.
Jen záleží na tom jaký a v jaké formě ten tuk je. O tom že smažené hranolky nejsou to nejlepší asi psát nemusím, ale vyhábat se jakémukoliv tuku je nesmyslné.
Nejvíc mě pobaví, když se někdo zeptá, jestli burákové máslo není tučné :D Samozřejmě že je, je to máslo, tedy tuk, ale ten „správný“, který našemu tělu prospívá. To stejné i klasické máslo, není potřeba se mu úplně vyhýbat, a obzvlášť když je pravé, poctivé, co prodávají v sýrárně :) A kupovat jogurty s 0% tuku? To není jogurt a nevidělo ho to ani z dálky, nedá vám to ani žádné živiny – oproti tomu jogurty s 3-4% tuku jsou chuťově dobré a hlavně prospěšné :)
Tak jsem rozepsala víc, než jsem měla v plánu, omlouvám se jestli jsem vás unudila! :D

Více článků najdete na eatandrunandlove.blogspot.cz., včetně zdravých receptů :)

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

eatrunlove

Jsem 21 letá studentka z Brna, a jeden z mých koníčků je i psaní blogu, který je zaměřen převážně na zdravý životní styl, cvičení a recepty


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.