24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Levná versus drahá kosmetika

17.05.2013
PetraLovelyHair
Jsem kosmetický, vlasový a módní nadšenec a miluju blogování :).....

Co vybrat? Vyplatí se investovat do dražších produktů? Nevyhodím za levné produkty peníze oknem?


To jsou otázky, které asi pronásledují občas každou z nás. Nabídka na trhu kosmetických přípravků je obrovská a kdo se má vyznat a zorientovat v tom, co je koupě výhodná a co naopak vyhozené peníze. Člověk by logicky čekal, že řasenka, která stojí 1000Kč, bude 3x lepší než ta, která stojí 300Kč, ale je tomu skutečně tak? Neplatíme často jen za značku a lepší obal? Na zub se těmto otázkám podíváme v dnešním článku.

Jak víte, já osobně jsem příznivcem kosmetiky cenově dostupné a i kosmetiky z drogerií. Sama si většinou drahou kosmetiku nekupuji, jen opravdu výjimečně, ale i tak jsem měla možnost srovnat některé produkty stejné funkce a různých cenových kategorií, ať už díky spolupráci na blogu nebo díky vzorečkům. Osobně bych řekla, že jsou produkty, kde investice do dražších považuji za naprosto zbytečnou a naopak kdy ji považuji za rozumnou, či dokonce nezbytnou. Na úvod snad mohu říci, že za nezbytnou považuji investici do kvalitnějších kosmetických štětců, ta se vám vždycky vyplatí, nejenže štětce déle vydrží použitelné, ale také se s nimi mnohem lépe líčí a kupříkladu rozmazávají stíny do ztracena, či kreslí linky a to nemluvím o tom, že pokud nanesu makeup dobrým štětcem, vypadá to prostě lépe, než prsty, se kterými člověk makeup nezapracuje tak důkladně.

Naopak zcela zbytečná je pro mne investice do rtěnek a lesků na rty. Dobrá rtěnka za stovku z drogerie vám udělá stejnou službu jako její kolegyně za tisícovku.  Z praxe bych doporučila rtěnky Rimmel Kate Moss, Dermacol Lips Seduction a Maybelline Color senstional. Jsou krásně pigmentované, dobře drží, nevysušují a mají široký výběr odstínů. Z lesků si mne získaly Essence Sty with me a Stay matt lip cream, za málo peněz hodně muziky. Naproti tomu mám zkušenosti se vzorky MAC rtěnek a ani jeden z nich nebyl lepší, než výše zmíněné, ačkoliv stojí o dost víc.

Další skupina produktů, která ale je trošku sporná, jsou laky na nehty. Tady by se dalo odpovědět ano i ne. Kdo má měkké, nekvalitní nehty, drahý laky ho nespasí a držet mu stejně nebude. Na druhou stranu na normálních nehtech drží například OPI klidně i 10 dnů neporučený. Osobně mám tu zkušenost, že většina laků z drogerie nemá excelentní výdrž, ale najdou se i výjimky. Potřeba je brát v potaz i obsah lahviček u drogerkových laků je podstatně menší, než u laků typu OPI, China Glaze apod. U trendových barev bych tedy sáhla po levné drogerce, ale u barev, které často a ráda nosím, mi nevadí investice do drahého laku, určitě se vyplatí koupit kvalitní červený, nude a růžový lak. Z drogerií bych doporučila laky Gabriella Salvete nebo nové Maybelline Colorama, drží překvapivě dobře.

Určitě vás zajímá, jaká je má zkušenost na tomto poli s makeupy. Zde nemám rozsáhlé zkušenosti, ale z toho, co jsem vyzkoušela, musím říci, že za mě se investice spíše nevyplatí. Pokud porovnám takový Dior Dior skin nude a například Rimmel Match perfection, nevidím v zásadě na pleti rozdíl, oba jsou fajn, akorát Dior je mnohonásobně dražší. Ovšem, opět, kdo nemá velké problémy s pletí, bude ji mít hezkou i s tonovákem, kdo má s pletí problémy, makeup za 1500Kč to nevytrhne. Základem je péče o plet a pokusit se udržet ji v dobrém stavu. V drogerii bych si vybírala makeupy Dermacol, Rimmel, Max Factor a Loreal.

A co takhle řasenky, stíny na oči a tužky?
U řasenek si myslím, že se velmi dobré dají sehnat v drogerii. Já sama mám ráda Maybellinky, jejich řasenky jsou z drogerií asi to nejlepší, ale vzpomeňme i na legendární 2000 calories nebo řasenky Loreal False lash effect, Lash architect nebo nové Gabriella Salvete D´amore. Dražší řasenky jsem měla možnost vyzkoušet v parfumerii a ani jedna z nich mě za ty peníze neohromila.

Stíny na oči jsou kapitola sama pro sebe, pokusím se tedy stručně. Opět bych doporučila jednoduché pravidlo, trendové barvy, které nosíme jednu sezonu, nebo ne moc často, klidně levné, např. Essence nebo paleta 120 stínů. Neutrální barvy, stíny na kouřovky, ty které využíváme často, nebo každý den, určitě kvalitnější. Ne ani tak kvůli výdrži, s kvalitní bází drží celý den všechno (mimochodem báze je věc, do které bych doporučila určitě investovat Urban Decay se s drogerkovými nedá srovnat), ale kvůli pigmentaci a konzistenci. Dobře pigmentované a máslovité stíny lépe přilnou na víčko a jsou výraznější, nehledě na to, že se s nimi dají udělat hezčí přechody. Zmínila bych opěvované Color tattoo, paletky Sleek a MUA, to je koupě, která se vyplatí. Investice do proslulé Urban Decay Naked I a II. považuji za dobrou, ačkoliv sama po ní nějak zvlášť netoužím. Neutrální paleta, se kterou vykouzlíte denní, večerní a kouřové líčení a můžete s ní i cestovat a nepotřebujete nic jiného, se vždycky vyplatí a určitě ji využijete.

A co tužky? Tady bych opět jako základ viděla mít dobrou černou, šedou, hnědou, námořnickou modrou nebo jinou neutrální barvu tužky, která je pěkně pigmentovaná a nerozmazává se. Koho by bavila málo pigmentovaná tužka, kdy musíte víčko dřít a přejet 5x, aby byla vidět barva.
Ovšem i zde se dají najít levné poklady, skvělé jsou tužky a gelové linky Loreal, některé Essence a Catrice. Vyloženě drahé kolegyně jsem nezkoušela, takže zde těžko posoudit.

Do další skupiny bych zařadila tvářenky, rozjasňovače a korektory. U tvářenek a rozjasňovačů se mi zdá investice vyloženě zbytečná. Takový Nars na mně vypadal a držel, úplně stejně jako Essence za 60 Kč. Nehledě na to, že tvářenka i rozjasňovač se dá nahradit rtěnkou nebo stíny vhodné barvy.

Korektory už je třeba vybírat s rozmyslem, vynechala bych Miss Sporty, Essence a Rimmel, moc nekryjí a lezou hodně do vrásek a mají špatnou barevnou škálu. Naopak bych doporučila Catrice, Dermacol nebo Loreal.

Úplně poslední skupinou jsou pudry. Já obecně pudry příliš nepoužívám, ale když už, preferuji transparentní. Jemně mleté a skvělé jsou třeba Essence All about matt nebo Dermacol fixační. Z toho usuzuji, že investice do drahých značek není nutností, protože tyhle pudry vám udělají dokonalý finish.

Na závěr mne ještě napadá zmínit parfémy, zde bych určitě doporučila připlatit si za kvalitu. Dražší parfém vám vydrží celý den vonět na kůži a nezačne po půl hodině připomínat zápach bolavé nohy, navíc ho potřebujete jen minimální množství, aby byl cítit, na rozdíl od levných toaletních vod.
Pečující kosmetiku jsem záměrně nezmínila, to je spíše téma na další článek :-).

Tak to by bylo ohledně mých doporučení vše. Vždy je třeba dívat se na poměr cena/ výkon/ kvalita/ množství a samozřejmě brát na zřetel využitelnost. Budu ty drahé stíny/ řasenku/ tvářenku/ rtěnku opravdu používat, nebude mi to jen ležet na poličce? Udělá mi nákup takové věci dlouhodobě radost? Jestli odpovídáte ano, pak doporučuji koupit, po čem srdce touží, žijeme jen jednou. Každá z nás má jinou pleť, jiné preference a jiné hodnoty a proto si myslím, že je třeba maximálně individuálního přístupu. Já osobně jsem zastáncem hledání kvalitních a dobrých věcí mezi levnějšími produkty a v drogeriích či na internetu, ale pokud někdo nakupuje jen drahou kosmetiku, chápu ho a rozhodně to nekritizuji. Je třeba si ale říci, že jsou i velmi dobré levné produkty, které vám udělají lepší službu, než jejich drazí kolegové.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

PetraLovelyHair

Jsem kosmetický, vlasový a módní nadšenec a miluju blogování .....


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.