24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Válka s akné

19.04.2013
Dashulka87
Pětadvacetiletá brňačka, která miluje nákupy, kosmetiku, blogování, zvířata a dobrý jídlo :)

Věčný téma, na který by se dalo diskutovat hodiny, dny, i roky. Pár mých tipů, poznatků a předsevzetí ohledně péče o sebe a svou pleť do budoucna... Aneb když už vám dávno není -náct a a přesto víte, jak vypadaj pupínky :)

Ahoj všem!

Téma dnešního článku mám v hlavě už snad 2 měsíce. Samotnou mě moje pleť štve, ačkoli to není žádná katastrofa - ale jak říkám, bez makeupu prostě mezi lidi nevylezu. Teda nemyslím mezi lidi jako s jít s košem nebo do Alberta pro pečivo, to zas taková princeznička nejsu, ale mezi lidi jako do práce a tak. Původně jsem chtěla udělat článek, kde bych trošku rozebrala složení kosmetiky, podívala se na zoubek jednotlivým ingrediencím...ale vážení, ono to není jen tak :). Opět jsem se přesvědčila o tom, že chemik ze mě holt nebude, ačkoli jsem chemii ještě ve škole měla vždycky ráda. Navíc, kde chcete toto téma hledat v nějaké seriózní literatuře? Většina článků, které na toto téma najdete, by se bohužel nedaly považovat za spolehlivý zdroje informací. Jak by mně řekla mamka, necpi se, kam tě nezvou, já tohle téma raději přenechám fundovanějším. No, a tak vznikl tento článek. Snažila jsem se do něj zapojit hlavně selskej rozum a mix poznatků, který jsem tak po různu a postupem času sbírala po netu - články, kosmetické recenze, diskuze atd.

První, co mě v souvislosti s touto problematikou napadlo, byly SILIKONY. Věc, která je už delší dobu skloňovaná na sto způsobů, ačkoli mi přijde, že více se řeší v souvislosti s vlasovou kosmetikou. Ovšem s boomem BB krémů - no ať se přihlásí ten, kdo ještě na blogu/diskuzi/jakýmkoli článku nečetl něco ve stylu Missha (Etude house, Skin79...dosaďte si, jak je libo) mi zkazila pleť/ucpala póry/dělají se mi pupínky.

Jak to s těma silikonama v pleťových přípravcích je?

Víte, jak je beru já? Oni jsou něco jako dobrej sluha, ale špatnej pán. Rozhodně se nedá říct a není to ani dokázáno, že by silikony samy o sobě byly komedogenní, či způsobovaly ucpávání pórů. Jejich problém je ten, že tohle můžou způsobit v součinnosti s nějakou jinou složkou - řešení tedy není zbavit se silikonu, ale té jiné složky. No a jako ulpívají na vlasech, tak podobně ulpívají i na pleti. Proto je třeba pleť především důkladně čistit. Průser je, když už na pleti je cosi, co může způsobit to, že si bakterie na vaší pleti uspořádají VIP párty, silikony je do pleti ještě uzamknou/pomůžou nacpat se do pórů atd. I to je jedním z důvodů, proč je ranní péče o pleť a důkladné čištění strašně moc důležitá a nestačí po ránu jen opláchnout obličej vodou. Představte si, že si pak na to naplácáte makeup se silikonem a je vymalováno. Pokud ještě nemáte ranní čistící rituál zmáknutej, zapracujte na tom. Další věc, která spolu se silikony, potažmo tedy makeupem působí na vznik kosmetické katastrofy, je pot. Proto nikdy necvičte s makeupem! Já jsem lenoch obecný, zrovna včera jsem šla cvičit rovnou po práci a byla jsem líná se odmalovat. Jo, a dnes ráno už jsem hnedka objevila dva dárečky na čele, tedy místě u mě pro akné neobvyklým. Slibuju, že už to fakt příště neudělám!

Co se týče makeupů - kompletně jsem zrevidovala svoji sbírku veškeré pleťovky a pleťové dekorativky, abych zjistila. jestli tam nemám nějakýho skrytýho záškodníka. Nutno podotknout, že pokud vyzdvihnu dva makeupy, který jsou pro mě nej a zároveň je pravidelně používám už min. 2 roky, oba obsahují silikony, samozřejmě (Revlon Colorstay a Chanel Vitalumiere Aqua). A víte co? Jsem přesvědčená, že samy o sobě na mou pleť negativní vliv nemají. Vzhledem k tomu, že s nimi mám dlouhodobou zkušenost, zažily se mnou pleť (skoro) jako miminko i totální stav nouze. Pes bude zakopán spíše někde jinde a silikony budou spíš tak spolupachatel než hlavní viník.

ŠAMPON? WTF?

Věděli jste, že akné může způsobit i šampon? A ty případy nejsou úplně nejvzácnější? Ne že byste si zrovna šamponovali obličej, ale přece jen - mokrý vlasy se vám dotýkají zad, ramen, vlasy máme na polštáři, na kterým ležíme i obličejem, lítají nám do tváře..a zvláště, pokud se vám pravidelně dělají pupínky v okrajových oblastech obličeje okolo linie vlasů, na spáncích, tvářích. Složek, které to způsobují. může být samozřejmě více, ale v prvé řadě ve svém šamponu koukejte po Sodium Lauryl Sulfate (SLS) nebo Sodium Laureth Sulfate (SLES). Jak vidíte, můj oblíbenec Aussie má oboje. Myslím, že jak ho vypotřebuju, tak ho fešáka vyměním za něco mírnějšího, protože tyhle složky dráždí i samotnou pokožku hlavy. Mimochodem, SLS obsahují i zubní pasty, pokud trpíte na vyrážky, akné nebo podrážděnou kůži okolo pusy, zkuste se poohlídnout po šetrnější pastě bez nich.

A přijde mi až trošku ironie a úsměvný, že některý holky si dezinfikují štětce třeba i po každým použití (tak striktní já rozhodně nejsem, i když hygiena v oblasti kosmetickýho nářadí rozhodně neškodí)...no a zajímalo by mě, kolik lidí si tak často dezinfikuje taky telefon. Pokud se mezi váma najde větší množství čistilek, tak teda klobouk dolů, to byste mě teda překvapily! To, že si nemáme sahat na obličej, ví snad každej....ale co přikládání mobilu (příp. sluchátka telefonu) k uchu? Zvláště u lidí, kteří denně stráví pěkných pár minut na drátě ať už formou soukromé či pracovní komunikace...a že nás určitě není málo, hm? Já tyto účely používám aktibakteriální ubrousky Balea, ale chtěla bych konečně vyzkoušet nějakej pěkně voňavej antibakteriální gel a s pomocí obyč ubrousku tak čistit. Např. mě velice lákají ty určitě krásně voňavý od Victorias secret. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strava a životospráva

Na závěr se ale musím zmínit o velice důležitým bodě a to je vliv vnitřní pohody a stavu těla na pleť. Jak je známo, že spousta kožních chorob má prapůvod v úplně jiným orgánu a onemocnění se pouze projevuje pomocí kůže, u akné to nebude jinak. Dokonce existuje taková "mapka" obličeje, kde je každá část spojena s nějakým orgánem. A něco na tom bude, protože už jsem si schválně několikrát všimla, že když to o víkendu trošku přeženu s kořalkama, hned se mi udělá pupínek v oblasti mezi obočím, kde se mi normálně jinak vůbec nedělá (podle "mapky" pochopitelně játra :). Člověk si už tak může sám udělat obrázek, co může své pleti (a samozřejmě, zdraví celkově) způsobit, a jak to může všechno hodně  ovlivnit. Myslím, že jaro je skvělá příležitost na menší detox a podporu zevnitř. Já osobně teda považuju za vyhozený peníze nakupovat všelijaký ty spešl produkty na lepší pleť, vlasy, nehty...celkově jsem ten typ, co moc nevěří klasické medicíně a spíš tíhnu k té přírodnější, alternativnější. Tedy zvláště v té "banálnější" rovině, jako např. ty problémy s pletí. Možná mě poznamenaly moje zkušenosti s lékaři, kdy nic nevysvětlí, jsou neochotní a diagnózu aby si pacient pomalu stanovil pomocí diskuzí na netu sám, nemluvě snad o nějaké prevenci...co to po mě chcete, co otravujete? Proto myslím, že určitě nemůžete šlápnout vedle bylinkovými čaji a něčím na pročištění organismu - např. česnekové tabletky (a klidně i spousta čerstvýho), začíná nám jaro a to znamená mladé kopřivy. Odvar nebo rozmixovanej koktejl z nich je pro mě takovej všelék, hrozně mi např. zmírňuje příznaky senné rýmy.Věcí na jarní detox najdete na netu mraky, ale myslím, že nejlepší je držet se toho jednoduchýho a nespolíhat na rádoby zázračný preparáty..no a zdravá strava? To snad ani zmiňovat nemusím. Snad jen, že velmi příjemným vedlejším účinkem mýho "hubnutí do plavek" je lepšící se pleť. To mluví si myslím samo za sebe...

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Dashulka87

Pětadvacetiletá brňačka, která miluje nákupy, kosmetiku, blogování, zvířata a dobrý jídlo


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.