V článku najdete překvapivě jednoduchý postup přípravy mého oblíbeného druhu sushi - SHIKAI MAKI, což je opravdová lahůdka pro oči. :)
V článku je postup vysvětlen opravdu od základů. Najdete v něm popis surovin, pomůcek, přípravu rýže i samotného shikai maki.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/e888a22c-e39e-4ce3-bc14-6ec2848800d4_full.jpg)
Abyste mohli dělat sushi, budete potřebovat hlavně bambusovou podložku k rolování sushi. V nouzi můžete použít jinou podložku, která musí být ale dostatečně pevná i ohebná. Pokud si podložku nechcete ušpinit, doporučuji ji obalit v potravinářské fólii.
Co se týče surovin, budete potřebovat:
- speciální sushi rýži
- rýžový ocet na sushi
- plátky řasy Nori
- suroviny na plnění - avokádo, mango, okurku, krabí tyčinky, syrové ryby...
- sójovou omáčku (oblíbená, ale taky dost drahá je sójová omáčka kikkoman)
- nakládaný zázvor
- wasabi pastu (koupíte buď hotovou, nebo prášek na smíchání s vodou)
Všechny suroviny koupíte přes internet ve specializovaných e-shopech, nebo i v obchodech, např. Tesco.
Na servírování budete navíc potřebovat talířky, mističky na míchání wasabi se sójovou omáčkou a hlavně jídelní hůlky. :)
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/87f686eb-3d7d-490d-904c-7505d2282640_full.jpg)
PŘÍPRAVA RÝŽE je sama o sobě složitější, než jste zvyklí.. Proto přidávám odkaz, podle kterého rýži sama připravuji: http://www.toprecepty.cz/recept/1436-maki-sushi/
PAPAYA SHIKAI MAKI - postup ve fotografiích
(anglický zdroj: forfood.rezimo.com)
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/1e758b24-6957-408a-81b3-0abe19df4e57_full.jpg)
1. Rozkrojte si řasu nori na 2 poloviny a ty položte nad sebe tak, aby se okraje překrývaly.
Slepte je dohromady troškou vody.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/6d9cac85-dae9-450b-9a49-3a1fa7294080_full.jpg)
2. Dejte na řasu rýži, ale nechte volné cca 2-3cm od začátku i od konce.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/57369897-79c5-4306-b2d6-62eb53a8780d_full.jpg)
3. Roztlačte rýži po celé řase, opět nechejte volný začátek i konec.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/5289de32-8515-497f-b214-ffd7884006ed_full.jpg)
4. Pevně srolujte za pomoci podložky.
(Pokud nevíte jak na to, najděte si postup u obyčejného sushi maki na youtube)
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/e9744156-733a-4086-9ea2-62bb062c93cc_full.jpg)
5. Rozřízněte rolku na 2 poloviny. Použijte ostrý nůž namočený ve vodě!
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/e7a2178a-a577-442c-bfcc-e8d4c3351051_full.jpg)
6. Rozřízněte každou polovinu ještě jednou.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/3bbcb698-f364-4456-81aa-42641cfde971_full.jpg)
7. Spojte další 2 poloviny řasy Nori stejně jako v kroku 1
a pak položte 2 z připravených kousků na okraj řasy tak, jak vidíte na fotografii.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/93cfd7b3-c9f6-45a3-849f-456e3017e0d5_full.jpg)
8. Na první 2 kousky položte kousky papáji (nebo např. okurky, krabích tyčinek atd)
a navrch přidejte zbylé 2 kousky rozkrojené rolky - vnitřní částí ven.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/30050948-1e77-4806-9e06-5b990fe9b26f_full.jpg)
9. Za pomoci podložky opět pevně srolujte. Konec řasy navlhčete vodou a zalepte.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/fc342d1b-1040-42d0-b074-99c4f361c14f_full.jpg)
10. Ostrým a navlhčeným nožem překrojte na 4 stejně velké kousky.
![](http://www.blogerky.cz/Files/Article/dfc108ad-bd5b-4a0a-82de-5a50f94eba2a_full.jpg)
11. Tak a teď už se můžete kochat výsledkem. :)