24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Motivace, motivace, motivace a jak si ji mršku udržet?

17.10.2012
Rutina.cz
Fitness videa, inspirace, recepty a zdravý životní styl na www.rutina.cz.

Asi každému z nás se několikrát stalo, že jsme ztratili náboj, jiskru, elán - prostě motivaci pokračovat v něčem, co jsme chtěli pro sebe udělat a dokázat. Ve fitness je poměrně častý jev - zaplatíte si osobního trenéra, členství ve fitku, dohodnete se s kamarádkou na pravidelné hodině aerobiku, koupíte si nové sportovní boty a se vší vervou se vrháte do víru tréninků, pohybu, potu a ještě k tomu totálně překopete svůj jídelníček. Nějakou dobu to zvládáte, cítíte se skvěle a i kalhoty můžou sedět lépe…..ale ouva….najednou hledáte důvod, proč zůstat doma a nic nepodnikat. Proč se vlastně dál snažit, když je vám doma tak dobře, nemusíte si honit triko a máte neskutečnou chuť vyjíst ledničku:(. Se cvičením vám bylo tak fajn, ale dát si oraz a nálož zmrzliny je teď momentálně ještě fajnovější. Co se vlastně změnilo? Proč ten velký zvrat? Ztratily jste motor, který vás pohání, Vaši motivaci.....

Asi každému z nás se několikrát stalo, že jsme ztratili náboj, jiskru, elán - prostě motivaci pokračovat v něčem, co jsme chtěli pro sebe udělat a dokázat.
Ve fitness je poměrně častý jev - zaplatíte si osobního trenéra, členství ve fitku, dohodnete se s kamarádkou na pravidelné hodině aerobiku, koupíte si nové sportovní boty a se vší vervou se vrháte do víru tréninků, pohybu, potu a ještě k tomu totálně překopete svůj jídelníček. Nějakou dobu to zvládáte, cítíte se skvěle a i kalhoty můžou sedět lépe…..ale ouva….najednou hledáte důvod, proč zůstat doma a nic nepodnikat. Proč se vlastně dál snažit, když je vám doma tak dobře, nemusíte si honit triko a máte neskutečnou chuť vyjíst ledničku:(. Se cvičením vám bylo tak fajn, ale dát si oraz a nálož zmrzliny je teď momentálně ještě fajnovější. Co se vlastně změnilo? Proč ten velký zvrat? Ztratily jste motor, který vás pohání, Vaši motivaci……….. 

 ……….No a tu my všichni potřebujeme k tomu, abychom se nevzdali a dotáhli každou věc do úspěšného konce. Bez ní jsme ztraceni v začarovaném kruhu opětovného začínání a končení tam, kde jsme před tím, než nás krátkodobě přišla pozdravit, byli.
A jak nad tou mrškou vyzrát? Mám pro Vás pár dobrých tipů, jak si pomoci v tom, abychom ve světě fitness neztratily hlavu a udrželi si elán na dlouhou dobu. Nejlepší by byl na celý život, ale je to na každém z nás, jak se k té své motivaci postavíme, protože na každého z nás fungují trochu jiná pravidla;)

 

1. Dejte si dlouhodobý cíl


Chcete-li uspět, je důležité koukat se na pohyb a zdravý životní styl jako na dlouhodobou záležitost. Zázraky a návyky se nedějí přes noc a ani za pár týdnů. To, tam kde momentálně jste, bylo způsobeno celoživotními zvyky a činnostmi, a ty nejdou překopat ze dne na den. Proto, pokud opravdu toužíte po změně a jste ochotni něco obětovat, jděte do toho s tím, že 2 měsíce jsou o zvyku a další zbytek roku o jeho praktikování. Pak hodnoťte celkové výsledky – určitě budou po takové době díky zaběhnutému režimu, který jen tak neopustíte. Pokud si tento bod č. 1 neuvědomíte a nevezme za své, tak budete ztraceni a demotivování i nadále :(


2. Pomocí krátkodobých reálných cílů jděte svému dlouhodobému cíli vpřed


Podstata dosažení bodu č. 1 je, překonávání každodenních či týdenních překážek. Dávejte si mety v rozmezí několika dnů či týdnů (jako např.: Tento týden budu jíst porci zeleniny ke každému jídlu, budu cvičit alespoň 3x, když rohlík tak celozrnný a obložený, přečtu knihu apod.). Nenásilnými kroky si změnu osvojíte přirozenější a méně bolestivější cestou. S každou zdolanou menší překážkou přijde lepší pocit a drobné pokroky. To se pozitivně odrazí i v motivaci.


3. Odpočívejte


Odpočinek, a to určitě rádi uslyšíte, je stejně důležitý jako pohyb. Regenerace, spánek a relax patří k životu stejně, jako být aktivní. Je to doba, kdy regenerujeme, a svaly po tréninku sílí. Také je nutné odpočívat, aby unavené tělo nežádalo energii v podobě cukrů apod. Někdy se dá spánkem docela dobře zahnat noční mlsání;) Když budete ze sebe neustále vydávat vše bez patřičného odpočinku, vysílíte se a brzy naskočíte do vlaku s nápisem „Končím“.


4. Nemyslete na hubnutí ale na celkovou kondici a zdravý životní styl


Určitě všichni chceme na sobě vidět výsledky a to rychle. Ale bohužel někdy nejsou tak rychlé nebo viditelné, jak bychom sami chtěli. Každý jsme individuální a na každého z nás platí jiná pravidla, ale jedno máme  společné - pravidelný pohyb a zdravá strava se odrazí v našem celkovém bytí – ve zdraví a to fyzickém i psychickém. Pokud tedy výsledky vašeho snažení nejsou na váze tak viditelné, myslete na vaše zdraví, které je a bude to nejdůležitější, co máte. Tělo nelze naprogramovat podle nějakých tabulek, ale vaši mysl ovlivnit můžete;)


5. Nevažte se/ važte si sebe


Tento slovní obrat jsem si dovolila zahrnout a podstrčit ho i vám, byť je dost podobný bodu 4. Nelpěte na ručičce váhy, a co vám ukazuje. Mějte na mysli své zdraví a kondici, díky kterým se pak odvíjí spousty skvělých věcí jako sebevědomí, energie, skvělá nálada a tu pak můžete rozdávat i kolem sebe. Nebo ztrátou motivace toto vše zahodit, nadávat na ručičku váhy a být nespokojený/a i nadále.


6. Dopřávejte si (omezení je lepší než vyřazení)


Přesně tak. I prohřešky se mohou tolerovat, když je jich málo a jsou v rozumném množství. Přece když jste zvyklí (nebo závislí) na sladkém, to, že si ho zakážete, povede jen k ještě větší chuti na něj. Proto si raději zvolte tu nejzdravější možnou variantu vaší „drogy“ a užívejte ji jen omezeně a v malém množství. Sami budete překvapeni, jak se dá tímto způsobem odbourat závislost na čemkoliv;).


7. Odměňujte se


Toužíte po novém kusu oblečení, botách, výbavě, no prostě po něčem, co by vám posloužilo v podobě odměny jako motivace? Pořiďte si to za předpokladu dodržení nějakého krátkodobého cíle. Uvidíte, že odměna je veliký motivátor a budete si ji o to víc užívat.


8. Šlápnete-li vedle, vraťte se zpět bez zbytečných depresí.  Nesnažte se být perfektní……


Ach, jak mně samotné dlouho trvalo si toto uvědomit. A právě to, že na čas polevíte, šlápnete vedle, dáte si delší pauzu, neznamená prohru a důvod, proč veškerou snahu zahodit za hlavu. Nikdo nejsme dokonalý a všichni občas uděláme chybu. Krok vedle přeci nezruinuje veškeré předchozí úsilí!!! Berte to tak, že se to děje dnes a denně každému, ale jen ti, co se dokážou znovu postavit, oklepat se a pokračovat dál mají klíč k celému úspěchu. Proto si z vašich chyb vezměte vždy jen ponaučení a nezahoďte váš elán.


9. Plánujte


Plánujte si vaše cíle a kroky k jejich splnění. Ač se některé věci dějí náhodně, dosažení úspěchu ve fitness a správném stravování zrovna o náhodě moc není. Je to o přemýšlení, plánování a stanovení si svých priorit. V klidu si můžete naplánovat jídelníček, dobu tréninku i odpočinku. Jsou určitě situace, kdy je to těžší, ale tam je třeba zapojit hlavu a pár mozkových závitů navíc a někdy i důvtip (jsem matka na mateřské, tak vím, o čem mluvím:-))


10. Využijte sociální sítě


V dnešní době je nepřeberné množství možností motivace/ inspirace na netu, ten je toho plný a stačí si jen vybrat. Plynou z toho samozřejmě i negativa (kolikrát už ani nevím, čemu se dá a nedá věřit), ale motivací se dá najít opravdu velmi mnoho. Jsou různé skupiny, facebookové stránky, webovky, kde se lidi mohou vzájemně podporovat a svými úspěchy motivovat. Moje stránky jsou vám v tomto směru k dispozici. A jsou i jiné velmi inspirativní. Chce to jen hledat a najít si tu svou motivaci. Každý jí potřebujeme a to včetně mě :-)

 

Stále neutuchající motivaci (nejen ve světě fitness) Vám přeje


Maruška z www.rutina.cz

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Rutina.cz

Fitness videa, inspirace, recepty a zdravý životní styl na www.rutina.cz.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.