24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Grilování

31.07.2013
Dashulka87
Pětadvacetiletá brňačka, která miluje nákupy, kosmetiku, blogování, zvířata a dobrý jídlo :)

Pár osvědčených tipů pro letní grilovačky...

Pro čtenáře mýho blogu jistě není tajemstvím, že si poněkud dost ujíždím na jídle. Na jídlo se ráda koukám, chystám ho, fotím a v neposlední řadě samozřejmě i konzumuju. A vůbec, příspěvky a fotky o jídle jsou u vás oblíbený a nejednou sem v komentářích slíbila, že někdy hodím pár receptů. Letní grilování se řadí mezi moje nejoblíbenější činnosti. Aby ne. Je teplo, dělám svoji oblíbenou činnost (vaření a jezení) a společnost mi dělají moji nejmilejší, ať jde o kamarády nebo rodinu, a vychlazený dobrý pití. Co si víc přát? Přeju si, aby léto nikdy neskončilo, na dovolené jsem začínala rozvíjet teorii, že jsem asi v minulým životě byla hadem :-), protože nahřívání na sluníčku mi dělá vyloženě dobře a i když jsem samozřejmě asi jako všichni pařáky minulých dní snášela s jazykem na vestě, stejně ve mně kdesi uvnitř dřímal pocit z euforie z toho, že je prostě léto!

1) Naložená krkovička v bylinkách

Poznámka předem - nejsem moc dobrá na množství a vše dělám podle oka. Marinádu si míchám zvlášť v misce a průběžně ochutnávám a přidávám jednotlivý ingredience.

Připravíme si marinádu z olivového oleje, hodně prolisovanýho česneku, trošky dobré sojovky (např. Kikkoman z Alberta, Billy..), trochu thajské omáčky, soli, pepře, medu. Výsledná marináda je poměrně dost slaná, tak se toho nelekněte, ale maso ji vsákne...

Krkovičku nakrájíme na plátky, klademe do mísy a každej plátek potřeme marinádou a jednotlivý plátky prokládáme celými snítky čerstvýho oregána a rozmarýnu (hezky provoní a líp se pak před grilováním sundají než nasekaný kousky, který se pak při grilování na mase spíš připálí). S bylinkama nešetřit, mísu zakrýt a dát na dva dny do ledničky. Pak už jen šup na gril a je to. Výsledný plátky ještě pokrájím už hotový na malý kousky, je to praktičtější, každej si vezme přesně tolik, kolik sní.

2) Grilovaná cuketa

Na té opravdu nic není, ale fakt bych to mohla jíst furt. Žádná zvláštní úprava není potřeba, jen ji posolím a trošku pokapu olivovým olejem a na grilovací misce opíkám doměkka.

3) Rukolový salát

Hodně dlouho jsem nic tak dobrýho nejedla a musím teda přiznat, že jako jediná položka není z mé hlavy, ale má na něj kopyrajt moje mamka. Neskutečně jednoduchý a nebesky dobrý. Lístky rukoly smíchat s nahrubo nastrouhaným jablkem jako na fotce (nebo druhá verze, na malý kousky nakrájenej pomeranč) a ochutit klasickou sladkokyselou zálivkou - sůl, pepř, citronová šťáva, cukr, pár kapek oliváče.

4) Bylinkový dresink

Dresinky, dipy a různý omáčky prostě nesmí k žádnýmu takovýmu jídlu chybět. V této oblasti dost experimentuju, ale ono fakt platí, že to nejjednodušší je mnohdy nejlepší. Dlouhodobě má u všech největší úspěch tento, hodí se skoro ke všemu a příprava je naprosto nenáročná na čas i suroviny.

Potřebujete jen kelímek (kvalitní!) zakysané smetany. Momentálně mám v oblibě tu z Billy z bio oddělení, nebo klasika je "pochoutková" v zeleným kelímku tuším od Olmy? Nemám ráda ty nastavovaný škrobem (že, Pohlreichu, co na nás čumíš z kelímku škrobové Yoplait). Do něj hodíte hrstku nasekané pažitky a čerstvé nasekané bazalky, dle chuti osolit. Naprosto volitelným elementem je v tomto případě česnek, záleží, k čemu ji děláte. Já se asi nejuniverzálněji často vydávám zlatou střední cestou, česneku dám jen trošičku (třeba půl stroužku do celýho kelímku), aby dresink jen hezky ovoněl, ale nepřebil ostatní suroviny jak v dipu, tak na talíři.

Krevety na grilu

Přiznám se, že se v rybách tolik nevyžívám, i když je mám hodně ráda. Zato krevetám neodolám nikdy a nikde. Tahle jsme je dělali posledně na grilu. Někdo tvrdí, že se mají grilovat nevyloupaný, že pak neztratí šťávu, Ale mě přijde hrozně nepraktický loupat je horký z grilu, já jsem na to krapet nešikovná a než ji vypreparuju, mám popálený prsty, ale samotnej vnitřek je studenej. Proto jsem tyhle čerstvý minutku dvě povařila, dala do studené vody a pak normálně vyloupala. 

Potom je namočíme do omáčky z: olivový olej, citronová šťáva (v poměru cca půl na půl), sůl, pepř, česnek (nešetřit) , nasekaná petrželka (ideálně čerstvá, ale ta mi zrovna došla, tak jsem použila sušenou a taky se to dá). Napícháme na špejle a jen chviličku z každé strany opečem na grilu.

Ke grilování je pro mě jednička buď vychlazený pivo, nebo domácí limonáda z máty, citronu/limetky/pomeranče a hnědýno cukru.

Dobrou chuť :)

Bonusovka: ségra a víkendová obědová klasika. Ta kočka je čím dál drzejší. A my mu to tolerujeme. Už vím, proč na facebooku lajkuju stránku "bydlím u své kočky".  Je to totiž pravda. 

 

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Dashulka87

Pětadvacetiletá brňačka, která miluje nákupy, kosmetiku, blogování, zvířata a dobrý jídlo


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.