24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Prázdniny na Zakynthosu

09.04.2016
TravelTips by Bobina
Ahoj :-), jmenuji se Petra a můj blog toptraveltips.cz je zaměřen na cestování a tipy na dovolenou. Můj druhý, vlastně původní blog bobinabloguje.com momentálně moc nerozvíjím, ale snad není všem dnům konec.

Nahlédněte se mnou na krásy květiny východu...

V první řadě musím říct, že Zakynthos je opravdu moc krásný ostrov a hlavním důvodem k jeho návštěvy, byla má touha spatřit mořskou želvu.

Na tento ostrov se dostanete běžně z Prahy za 2hodiny a 30minut. Zvláštností letiště Zakynthos je, že jsou kvůli želvám zákazány noční odlety a přílety. Letadla tedy létají pouze přes den:-). Ubytováni jsme byli v části ostrova jménem Porto Koukla v hotelu Gloria Maris. Tento hotel je v klidném prostředí, přímo naproti želvího ostrova Marathonissi, má moc pěkný bazén, skvělou terasu s posezením s výhledem právě na želví ostrov a soukromou pláž. 

Je na ní také plážový bar, kde si můžete dát nějaký salát, pizzu, grilované kuřecí maso nebo něco sladkého. Pláž s barem funguje tak, že když si něco objednáte, tak potom neplatíte lehátka. My však neplatily nikdy, někdy jsme si oběd daly jindy zase ne:-).

Jak jsem již napsala hotel Gloria Maris má krásné blízké okolí, ubytování a stravu však musím nazvat jako skromější. Čechovi odkojenému Chorvatskem či Balatonem však stačí. :-) Oblast Porto Koukla je opravdu velmi klidná. Kousek za hotelem je krásná řecká taverna, obchod se smíšeným zbožím a olivové háje.  Od centra hlavního města je vzdáleno pouze 20 minut jízdy autem. Turistické centrum Laganas je zase vzdáleno 20 minut chůzí. Na ostrově najdete spíše menší hotely a ubytování apartmánového typu. Luxusní resorty zde typickým ubytováním nejsou. Strava typu All Inclusive je zde také spíše vyjímkou. 

Krásu ostrova Zakynthos objevíte jen v případě, že se vydáte na nějaký výlet. Pokud chcete ležet jen na lehátku, tak tento ostrov pro Vás nemohu doporučit.

O ostrově :

Zakynthos je nejjižnější z velkých jonských ostrovů. Na severu sousedí s ostrovem Kefalonia. Celý ostrov je pěkně zelený, je zde úžasná příroda a pro svou krásu je nazýván jako květina východu. Zakynthos je nejslunnějším ostrovem nejen celé oblasti, ve které se nachází, ale i v celém Řecku. Zdejší klima je středomořské,  velmi teplé s horkými, suchými léty. Během zimy je zde hodně srážek což způsobuje že je tento ostrov úrodný a zelený.

Co musíte vidět :

1. Mořskou želvu CARETTA CARETTA - Karety jsou považované za ohrožený druh a jsou chráněné. Na Zakynthosu se vyskytují nejvíce v zátoce Laganas. V období líhně v platí řada opatření, od zákazu vstupu do některých lokalit přes omezení umělého osvětlení. Dospělá želva měří až jeden metr a váží neuvěřitelných 150 kilo. Na ostrově také pravděpodobně uvidíte kraby, mořské ježky, možná nějakou medúzu nebo hvězdice, ale i ohrožený druh tuleně středomořského. Výjimečně můžete vidět delfíny.

2. MODROU JESKYNI (Blue Caves) - najdeme ji u vesnice Volimes na severním cípu ostrova. Voda zde má nádhernou tyrkysovou barvu. O čemž se můžete přesvědčit na mých fotografiích.

3. Pláž XIGIA - jsou zde sirné praveny. Pro toto místo je díky tomu typický sirný zápach, ale i úžasná barva moře, které je téměř bílé. Pláž Xigia se nachází na severovýchodním pobřeží Zakynthosu.

4. Pláž NAVAGIO - nejkrásnější a nejfotografovanější pláž celého ostrova. Přímo na pláž se dostanete pouze lodí. V roce 1980 zde ztroskotala pašerácká loď převážející cigarety a alkohol. Loď zde nechali a dnes je z ní zrezavělý vrak. Nad pláží je vyhlídka, na kterou se dostanete bez problémů po cestě.

5. Ostrov MARATHONISI - želví ostrov, na který se dostanete lodí z letoviska Agio Sostis nebo z Laganasu. Ostrov spadá do národního parku ochrany mořských želv Caretta-Caretta, které sem každoročně připlouvají klást svá vejce. Jistě zde uvidíte i hnízda, která kolem sebe mají vytvořenu ochranu, aby je nikdo neponičil.

Ostrov můžete klidně prozkoumat celý na vlastní pěst. Autem jste schopni jej objet za 1 den. Výlety na na pláže či do modré jeskyně doporučuji kupovat od místních, vyjde Vás to mnohem levněji než výlet od cestovní kanceláře. Na ostrov Marathonisi jsme jeli s místní firmou Manthos, která měla prodejní místo v Agios sostis. Výhodou bylo, že v této firmě pracoval čech a na výlet jsme jeli s ním, což bylo super.


Pláže:

1. KALAMAKI - pláž se zlatavím pískem, vzdálena 7 kilometrů od města Laganas. Vstup do vody je zde pozvolný.

2. TSILIVI - dlouhá pláž s jemným pískem najdete 6 km severozápadně od hlavního města.

3. LAGANAS - na jižním pobřeží přesně 11 km jižně od města Zakynthos. Písešná, 9 kilometrů dlouhá pláž. Dovolenou si zde můžete zpestřit vodnímy sporty či návštěvou některého z mnoha barů. K této pláži připlouvají želvy Caretta Caretta, které zde v noci, stejně jako na  pláži Kalamaki kladou svá vajíčka. Nejvíce želv je zde v červnu, ale i později v létě je možné nějakou vidět a zaplavat si s ní.

4. VASILIKOS - Ag. Nikolaos - jméno této pláže je odvozeno od stejnojmené kaple. Nachází se v severní části ostrova.

5. PORTO VROMI - moc pěkné klidnější místo. Porto Vromi je vzdálené od nejbližších středisek a nejsou tu žádné hotely a apartmány. Z tohoto místa také odjíždějí lodě mířící na pláž Navagio a měla jsem z něj moc příjemný pocit.

Nejznámější střediska :
Agios Sostis, Alikanas, Alikes, Amoudi, Argassi, Kalamaki, Laganas, Limmi Keri, Tsilivi, Vassiliki, Volimes a Xehoriati.

Hlavní město Zakynthos:
Nachází v nejvýchodnější části ostrova, 1 a je nazíváno Benátkami jihu. Dominantou celého města je přístav s moderní Marinou  a vyhlídka Bochali s benátskou pevností (1646), odkud je výhled na celé město. Je zde Muzeum byzantského umění  Solomonovo muzeum . První dochovanou zmíňkou o ostrově byla Homérova Iliada. 12. srpna 1953 ochromilo celé město zemětřesení a před zkázou byly ušetřeny pouze tři budovy katedrála sv. Dionysiose, budova Národní banky a kostel svatého Mikuláše.

Co nepodcenit :

Zante (jak se mu také říká) je hodně kopcovitý a hornatý. Pokud se vydáte na výlet po ostrově sami, tak nepodceňte výběr dopravního prostředku. Já doporučuji auto. Pokud nejste opravdu zkušení řidiči skútrů či čtyřkolek, tak nemusíte dopadnou moc dobře. V hotelu i na letišti jsme viděli několik lidí, kteří ostrov neodhadli a skončili s něčím zlomeným popř. odření od hlavy k patě. Jedni Češi nám vyprávěli, že čtyřkolku dokonce několikrát do kopce tlačily, protože to nezvládla a prostě nevyjela. Samozřejmě cestovní pojištění je nutnost.


Co nedoporučuji :

Pokud jste milovníci klidu, tak pro Vás určitě nedoporučuji ubytování ve městě Laganas. Do tohoto letoviska létají trávit své prázdniny studenti z Anglie a jejich nejvetší zábavou jsou diskotéky, party a zábava. Z akcí se vracejí nad ránem nebo až ráno a jsou hodně hluční. Jinak je ostrov hodně klidný.

Co mě překvapilo:

Překvapilo mě, že nejvíce želv je opravdu k vidění v zátoce u Laganasu. Myslela jsem, že želva bude vyhledávat klid. Opak je zřejmě pravdou a želva bude tvor společenský, jinak si nedovedu vysvětlit, že v oblasti, kde je nejvíce turistů a pořádají se výpravy za želvou je jich tolik k vidění.

Ostrov je krásným místem na zemi. Jestliže máte rádi zajímavá místa, přírodu a faunu tak určitě nebudete sklamáni. Ideální dobou pro pobyt je červen až říjen. Pokud se budete vydávat na průzkum ostrova po vlatní ose tak se na to připravte. Orientace po ostrově není nijak náročná, ale vzhledem k náročnosti terénu v  některých úsecích není dobré nic podcenit.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

TravelTips by Bobina

Ahoj , jmenuji se Petra a můj blog toptraveltips.cz je zaměřen na cestování a tipy na dovolenou. Můj druhý, vlastně původní blog bobinabloguje.com momentálně moc nerozvíjím, ale snad není všem dnům konec.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.