24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Musíte mít nadšení pro to, co děláte, říká Bohemiawine, objev května

31.05.2017

Tento neotřelý blog o víně píše sommelierka, která složila zkoušky s nejlepšími výsledky v historii školy! Pojď si o ní něco přečíst.

Kdy sis uvědomila, že se chceš stát sommelierkou, kdo tě k tomu přivedl?
Prvoplánově jsem sommelierkou být nechtěla, ale víno se kolem mě pohybovalo od dětství. Rodiče byli obchodníci s vínem a já jsem po menším vzdoru, že v rodinné firmě opravdu ne, začala nakonec pracovat ve víně také. Víno mě vždy fascinovalo, jeho počátek v přírodě i neskutečný um a řemeslo vinařů. Abych se stala sommelierkou mi navrhl až kamarád, s mými znalostmi by to byl prý hřích. Z počátku jsem se zdráhala, že sommelieři už jsou na jiném levelu. Nechala jsem se ale přesvědčit a sommelierské zkoušky jsem udělala s nejlepšími výsledky za celou historii sommelierské školy. Dnes pracuji v rodinné firmě, ale s manželem, kde máme několik vinoték.

Dá se to nějak naučit? Kde se to dá studovat?
Sommelierem se může stát prakticky kdokoli, kdo bude mít chuť a zájem věnovat se vínu. Není to ovšem levný koníček, k vínu se musíte propít, což stojí dost prostředků a chvíli to trvá. Když jsem začínala já, tak byla možnost vystudovat hotelovou školu, kde se dal kurz udělat. Další možnost byla ve škole ve Valticích a pak byla v Praze jedna sommelierská akademie s certifikátem od MŠMT. Dnes už je více možností. V Praze je asi v tuto chvíli nejkvalitnější sommelierská akademie (www.sommelieracademy.eu), moraváci mají skvělou Vinařskou akademii ve Valticích, nebo Vinařský institut v Brně.

Jaké vlastnosti by měl skvělý sommelier mít, není to asi práce pro každého? Jak dlouho trvá, než „něco umíš“?
V prvé řadě by měl mít nadšení pro to, co dělá. Lidé poznají, když máte jen nazpaměť naučené popisky k vínu. Což je ovšem úkaz, se kterým se setkávám celkem často. Určitě by měl mít dobře vyvinutý čich a chuť, to se dá ale do určité míry natrénovat. Dobré je mít také výbornou chuťovou paměť. Měl by mít schopnost představovat si chuťové kombinace a umět je správně podat i zákazníkovi. S tím souvisí i empatie k zákazníkovi. Než se opravdu dá říct, že už o víně něco víte je velmi individuální. Určitě to bude ovšem v řádu let ochutnávání a studia. Svět vína se neustále vyvíjí a jako ve všech oborech, čím více toho víte, tím zjišťujete, kolik je toho ještě před vámi.

Kdy jsi začala psát svůj blog a proč?
Blog jsem začala psát celkem nedávno. S touto myšlenkou jsem si ale pohrávala už dlouho. O víně jsem psala do časopisů jako např. F.O.O.D. nebo Beverage & Gastronomy (kde se teď objevují moje články nejčastěji). Psala jsem ale např. pro Sedlčanský hermelín nebo Bohemia Chipsy, atd. Při psaní pro časopisy se ale cítím svázaná zadaným tématem, tak jsem se rozhodla pro psaní Blogu, kde budu svým pánem. Touhu po psaní jsem měla od malička, když jsem se zúčastňovala soutěží ve psaní a napsala i pár povídek. Spojení vína a psaní je tedy pro mě přirozené spojení obou zálib.

Upřednostňuješ česká, nebo světová vína a proč?
Neupřednostňuji ani jedno ani druhé. Mám ráda dobrá vína ať jsou z Patagonie nebo z Němčiček.

Tvá nejoblíbenější kombinace jídla a vína?
U kombinací chutí jsem experimentátor. Mám ráda kontrasty, jak v chutích, tak v chuťových vjemech. Jako např. perlení vína a křupavost pokrmu. Tento směr umožňuje nekonečné množství kombinací a objevovat je, je ohromná zábava, kterou ráda doporučuji všem, kdo si rád debužíruje. Zkuste si vzít např. dobrý sekt. Sekt je nedoceněné víno v oblasti párování s jídlem. Všichni mají toto víno zaškatulkované pouze jako víno k přípitku, maximálně si ho spojují s welcome drinkem, či kombinací s jahodou na party. Přitom skvělá vlastnost sektu je právě jeho všestrannost. Úplně dokonalá je jeho kombinace s mořskými plody, nebo např. smaženým kuřetem. Doporučuji vyzkoušet a nebát se experimentovat.

Které víno by určitě měl každý ochutnat?
Je pár vín, která by měl každý milovník vína ochutnat. Začít by měl s našimi víny, jejichž chutě jsou nám nejbližší. Dále pak z Francie červené Bordeaux, bílé Chablis, Bourgogne a Alsace. Italské Chianti, Barolo a Prosseco. Chilské Carmenere, Argentinský Malbec, maďarský Tokaj, jihoafrický Pinotage, španělskou Rioju, německý Riesling, portugalské Porto, kalifornský Zinfandel a Chardonnay. To si myslím, že je naprostý základ.

Cestuješ kvůli vínu? Kde má víno zvláštní místo v kultuře země?
Kvůli vínu se musí cestovat, když to člověk myslí s vínem opravdu vážně. Musíte mluvit s vinaři a nasávat atmosféru vinařství a okolní přírody, to vše se ve víně odráží a Vám to usnadní dané víno pochopit. V historii naší země víno vždy zastávalo místo kulturní, náboženské i člověka provázelo v jeho každodennosti. Víno je zakořeněno ve všech kulturách zemí, kde se pěstuje a v každé zemi má svou jedinečnou historii.

Souhlasíš s tím, že ve víně je pravda?
Tak s tím naprosto souhlasím. A to nejen při společenském setkávání, kdy po pár sklenkách víno odhalí vždy naši pravou tvář. S čímž se setkávám na svých degustacích. Jde i o pravdu, kterou se z vína dozvíte o vinařovi, který víno vyráběl. Poctivost a um se ve víně vždy projeví.

Jaké víno používáš v kuchyni?
Do jídel nejčastěji používám vína, která nejsou moc aromatická, pokud si to tedy recept nežádá. Záleží tedy na pokrmu. Víno vybírám vždy individuálně. Dobrá pomůcka je ale přidat do jídla víno, které budete k jídlu pít. Chuť jídla a vína se vám tím hezky propojí.

Představ nám, co přesně sommelier dělá, co od něj čekat?
Sommelier by měl být odborník na víno. Měl by o něm dokázat vyprávět a vždy byste se od něj měli dozvědět něco nového. Měl by Vám umět doporučit víno, už jen podle Vašeho osobního pocitu, na jaké víno máte chuť. Či doporučit víno podle vašeho popisu, co budete vařit a doporučit vám, jak víno podávat u sebe doma. Pokud jde o sommeliéra v restauraci, měl by umět skvěle víno naservírovat. Určitě od něj neočekáváte, že Vám bude nabízet stále stejná vína. Díky němu si rozšíříte obzory.

Nejdražší víno, jaké jsi ochutnala a dojmy z něj?
Opravdu drahých vín, v řádech set tisíc korun jsem už pár ochutnala. S těmito víny se člověk, i když je z oboru, nesetkává zas tak často. Tato vína se dají koupit pouze na burzách a poté je většina v soukromých sbírkách. Takto drahá vína, která jsem ochutnala, byla většinou z Bordeaux a šlo vždy o starší ročníky jako např. Chateau d´Yquem, Chateau Mouton Rotschild, Chateu Cheval Blanc, Chateau Margaux atd. Abyste takovéto víno mohli plně docenit, musíte mít už něco napito, jinak budete hořce zklamáni. Moje první ochutnávka takového vína byla také taková, říkala jsem si, co s tím vínem všichni tak nadělají. Dnes už to vidím ovšem jinak a s manželem máme menší sbírku právě takových vín. Běžně je ale nepijeme, stále čekáme na tu správnou příležitost, kdy víno otevřít. Je nám jich zkrátka líto. Do takového stadia se může dostat každý. Ovšem je tu malý zádrhelek, kdo má tolik prostředků? Běžný člověk se tak s takovými víny nemá bohužel šanci setkat. I když ten zážitek bych přála všem.

Nezapomeň navštívit Bohemia Wine.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.