24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Proč propadnout józe?

05.04.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Jóga je dnes pravděpodobně nejnavštěvovanějším cvičením. Kdo jednou začne, už jen tak neskončí. Zjistí totiž, jak je mu po každé lekci či hodině strávené doma na podložce dobře. Je to především proto, že jóga není jen o samotném cvičení nebo o aktuální módě. Je to život, přístup i chování. Pojďme se proto podívat na benefity, které nám toto odvětví přináší.

Praktikování jógy s sebou nese spoustu výhod, protože se při něm nezapojuje pouze tělo, ale i hlava. Krom toho, že posílíte svaly, začnete žít v určitém souladu sami se sebou. Budete uvědomělejší a ohleduplnější – k sobě i okolí. Přínos je opravdu velký, dovolte mi tedy zdůraznit jen zásadní body. Samozřejmě je třeba se cvičení věnovat pravidelně – jedině tak proniknete do tajů, které vám může jóga poskytnout.
1. Budete silnější & pružnější
I přesto, že jóga není silové ani vytrvalostní cvičení, pomůže vám správné provedení jednotlivých pozic posílit svaly, o kterých jste ani nevěděli. Díky tomu získáte lepší držení těla, zbavíte se mnoha chronických bolestí a budete se cítit celkově lépe. Pro správné provedení ásan je třeba hlídat nejen pozici těla, ale také dech – hlavní chybou často je, že se lidé snaží přesáhnout své možnosti, což zapříčiní zadržení dechu, které je klíčové. Pravidelné cvičení přinese štíhlé dlouhé svaly, sílu ve středu těla, lepší rovnováhu a ve finále i větší vytrvalost.
2. Budete šťastnější
Žít podle jógy neznamená jen stále dokola cvičit to samé. Velkou část zabírá zapojení mozku (nebo spíš jeho vypnutí). Ponoříte se sami do sebe, pozorujete své pocity a myšlenky, které necháte postupně odplout. Soustředíte se na uvolnění a prožitek. Lépe se tak naučíte meditovat a jak známo, meditace a uvolnění dokáží zmírnit projevy deprese, prohloubit vděčnost a bojovat s projevy každodenního stresu.

3. Budete krásnější
Přiznejme si to – proč většinou začneme cvičit? Stejně tak jako jsou některé ásany posilující, najdete si i ty očistné a povzbuzující metabolismus. Společně se zdravým životním stylem se organismus pomocí jógy snáz pročistí. Díky tomu se vám prozáří pleť, zlepší spalování, podpoří růst vlasů. Lepší držení těla zajistí, že vás okolí bude vnímat jinak – s rovnými zády totiž vypadáte sebevědomější, zdravější i šťastnější. Budete vyzařovat pohodu a klid. A to, dohromady s úsměvem, je přitažlivější, než dokonalá postava.

4. Budete zdravější
Bolavé tělo, nemocná duše, chronická únava, vysoký tlak, nadváha nebo třeba špatný spánek. Se všemi podobnými neduhy můžete zatočit jen tím, že rozvinete podložku a (co nejčastěji to jde) strávíte pár minut nebo hodinku sami se sebou. A to už je velká motivace, že?
5. Bude moci cvičit úplně každý
Při vhodném výběru je jóga skutečně pro každého – miminko i seniora, zdravého i člověka s potížemi, muže i těhotné ženy. Existují totiž téměř desítky odnoží od klasické jógy a stále přibývají další. Nikdy vás proto nepřestane bavit – cvičit můžete „základní“ jógu (hatha), power jógu, která je intenzivnější, bikram jógu, kdy se lekce uskutečňují v místnosti vytopené ne 42°C a spoustu dalších, zaměřených přesně tak, jak vy sami potřebujete. Základní myšlenka je však vždy stejná – uvést tělo a mysl do rovnováhy.

Tak šup pro podložku a hurá do studia! Navštěvujete sami nějaké lekce jógy? Pozorujete na sobě výsledky? Řekněte ostatním čtenářům, co vám praktikování jógy dalo, věřím, že je inspirujete :)

Zdroj foto: pixabay.com

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.