24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Zásady bezpečného opalování

22.04.2013
PetraLovelyHair
Jsem kosmetický, vlasový a módní nadšenec a miluju blogování :).....

Kdo by nechtěl mít krásnou, sluncem políbenou pokožku zdravé barvy, asi každá z nás, abyste ale neskončily jako škvarek, je nutno dodržovat pár zásad bezpečného opalování.

Teplé a slunečné počasí se snad konečně blíží a tak je právě nyní vhodná chvíle podívat se na opalovací přípravky a otestovat jejich vlastnosti.


Obchody nabízejí nepřeberné množství opalovacích přípravků a proto je dost těžké vybrat si ten správný právě pro sebe. Zaměřit byste se při výběru měli nejen na váš fototyp, ale také na stupeň opálení a v neposlední řadě na místo, kde budete opalovací přípravek používat, jiný ochranný faktor je třeba u moře, jiný u nás, v mírném klimatickém pásmu a jiný v tropech či na horách.


Pokud se chystáte opalovat po zimě poprvé, máte citlivou a světlou pleť, chystáte se k moři či do vyšších nadmořských výšek, rozhodně si pořiďte přípravek s UV filtrem (SPF – sun protection factor) alespoň 30 a více. Taková vysoká ochrana je nutná i na citlivá místa na těle jako je nos, ušní lalůčky, nárty, okolí očí, ramena či mateřská znaménka. Nezapomínejte také na pokrývku hlavy, jinak může hrozit úžeh. Důležité je také nezapomínat na naše nejmenší, miminka a malé děti by se neměly zbytečně vystavovat přímému slunečnímu záření na delší, než nezbytně nutnou dobu a doporučuje se používat ochranný faktor 50. Zůstáváte – li v našich zeměpisných šířkách, bude vám v létě stačit ochranný faktor kolem 20, v případě, že nejste nejsvětlejší typ, nebo, pokud je vaše kůže již trochu opálená. Nenechte se zmást, že u nás slunce zas tolik nepálí a chraňte si kůži i pokud už vám nehrozí bezprostřední spálení.


Co se týče konzistence, můžete si vybrat mezi krémy, mléky, oleji, spreji a vodami.


Opalovací mléka patří mezi nejtradičnější a neprodávanější výrobky, dobře se roztírají a vsakují, pokožku zvláční. Krémy bývají hutnější a můžete po nich mít „upatlaný“ pocit. Hlavní výhodou sprejů je jejich příjemné nanášení, nemusíte je roztírat dlaněmi a mívají nemastnou konzistenci, jsou oblíbené i u mužů, kteří ve většině případů nesnesou na těle nic ulepeného. Opalovací vody mají příjemnou konzistenci a dobře se roztírají, nedocílíme s nimi ale silnější vrstvy. Poslední skupinu tvoří opalovací oleje, které jsou vhodné spíše pro suchou pleť a pro ženy, u mužů příliš oblíbené nejsou, protože jsou hodně mastné.


Co se týče množství krému, měli byste dle odborníků aplikovat 2mg přípravku na cm², jistě nebude nikdo z nás množství měřit, nanášejte množství přiměřené, takové, které se vám vsákne do pokožky, kůže bude vláčná, nikoliv vysušená nebo naopak moc mastná . Dbejte také na to, abyste ochranný přípravek aplikovali 10-15min. před pobytem na slunci a aby váš opalovací přípravek měl ochranu proti UVA i UVB záření. UVB paprsky pronikají pouze do vrchních vrstev kůže, jsou nejsilnější mezi 11. a 15. hodinou, kdy byste se měli slunit co nejméně a označení ochranného faktoru na krému udává odolnost právě vůči UVB paprskům. Mnohem zrádnější je ale záření UVA, které proniká do hlubších vrstev kůže a může pokožku více poškozovat, toto záření dopadá na tělo stejnoměrně celý den a proniká také přes sklo. Další vlastnost, kterou byste u opalovacích přípravků měli sledovat je voděodolnost, v dnešní době je většina již voděodolná, takže nemusíte nanášet další vrstvu bezprostředně po koupání, ale i tak se doporučuje obnovit nátěr po 2 -3 hodinách.


Zapomínat byste neměli ani na ochranu rtů, kůže na rtech je totiž také hodně jemná, citlivá a náchylná na spálení, citlivým jedincům se také mohou tvořit nepříjemné puchýřky a opary. Na rty je rozhodně třeba použít ochranný faktor 30, nejlépe však 50.


Péče o vysluněnou pokožku však nekončí odchodem z přímého pobytu na slunci. Vaše pleť je totiž po sluneční koupeli podrážděná a vysušená, dopřejte jí proto zklidňující péči. V dnešní době je velký výběr klidnících chladicích sprchových gelů a mlék po opalování, výborné je, pokud tyto přípravky obsahují panthenol, nakonec můžete se po opalování mazat i klasickým panthenolem z lékárny, důležité však je pokožku rádně hydratovat.

Na závěr malé shrnutí a pár rad k bezpečnému opalování:


- vyberte si ochranný faktor podle svého fototypu
- mazejte se opakovaně každé 2 hodiny, pokud jste dlouho ve vodě, obnovte vrstvu ještě častěji, nejlépe po každém koupání
- mezi 11. a 15. hodinou se snažte sluneční paprsků vyhýbat
- kojence a děti do 1 roku věku byste přímým paprskům vůbec neměli vystavovat, malé děti mažte krémem s ochranným faktorem 50
- při pobytu na přímém slunci nepoužívejte parfémy a deodoranty – dráždí kůži a mohou zanechávat fleky na pokožce
- prostředky na opalování musí být uchovávány v chladu, nevystavujte je přímému záření
- dejte si pozor na léky, které užíváte (i antikoncepci), mohou způsobovat pigmentové skvrny, pokud se příliš vystavujete slunci
- pečujte o pokožku i po slunění

 

Příjemný pobyt na slunci bez nepříjemného spálení!

zdroj obrázku telegraph.co.uk

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

PetraLovelyHair

Jsem kosmetický, vlasový a módní nadšenec a miluju blogování .....


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.