24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Oříšky pro zdraví

20.12.2012
fitness-girl
Stejně jako většina žen, i já se několikrát vydala na cestu za "dokonalou" postavou. A právě na této cestě jsem propadla kouzlu zdravého životního stylu a cvičení. Nedodržuji striktně všechny zásady, ale velice jsem si tento způsob života oblíbila. Ráda o něm čtu, ráda o něm píši, ráda ho praktikuji :) Na svém blogu se svými čtenáři sdílím nové postřehy, inspirace, zkušenosti ze světa zdravého jídla a cvičení, ale také zážitky z života obyčejné vysokoškolačky - mě :)

Zařazujete oříšky a semínka pravidelně do svého jídelníčku? Pokud ne, tak děláte velkou chybu! Právě tyto zázračné plody jsou totiž dokonalým zdrojem zdravých tuků pro naše tělo.

Zařazujete oříšky a semínka pravidelně do svého jídelníčku? Pokud ne, tak děláte velkou chybu! Právě tyto zázračné plody jsou totiž dokonalým zdrojem zdravých tuků pro naše tělo.

 

Při slově tuky se mnozí zděsí - převážně ti, kteří se snaží o hubnutí či udržování těžce vydřené postavy. Zde opravdu ale není prostor pro obavy. Těchto tuků se totiž není třeba vůbec bát.

 

Něco málo z příznivých účinků:

  • ořechy mají protizánětlivé účinky
  • mají ochranné účinky proti některým nemocem jako je například cukrovka nebo některé typy rakoviny
  • pojídáním ořechů všech druhů také do těla dostaneme  vitamín E, vitamíny skupiny B, hořčík nebo měď
  • obsahují vlákninu, arginin, rostlinné steroly a spoustu antioxidantů, které snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi
  • arginin v nich obsažený snižuje riziko srdečního infarktu

 

Kam s nimi?
Ořechy mají opravdu široké využití. Já osobně spatřuji za nejlepší (a nejchutnější) tyto dvě:


1. Na snídani jako doplněk jakékoliv kaše (ovesná, jáhlová, rýžová,...) spolu s ovocem, popřípadě ořechy v musli

 

2. Přimíchat do jogurtu nebo tvarohu, který lze taktéž doplnit například o ovoce (jak čerstvé, tak sušené), med a podobně


...fantazii se mez nekladou :)

 

A mimoto samozřejmě existuje nepřeberné množství receptů na zdravé dezerty s ořechy. Jelikož se blíží období Vánoc, můžu vyzdvihnout například tyto výborné ořechovo-mrkvovo kuličky:

http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2012/12/peceme-vanocne-ale-zdrave-mrkvovo.html

 

A když už ne do jogurtu, kaše nebo dezertu, tak klidně na chleba. Například ve formě arašídového, mandlového či jiného másla. A na to samozřejmě ještě ovoce :)

 

 

Věděli jste, že...
...arašídy nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny? Podobně jako fazole nebo hrách, z nutričního hlediska jsou však srovnatelné s ořechy a pro zdraví jsou stejně dobré. Sama jsem se tuto informaci dověděla poměrně nedávno. Vždycky jsem si myslela, jak baštím ořechy, a přítom to jsou luštěniny :)

 

Na co pozor:
Ořechy, které se tepelně upravují - například vaří nebo  praží  - mohou být škodlivé, protože teplem dochází k přeměně tuků, které v tomto stavu škodí játrům a žlučníku.

 

Ořechů existuje nepřeberné množství a každý si určitě vybere ty druhy, které mu budou chutnat nejvíce. A kromě ořechů nezapomínejte ani na stejně prospěšná semínka - například dýňová, slunečnicová, lněná nebo sezamová, která jsou pro naše tělo stejně tak přínosná :)

 

Hezký den vám přeje fitness-girl z http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/.

Komentáře

kejmii3 09.02.2013 19:01

kam s nimi?
všude!

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

fitness-girl

Stejně jako většina žen, i já se několikrát vydala na cestu za "dokonalou" postavou. A právě na této cestě jsem propadla kouzlu zdravého životního stylu a cvičení. Nedodržuji striktně všechny zásady, ale velice jsem si tento způsob života oblíbila. Ráda o něm čtu, ráda o něm píši, ráda ho praktikuji Na svém blogu se svými čtenáři sdílím nové postřehy, inspirace, zkušenosti ze světa zdravého jídla a cvičení, ale také zážitky z života obyčejné vysokoškolačky - mě


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.