24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Maybelline Color Whisper

05.04.2013
FashionTasteShop
Jsem začínající blogerka věnující se hlavně podrobnému popisu složení kosmetických výrobků. Mám vystudovanou Potravinářskou chemii na VUT, ale vždy mě to více táhlo ke kosmetice. Moje bakalářská i diplomová práce se týkaly kosmetiky. Snažím se na svém blogu objasnit, co jednotlivé látky v přípravku znamenají, jaké jsou jejich účinky, jaký vliv mají na zdraví pokožky. Momentálně ještě studuji práva na MU, proto mě zajímá i problematika klamání spotřebitele, klamavá reklama a atd. Můj blog sdílí jméno mého eshopu s doplňky do vlasů, bižutérií a kosmetikou.

Složení rtěnky Maybelline Color Whisper, odstín Mocha muse.

O této rtěnce jsou na internetu už tuny článků, tak nevím, jestli ten můj nebude jen další kapka v moři, ale chtěla jsem se blíže podívat na složení tohoto "zázraku". Je pravda, že zatím převládají názory pozitivní. Nevím, zda je to tím davovým šílenstvím, že jsme se nechaly všechny unést, že pokud color whisper nebudeme mít, tak jako bychom neexistovaly. Líbí se mi článek Plum, mám pocit, že jako jedna z mála dokázala hodnotit bez emocí a popsala rtěnku takovou jaká ve skutečnosti je.
Koupit si tuhle novinku jsem si odůvodnila tím, že potřebuji řasenku, no a když k této novince dávali v Rossmannu i řasenku, spojila jsem dvě věci v jednu. Klasická finta, jak sama sobě zdůvodnit koupi něčeho, co nepotřebuji :-)

Vybrala jsem si odstín Mocha muse (č. 720). Růžové ani fialové na rtech neholduji a jelikož tyto barvy v ČR převažují, moc na výběr jsem ani neměla. Taky nejsem moc nadšená z holého obalu, mnohem více se mi líbí obal s nápisem color whisper, jak je k dostání třeba v USA. Vyjádření pobočky pro ČR a SR na facebookových stránkách, že chtěli sjednotit všechny kolekce rtěnek a aby nedocházelo k záměně rtěnky s jiným produktem beru, ale obal bez nápisu působí polovičatě, jako že na nápis zapomněli, ale pro ČR a SR to je dobrý, tam se to prodá i tak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chci se vyhnout klasické recenzi, kterých je na jiných blozích spoustu a zaměřím se jen na složení. Dnes nebudu popisovat každou jednotlivou ingredienci, protože těch má rtěnka opravdu hodně a pokusím se vypíchnout jen ty nejdůležitější, rozumějte ty, kterých je v produktu nejvíc.

  • DIISOPROPYL DIMER DILINOLEATE

Této látky je ve rtěnce nejvíc, tvoří její základ. Látka se vyrábí z reakcí isopropylalkoholu a dilinoleové kyseliny, esenciální mastné kyseliny odvozené z rostlinných olejů. Funkcí této látky je mazat a hydratovat. Dodává kůži jemný a hebký vzhled. Další funkcí je, že tato látka slouží jako vynikající základ pro pigmenty, proto se hojně používá v makeupech, stínek a rtěnkách, ale také v hydratačních a opalovacích krémech. Tato látka neprostupuje kůží do hloubky, zůstává na povrchu, a proto je bezpečná i při vysokých 50% koncentracích.

  • HYDROGENATED POLYISOBUTENE

Vyhlazující přísada, pleťový kondicionér.Syntetický olej, který se používá jako náhrada minerálního oleje. Je to změkčovadlo a zvlhčovač, zabraňuje ztrátě vody. Používá se stejně jako předchozí látka pro rozptýlení pigmentů v mnoha kosmetických přípravcích a je to také populární přísada v opalovacích krémech, protože umožňuje uchovávání SPF i po působení vody. Do 4% koncentrace nebyly prokázány dráždivé reakce na pokožku nebo oči. U výrobků obsahující tuto látku nebylo prokázáno, že mají toxické nebo alergické vlastnosti.

  • POLYGLYCERYL-2 DIISOSTEARATE

Látka napomáhající tvořit emulzi.

  • BIS-DIGLYCERYL POLYACYLADIPATE-2

Vyhlazující a změkčující přísada, často používána jako náhrada lanolinu. Je ceněna pro svou schopnost vázat vodou, má vynikající přilnavost na kůži.

  • SIMMONDSIA CHINENSIS OIL

Simmondsia Chinensis Oil je neprchavý olej vylisovaný nebo vyextrahovaný z Simmondsia chinensis, simondsie čínská (jojoba). Jojobový olej má mnoho vlastností. Pomáhá udržovat v kožních buňkách vlhkost. Je velmi jemný a navíc je vhodný pro všechny typy pokožky i pro tu nejcitlivější. Proniká efektivně do pokožky, zvyšuje její pružnost a elasticitu. Jojobový olej redukuje vrásky, jizvy a strie. Napomáhá mírnit kožní onemocnění jako je akné, zánět kůže. Jelikož je složka na 5. místě její množství ve výrobku by nemělo být zanedbatelné a rtěnka by opravdu měla hydratovat.

Jojoba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • OCTYLDODECANOL

Použití jako vyhlazující přísada nebo rozpouštědlo. Pomáhá tvořit emulze a zabraňuje oddělení olejnaté a tekutých složky v emulzi. Dává pokožce jemný a hladký vzhled.

  • POLYETHYLENE

Tato látka má v kosmetice široké využití. Používá se jako pojivo, stabilizátor emulzí, filmotvorná přísada, ...Na kůži, vlasech, nehtech schne a vytváří tenkou vrstvu.
Možná právě tato látka způsobuje, že rtěnka zůstává v rýhách rtu a působí dojmem, že vysušuje. Nevím jak vy, ale já po nanesení rtěnky na rty mám tendenci si je pořád slinit a olizovat.

  • OZOKERITE

Ropné tuhé uhlovodíky, chemicky neutralizované. Složitá směs uhlovodíků získávaných po odstranění kyselých látek. Obsahuje převážně nasycené uhlovodíky s nerozvětveným řetězcem s počtem uhlíků převážně od 20 do 50. Syntetický vosk. Ozokerit pomáhá udržet emulzi pohromadě, zabraňuje oddělení olejnaté a tekuté složky. Snižuje křehkost produktů, rtěnky jsou silnější a neměly by se lámat. Látka také pomáhá držet jednotlivé ingredience výrobku pohromadě.
Na českých stránkách maybelline není o rtěnce Whisper žádná zmínka, na stránkách maybelline.com je napsáno, že rtěnka neobsahuje žádné těžké vosky, otázkou je, co jsou pro výrobce těžké vosky. Dle mého názoru, vosk, který obsahuje v řetězci od 20 do 50 uhlíkatých jednotek již lze považovat za těžký. Stejné rozmezí uhlíkatých jednotek je také u parafínu, který je považován za těžký vosk. Výrobce by měl toto své tvrzení více konkretizovat.

  • BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER

Butyrospermum Parkii Butter je tuk získávaný z plodu máslovníku, známý pod názvem bambucké máslo, shea máslo, máslo karité, ....  pomáhá udržet vlhkost a snížit ztráty vody tím, že tvoří bariéru na povrchu kůže. Zjemňuje pokožku, odstraňuje suché šupinky.
Další zvlhčující přísada ve rtěnce, která na mě působí dojmem, že spíš vysušuje.

  • HYDROXYHYDROCINNAMATE

Látka slouží jako stabilizátor kosmetického výrobku. Je biologicky odbouratelná.

  • ALUMINA

Oxid hlinitý bílá až bezbarvá krystalická látka. Jedná se o zneprůhledňující přísadu, jejíž funkcí je krytí a zároveň obrušuje povrch kůže od odumřelých buněk a pokožka je hladší. Dále se využívá jako zahušťovadlo a minerální nosič pigmentu. Oxid hlinitý neproniká kůží, z tohoto hlediska je považován za bezpečný, ale jak jsem již dříve zde psala, je hliník považován za neurotoxin a vědci zjišťují, zda existuje souvislost mezi hliníkem a vznikem Alzheimerovy choroby.

  • CALCIUM ALUMINUM BOROSILICATE

Používá se jako plnidlo.

  • MEL/HONEY

Med, extrakt z medu, slouží jako zvlhčující přísada.

 

Další ingredience v pořadí již vypisovat nebudu, jedná se hlavně o pigmenty, stabilizátory a vůně.

Když to vezmu kolem a kolem rtěnka by opravdu měla hydratovat. Složením tomu odpovídá. Jojobový olej na 5. místě a bambucké máslo na 9. by měly zaručit, že rtěnka hydratuje, rty zvláčňuje a zjemňuje. Můj subjektivní pocit je ale opačný. Pod rtěnku si dávám jelení lůj, nebo zvlhčující balzám, protože jinak se pořád oblizuju. Je pravda, že mám rty v zimě více vysušené a teď mám na nich i 1 prasklinu, tak možná rtěnku proto nesnesu. Uvidíme v létě.

 

Co se týká barvy, kterou jsem si vybrala, tak já jsem spokojená. Tónuje lehce, to jsem chtěla, odstín se mi líbí, ale upřímně mnohem víc jsem nadšená z přiložené řasenky Maybelline Great Lash. Řasy krásně odděluje a výrazně prodlužuje. Ta za těch 140,- Kč  stojí (i když bez rtěnky by stála 119,- Kč).

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

FashionTasteShop

Jsem začínající blogerka věnující se hlavně podrobnému popisu složení kosmetických výrobků. Mám vystudovanou Potravinářskou chemii na VUT, ale vždy mě to více táhlo ke kosmetice. Moje bakalářská i diplomová práce se týkaly kosmetiky. Snažím se na svém blogu objasnit, co jednotlivé látky v přípravku znamenají, jaké jsou jejich účinky, jaký vliv mají na zdraví pokožky. Momentálně ještě studuji práva na MU, proto mě zajímá i problematika klamání spotřebitele, klamavá reklama a atd.
Můj blog sdílí jméno mého eshopu s doplňky do vlasů, bižutérií a kosmetikou.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.