24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Špenátový salát s řepou a pomerančem

31.07.2015
Ne hladu
Nutriční terapeutky z 1. LF UK, nadšené kuchařky a milovnice kvalitní gastronomie. Andreu k výživě dostaly zkušenosti s anorexií na taneční konzervatoři, Veroniku zase zděšení nad způsobem stravování v USA, za což může především fastfoodová nabídka ve školní jídelně. Andrea by si ráda otevřela kavárnu a na částečný úvazek se věnovala poradenství, případně poruchám příjmu potravy, Veronika chce pokračovat studiem potravinářských technologií na VŠCHT, ráda by plánovala programy na zdravou výživu ve školách a ve zbylém čase také pomáhala lidem s jídelníčky.

Když jsem konečně měla příležitost ochutnat sladké balzamiko, které teď tolik letí, chtěla jsem ho použít jinak, než v dezertu. Miluji zeleninové saláty s ovocem a právě k těm se skvěle hodí.

Na 1 porci:
Hrst čerstvého špenátu
Malá řepa
Půl pomeranče
15 g sekaných mandlí
Jablečno-pomerančové balzamiko 
5 g oleje z vlašských ořechů

Nejprve upečte řepu. Zabalte ji do alobalu a pečte na 180 °C asi 50 minut.
Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky.
Oloupejte a nakrájejte pomeranč a smíchejte ho s řepou a listy špenátu.
Na pánvi na sucho opražte mandle a posypte jimi salát. 
Zalijte lžičkou balzamika a ořechovým olejem.

Tento salát je dostatečně vydatný jako samostatná svačina, protože obsahuje větší množství sacharidů než běžné zeleninové saláty. Balzamikový ocet mu dodá zajímavou sladkou chuť, která se ke kombinaci ovoce a zeleniny skvěle hodí. Sladké balzamiko se skládá kromě vinného octa z ovocného koncentrátu, ovocného sirupu a karamelového sirupu. Jinými slovy, je to spoustu cukru, ale chuť je dostatečně výrazná na to, aby lžička do salátu stačila a ničemu nevadila. Vláknina obsažená v salátu navíc snižuje glykemický index jídla, proto je jeho použití jako dresing vhodnější než jako součást dezertu.

Hodnoty na 1 porci:
1224 kJ
9 g bílkovin
34 g sacharidů
14 g tuku
11 g vlákniny

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Ne hladu

Nutriční terapeutky z 1. LF UK, nadšené kuchařky a milovnice kvalitní gastronomie. Andreu k výživě dostaly zkušenosti s anorexií na taneční konzervatoři, Veroniku zase zděšení nad způsobem stravování v USA, za což může především fastfoodová nabídka ve školní jídelně. Andrea by si ráda otevřela kavárnu a na částečný úvazek se věnovala poradenství, případně poruchám příjmu potravy, Veronika chce pokračovat studiem potravinářských technologií na VŠCHT, ráda by plánovala programy na zdravou výživu ve školách a ve zbylém čase také pomáhala lidem s jídelníčky.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.