24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Mexiko...potraviny, které nám daly starověké civilizace

08.03.2016
TravelTips by Bobina
Ahoj :-), jmenuji se Petra a můj blog toptraveltips.cz je zaměřen na cestování a tipy na dovolenou. Můj druhý, vlastně původní blog bobinabloguje.com momentálně moc nerozvíjím, ale snad není všem dnům konec.

Může nás Mexiko naučit něčemu novému?

MAYOVÉ

Mayové jsou původní obyvatelé jižního Mexika a severní části Střední Ameriky. Největší skupina moderních Mayů žije v Mexiku na poloostrově  Yucatán

Města Mayů byla na mnohem větší úrovni než cokoliv, co v Evropě té doby existovalo – snad s výjimkou Říma a Cordoby. Byla obklopená majestátními pyramidami, uvnitř se lidé procházeli po rozsáhlých náměstích, mohli využívat kvalitních vládních budov i soudů. K tomu tato civilizace disponovala propracovaným kalendářem – nemluvě o tom, že Mayové vymysleli tak úžasný nápoj, jako je horká ČOKOLÁDA…Existovala celá řada čokoládových produktů v podobě nápoje, kaše, kakaa v prášku, pevnou čokoládu nevyjímaje, kterým byly přidány rozmanité příchutě. Některé nápoje se pili studené, některé teplé a některé něco mezi. Pravděpodobně však dávali přednost čokoládě horké. Čokoláda neobsahovala v té době žádný cukr a kakaové boby jsou dodnes považovány za nejzdravější potravinu. Čokoládové nápoje hrály velmi důležitou roli v mayských rituálech a oslavách. Čokoláda se  také využívala při zásnubních a svatebních slavnostech, především u zámožných obyvatel.
Mayové byli první , kteří ukázali  Starému světu, jak pít čokoládu a rovněž nám jako první představili slovo „cacao“. Dodnes obyvatelé Yucatánu pijí pravou čokoládu z kakaových bobů ráno místo kávy. Věří, že tento nápoj je výborný na posílení organismu.

AZTÉKOVÉ

Další potravinou, která se v Mexiku od pradávna pěstuje je LASKAVEC, jemuž se také říká amarant .Mluví se o něm jako o "dávné obilovině Aztéků". Původ Aztéků je nejistý, někteří vědci se domnívají, že přišli ze severní Kalifornie. Na území dnešního Mexika se přestěhovali na počátku druhého tisíciletí našeho letopočtu.  Laskavec byl ceněn pro své výživné vlastnosti a oslavován jako potrava bojovníků. Semínka amarantu jsou malá asi jako sezamová semínka a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť laskavce je mezi sladkou a oříškovou, tepelně upravená semínka jsou křupavá. Obyvatelé Mexika z této potraviny nejvíce vyrábějí různé placky, mouku na chléb a také ji praží. Amarat je bezlepkový.

SEMÍNKA ŠALVĚJE

Známá jako Chia semínka. V minulosti patřila semínka čia k hlavním potravinám bájných Aztéků. Semínka čia, neboli také semínka běžců, jsou velmi oblíbená pro svou výživnou hodnotu. Jsou to drobná semínka šalvěje hispánské, která rostou více než 4000 let v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky. Šalvěj hispánská je náročná na podmínky a proto ji nelze pěstovat všude. Právě proto jsou semínka čia vysoce ceněná. Obsahují proteiny, kvalitní sacharidy a také tuky. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Čia semínka jsou vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů...Dnes jsou tyto semínka velkým hitem a jistě už jste o nich slyšely.

TOMATILLA

Připomínají zelená rajčátka. Botanický název je mochyně mexická. Z nezralých plodů, které po odstranění blanitého kalichu připomínají zelená rajčata, se připravují různé omáčky a polévky. Upravují se pečením, dušením nebo smažením. Jsou složkou některých receptur avokádového dipu „guacamole“. Také se používají jako hlavní přísada zelené mexické omáčky známé jako „salsa verde“. Tato omáčka se v mexické kuchyni používá velice často jako dip pro tortillové lupínky nebo se podává společně s taccos (plněné tortillové placky) a grilovaným (zpravidla vepřovým) masem nebo rybou. Plně vyzrálé plody mají nažloutlou barvu, jsou sladší. Jedí se přímo bez jakékoliv úpravy. Můžete z nich také připravit saláty, koláče, marmelády a džemy.

Zánik starověkých civilizací
Historikové se nejprve domnívali, že za pádem Mayů a jejich říše stála nějaká katastrofa – zemětřesení, přírodní pohroma nebo neléčitelná pandemie. Nejnovější výzkumy však naznačují, že pravda je ještě horší: Maye má na svědomí jejich neschopnost přizpůsobit se změnám klimatu...Aztékové  doplatili na svoji víru a velikou důvěřivost. Jejich hlavním bohem byl takzvaný Opeřený had, který byl vyobrazován jako bílý muž s bílými vousy. Přibližně takto vypadal i Cortés, kterého Aztékové považovali za boha, na jehož příchod tak dlouho čekali. Cortés a Španělé obecně však prahli pouze po zlatu, kterými Aztékové oplývali. Se zlatem si zdobili opravdu všechno. Domy, oblečení a tak podobně. Cortés se je proto rozhodlo vyhladit, i když měl k dispozici pouze několik set vojáků, zatímco Aztékové měli deseti tisícová vojska.Díky tomu, že jim Aztékové důvěřovali, padli poměrně snadno. Hernando Cortés je pak po porážce ještě popravoval a mučil, neboť se domníval, že stihli ukrýt zbytek svého zlata na nějaké tajné místo.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

TravelTips by Bobina

Ahoj , jmenuji se Petra a můj blog toptraveltips.cz je zaměřen na cestování a tipy na dovolenou. Můj druhý, vlastně původní blog bobinabloguje.com momentálně moc nerozvíjím, ale snad není všem dnům konec.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.