24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

SUPERPOTRAVINY: Lesní plody všude kolem nás

02.08.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Pojem superpotraviny zní dost exoticky, ale opak je pravdou. Nejde vždy jen o drahé produkty ukrývající se v barevných sáčcích či krabičkách. Ty v nejčistší podobě totiž najdete všude kolem sebe. Na záhonku, v sadech či v lese. Kromě toho, že výprava za lesními plody vám přinese příjemné chvíle strávené s blízkými sběrači, najdete v nich spousty antioxidantů, vitamínů i minerálů. Tohle všechno prakticky zadarmo.

Do skupiny lesního ovoce můžeme zařadit maliny, ostružiny, jahody, brusinky, borůvky, ale často se v jejich rámci mluví i o rybízu. Nebudu vás zde zatěžovat sáhodlouhým popisováním jednotlivých druhů z pohledu obsahu zdraví prospěšných látek. Obecně lze však o tomto ovoci říci, že má vysoký obsah vitamínu C, dalších vitamínů skupiny B, minerály jako hořčík, mangan, měď, draslík a železo. Obsah těchto a dalších látek se druh od druhu samozřejmě liší.
Je třeba zmínit, že díky konzumaci lesních plodů tak budete mít více energie, projasní se vám pleť, vlasy budou jen zářit a uděláte mnoho pro pomalejší stárnutí každé buňky ve vašem těle. Tohle vše jen na okraj. Níže se dozvíte, co našemu tělu přinesou jednotlivé plody.

Brusinky – to, že pozitivně působí na stav močových cest je obecně známo, méně se však už mluví o tom, že jsou zároveň skvělým probiotikem a ovlivňují tak stav trávicího ústrojí a celého imunitního systému.
Borůvky – zvyšují obranyschopnost, jsou silně antibakteriální a proto fungují jako skvělý bojovník proti průjmu.
Maliny – v těle zajišťují ochranu před množením škodlivých bakterií, dokáží tak zamezit růst kvasinek a s nimi spojených infekcí.
Jahody – mají obrovské množství vitamínu C, dokáží přírodní cestou bělit zuby, jsou močopudné a díky tomu odvodňují organismus.
Ostružiny – posilují celý cevní systém, díky obsahu železa pozitivně působí na krvetvorbu.
K čemu slouží ty tajemné antioxidanty? Jedná se o molekuly, které bojují proti škodám, které mohou v těle napáchat tzv. volné radikály. Vznik volných radikálů bývá ovlivněn naším chováním k sobě samým – kouřením, stresem, velkým příjmem cukru, nedostatkem pohybu, ale také prostředím, ve kterém žijeme. Velmi zjednodušeně lze říci, že antioxidanty zachraňují dopady moderního života :)
Vaše tělo vám ohromně poděkuje, dodáte-li mu co nejčastěji plnou hrst těchto drobných drahokamů, nejlépe čerstvě utržených. A to je právě to skvělé na prázdninách – bobule jsou v sezoně, rostou úplně všude a počasí přímo vybízí k tomu na ně s malým košíčkem vyrazit. A co s nimi? Kromě toho, že je prostě nejlepší je zobat rovnou z keříků, je můžete přidat do smoothie, zamíchat do kaší nebo prostě jen nasypat do misky k jogurtu. Když je totiž zpracujete co nejméně, využijete z nich maximum.
Zdroj foto: pixabay.com

Komentáře

Miška bloguje 09.08.2017 15:25

Suprový článek na podobnou tématiku jsem psala taky na svém blogu, takže článek je mi hodně blízký A kdyby někoho zajímal i ten můj, tak tady je odkaz: https://tripsandweekendactivities.com/2017/07/25/co-nam-priroda-ukryva/

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.