24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Bliss balls s fíky a kokosem

11.04.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Bliss balls – kuličky plné těch nejlepších surovin se pomalu dostávají do povědomí. Spolu s fenoménem raw stravy přichází i k nám pojmy, které byly ještě do nedávna naprosto neznámé. Název nemá žádný přesný český překlad, nicméně – bliss - „dokonalé štěstí“ - mluví za vše. Zkuste si taky nějaké to štěstí doma vyrobit. Je to jednoduché.

Sušené ovoce, oříšky, semínka a tzv. superfoods. To vše tvoří tyhle nenápadné, ale o to chutnější kuličky. Můžete do nich zamíchat opravdu vše, co se vám zamane. Základ tvoří většinou rozmixované datle nebo fíky. Potřebujete doplnit energii? Šup tam s nepraženým kakaem. Jste vegetariáni a schází vám bílkoviny? Hurá přisypat nějaký rostlinný protein. Fantazii se meze nekladou a tyhle kuličky v podstatě nejde zkazit. Pokud se vám totiž podaří směs řidší, doplníte „suché“ suroviny a naopak. Takže zdravé, snadné a vždy po ruce. Už to samo o sobě přináší radost, ne?
I když bliss balls s datlemi jsou rozšířenější, přináším vám recept, jehož základ tvoří právě fíky. I v sušené formě jsou plné vlákniny a přírodního cukru. Upravují tak trávení, snižují tlak a posilují srdce. Určitě je zkuste – jak už jsem psala výše – každý z podobných receptů je velmi variabilní. Pokud vám tedy nesedí slunečnicová semínka, klidně je vyměňte za nějaké ořechy, tahini třeba za mandlové máslo.
Fíkové bliss balls s kokosem, 12 ks

12 větších sušených fíků
1 hrnek slunečnicových semínek
½ hrnku strouhaného kokosu
½ hrnku sezamové pasty tahini
¼ hrnku datlového sirupu
+ libovolné suroviny na obalení (nepražené kakao, sezamová semínka....)

1. Nejprve v robotu rozmixujte fíky. Je lepší vybrat velmi šťavnaté, z těch přesušených, které se běžně prodávají za 12,- v supermarketu moc slávy neuděláte (jednoduché srovnání: laciný „supermarketový“ fík váží kolem 10 g, zatímco pěkný šťavnatý už má přes 20 g). Poznáte je na první pohled a navíc, ty malé se prodávají většinou v takovém slisovaném kolečku a ty, po kterých volá tenhle recept, bývají ve větší hranaté krabičce (kolem 500g). Pokud se vám ty vaše zdají sušší, nebo je máte ve spíži už od Vánoc, nebojte se je na 30 minut namočit do teplé vody a poté slít a pořádně osušit.
2. Takže – máte rozmixováno. Nyní můžete do mísy robotu přidat ostatní suroviny a ještě celé pořádně (alespoň minutu) promixovat, aby se vše řádně promíchalo. Tato směs by měla při zmáčknutí pěkně držet při sobě. Pokud tomu tak není, upravte konzistenci přidáním buď některé ze suchých, případně mokrých ingrediencí.
3. Tvořte kuličky o velikosti golfového míčku. Pokud chcete, obalujte v kakau, kokosu...
4. Uchovejte v lednici a spotřebujte do týdne.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.