24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Mandlové máslo se skořicí

13.02.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Kdo se v poslední době alespoň nepokusil o výrobu domácího ořechového másla, jako by nebyl. Není na tom nic složitého. Pojďte se do toho pustit s námi!

U ořechových másel si klidně vystačíte s jedinou surovinou a zdravá svačina nebo pomazánka je na světě. Tentokrát se ale pustíme do ořechového másla, které voní po skořici a vanilce. Panuje názor, že k výrobě takové suroviny potřebujete výkonný mixér, jinak si ani neškrtnete. Není to až taková pravda. 

Přidám vám sem proto pár tipů, jak si práci ulehčit a urychlit i v případě, že máte v kuchyni robot, který pamatuje ještě výrobu dětských příkrmů od vaší maminky. Prvně se obrňte trpělivostí. Pak už stačí jen zapnout troubu na 170°C, vysypat hrnek mandlí na plech a nechat je cca 10 minut rozvonět. Ještě teplé je vsypte do mísy robotu a začněte mixovat. Vyšší teplota mandlí způsobí, že se z nich olej začne uvolňovat rychleji (tím se sníží šance, že robot zavaříte).
Počítejte s tím, že budete střídavě mixovat a stírat hmotu ze stěn robotu cca 10-15 minut. Ve chvíli, kdy vás to už nebude vůbec bavit, se stane zázrak, kdy se ve vteřině změní mleté mandle v pastu. Nyní robot nevypínejte, ale ještě minutku dvě vydržte, dokud máslo nebude téměř tekuté. Pak můžete vmíchat skořici, vanilku, sůl a javorový sirup pro ochucení. Přendejte do uzavíratelné sklenice a uchovejte v lednici. Máte hotovo :)

Patříte-li mezi šťastlivce, kteří vlastní robot typu Vitamix nebo food processor, máte práci velmi jednoduchou, ořechové máslo budete mít za pár minut hotové. Máte-li doma běžný, klidně i starší robot, nezoufejte, dobrý výsledek se vám podaří také. Je však důležité myslet na to, aby se robot nepřehřál. Dávejte mu občas pauzy na zotavenou, abyste nevyrobili nejdražší máslo všech dob.
Tip: nejlepší je použít mandle čerstvé, nepražené - jedině tak se v nich zachová maximum přínosných látek a vitamínů. Pražením zase docílíte intenzivnější chuti a urychlíte celý proces. Vyberte si, který postup je pro vás nejvhodnější.

Na jednu menší skleničku budete potřebovat:
- 1 hrnek mandlí
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- větší špetku soli
- 1 lžičku javorového sirupu (není nutný)

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.