24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Úklid podle Marie Kondo

19.06.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Pokud jste nikdy neslyšeli o knize Zázračný úklid nebo KonMari metodě, pravděpodobně jste poslední dva roky žili na jiné planetě. Revoluce, která jde ruku v ruce společně s érou minimalismu, způsobila drobná a na pohled velmi jemná Japonka Marie Kondo.

Již jako malá byla posedlá úklidem a pořádkem kolem sebe. V malé domácnosti občas vyhazovala ostatním rodinným příslušníkům různé nepotřebné věci a čekala, jak dlouho bude trvat, než si toho někdo všimne. Je jasné, že tato metoda neměla dlouhého trvání :) Marii to však nijak neodradilo a organizovala si alespoň svůj koutek v dětském pokoji.
Cílem uklízení není samotný úklid, ale radost, kterou ve svém životním prostoru cítíte.
Na podzim roku 2014 spatřila v USA světlo světa první kniha s názvem Zázračný úklid – pořádek jednou provždy (oficiální český název). Lidé okamžitě začali bláznit a metoda KonMari se šířila napříč světem doslova jako virus. Každý ve velkém vyhazoval věci, které mu již nepřinášejí radost, vyklízel skříně, přeskládával obleční podle návodu. Výsledek takového snažení měl přinést šťastnější život, větší produktivitu a uvolněnost v životním prostoru kolem nás.
Koupím si jen to, co mi sedí. Pokud chci zhubnout, tak nejdřív zhubnu a až pak jdu nakupovat.
Lidé nemohou změnit své uklízecí návyky dokud nezmění způsob svého myšlení.
V knize nenajdete obrázky, zároveň však není jen suchým návodem na úklid. Představuje jednotlivé oblasti života, jež lze pořádkem kolem nás ovlivnit. Snaží se ukázat PROČ a JAK – proč se do velkého úklidu pustit a jak jej provést. Jednou ze základních rad, kterou při zkoumání KonMari metody získáte, je skládat oblečení vertikálně, nikoliv do komínků. Vyhodit cokoliv, co vám nepřináší radost, včetně starých fotografií. Z určitého pohledu jde o celkem drsný způsob, ale na mysl člověka má obrovský vliv. Někteří čtenáři kritizují fakt, že jsou poučováni i o tom, jak správně skládat ponožky. Když se ovšem do razantní organizace domácnosti pustí, zjistí, že jim do života skutečně zavál svěží vítr. V obyčejném lidském bytí je totiž třeba nejdříve uvolnit místo pro věci nové (nikoliv ty materiální).
Je důležité pochopit vaší potřebu vlastnit, protože je vyjádřením hodnot, které vedou váš život. To, co chcete vlastnit je vlastně tím, jak chcete žít svůj život.
Uklidila bych celou planetu. Šla bych kamkoliv, pokud by tam bylo něco, co je třeba uklidit.
Marie není žádná troškařka. Kromě TÉ knihy (byla přeložena do 40 jazyků a prodalo se jí více než 7 milionů výtisků), můžete na Youtube najít Mariin kanál s různými návody, do telefonu stáhnout speciální „uklízecí“ aplikaci a na zahraničním trhu natrefit na další knihy z pera slavné autorky. Marie nejen, že je konzultantkou v oblasti úklidu (kdy navštěvuje domácnosti svých klientů a pomáhá jim s organizací prostoru a ve finále i života), ale také organizuje školení pro budoucí následovníky, kteří metodu KonMari mohou předávat dál.

Zdroj foto: instagram @mariekondo

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.