24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Hon...a za čím?

27.05.2014
Ellie
Snažím se dělat to, co mě baví a ráda se o to s vámi podělím, třeba někoho inspiruji :)

Každý chceme být v něčem dobrý, možná i nejlepší. Ano, asi je to pak pěkný pocit. Ale je jen otázkou priorit, do čeho chceme investovat, a to především energii, a v čem chceme být dobří.

Právě jsem dokončila střední školu maturitou, tedy přesněji gymnázium, a řeknu vám, sranda to nebyla. Už i během studia jsem neměla výstavní známky, a to jsem měla většinou pocit, že jsem se učila a připravovala dostatečně. Ale možná, že právě jen dostatečně. Tady se dostáváme k mým prioritám, přiznávám se, že se mi učit občas nechtělo, a že jsem si dost často odmítala přizpůsobit jiný, již domluvený program, učení. Tak to má ale asi někdy každý.

Zkrátka jsem nikdy nechápala lidi, kteří trávili dny doma učením, a pak přišli do školy se slovy, že nic neumí a že se na to ani nepodívali. Ve skutečnosti se to dost často jen nenaučili všechno doslova. Když jsem řekla já, že jsem se na to ani nepodívala, myslela jsem to vážně. Po čase jsem zjistila, že dokud nemám za 5, tak to bohatě stačí a podle toho jsem i uzpůsobila svůj volný čas.

O to víc jsem nechápala, když tito vzorní studenti měli radost, že mají lepší známku než někdo jiný. Vždy jsem měla dojem, že jsme v tom společně, že to chceme všichni dostudovat, celá třída. Ale proč tedy někteří takto soutěží? Bude se někdy někdo ptát, jaké známky jsi měl tehdy a tehdy? Bude se někdo zajímat o známky z maturity? (Pokud tedy člověk nejde na školu, kde berou podle průměru.) Ano, nevadlo by mi mít o trochu lepší známky, ale hlavní a nejdůležitější pro mě bylo školu úspěšně dokončit.

Zajímavým zjištěním dále bylo, když se lidé porovnávali a říkali si navzájem, že se ten druhý na tuto vysokou přece nehodí a jít by tam neměl. I přestože oni sami tam také chtěli jít. (Upozorňuji, že všichni měli víceméně stejné zkušenosti a znalosti.) Podle čeho to tedy porovnávali? Podle známek? To je trochu nicneříkající, ne? A jak oni mohou vědět, jestli se tam oni sami hodí nebo ne?

Další věcí, je porovnávání výsledků studentů různých škol. Dost často výsledky totiž nevypovídají úplně o inteligenci studenta, ale spíš o obtížnosti školy.

Jestli jste tedy někdo špatný z toho, že nemáte nejlepší výsledky, nezoufejte, není to přeci to nejdůležitější v životě. :) Pokud byste mi mohl někdo vysvětlit, jakou motivaci tito lidé mají, nebo jakou máte vy sami, ráda se něco dozvím. Mě to totiž nejde do hlavy.. A co si myslíte vy? :)

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Ellie

Snažím se dělat to, co mě baví a ráda se o to s vámi podělím, třeba někoho inspiruji


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.