24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Energie do kapsy - 2. díl (pro zdraví)

02.04.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

V minulém díle jsem připravila základní recept na müsli tyčinky, který byl vcelku zdravý. To ale bude téměř každý, oproti těm, které lze koupit. Dnes se proto podíváme, na co je třeba dávat si pozor při výrobě a konzumaci těch domácích, aby pro vás byly skutečně přínosné. Dva recepty jako bonus najdete pod článkem.

V případě, že se pustíte do výroby domácích tyčinek, pravděpodobně do nich nenasypete tunu bílého cukru nebo nějaké zbytečné látky. To však neznamená, že je lze konzumovat ve velkém. Pořád se totiž jedná o sladkost, tedy malou svačinku nebo dokonce dezert. Vždy v nich bude buď med, nějaký sirup nebo budou držet pohromadě díky rozmixovanému sušenému ovoci. Tohle vše je ale cukr také. Sice ve své zdravější a pro tělo vhodnější formě, ale stále cukr. Ten je třeba konzumovat s mírou. Tím se dostávám k prvnímu bodu.
1. Nepřehánějte to s množstvím

Nadbytek fruktózy zatěžuje játra a ve finále může být větším zlem, než běžně používaný cukr bílý. Často se totiž stává, že když vás honí mlsná, sáhnete raději po sladkosti zdravější, než po bonbonu. Což je samo o sobě skvělé, jenže pak máme pocit, že když je zdravější, nic s námi neudělá ještě jeden kousek, případně dva. Chyba! Než půl plechu domácích müsli tyčinek, to si raději dejte ten jeden bonbon, kolem kterého už půl dne kroužíte.

2. Po müsli tyčinkách se NEhubne

I když před dvaceti lety panoval jiný názor, skutečně tomu tak není. Vločky a další suroviny, ze kterých jsou müsli tyčinky složené, jsou potravina jako každá jiná. To znamená, že čím víc se jí sní, tím více se přibírá. Tak a ne jinak. Jak už bylo stokrát řečeno, jsou zdravější, nikoliv dietní.

3. Vždy vybírejte ty nejlepší suroviny

Kvalitní vločky, neproslazované ovoce, čokoláda s vysokým množstvím kakaa. Když už si dáte práci s tím, že si tyčinky vyrábíte doma, byla by škoda je pokazit podivnou tučnou hmotou, která si hraje na čokoládu nebo sušeným ovocem, které je spíše obarveným cukrem. Šup do zdravé výživy, najdete tam přísady, o kterých se vám ani nesnilo.
Semínkové müsli tyčinky bez lepku, 12 ks

1 hrnek pufované quinoy (nebo jáhel, pohanky, rýže...)
1 hrnek dýňových semínek
½ hrnku slunečnicových semínek
½ hrnku mandlí
½ hrnku kešu
¼ hrnku chia semínek
¼ hrnku sušených brusinek
½ lžičky mleté skořice
130 g tekutého medu

Všechny suroviny společně promíchejte, dokud se nespojí. Hmotu pořádně natlačte do formy (20x20 cm) vyložené pečícím papírem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 160°C. Nechte vychladnout ve formě a až poté nakrájejte na tyčinky velmi ostrým nožem namáčeným do horké vody.

Pečené tyčinky slazené datlemi, 12 ks

100 g ovesných vloček
120 g quinoových/amarantových/pohankových vloček (nebo jejich mix)

200 g čerstvých datlí
150 ml vody nebo ořechového mléka
50 g sušených brusinek
50 g sušených hrušek
50 g dýňových semínek
2 lžíce mletého lněného semínka + 8 lžic vody
1 lžička koření dle chuti
1 vrchovatá lžíce kokosového oleje


1. Nejprve si připravte lněné „vejce“ - v misce smíchejte mleté lněné semínko s vodou a nechte alespoň 15 minut odstát.
2. Ve velké míse smíchejte vločky, sušené ovoce, semínka a koření
3. Datle omyjte a vypeckujte. V robotu je rozmixujte s kokosovým olejem a teplou vodou/ořechovým mlékem. Do této směsi přidejte lněné „vejce“.
4. Vše smíchejte dohromady, rozetřete na plech o velikosti cca 15x20 cm. Pečte v troubě předehřáté na 190°C cca 30 minut. Nechte vychladnout ve formě a poté rozkrájejte na 12 tyčinek.
5.Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.