24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Zasedací pořádek a kolona aut

25.01.2013
Carrie
Wau... popiš se. No, to vážně není snadný. :D Jsem úplně obyčejná holka ze severu Čech. Je mi přesně tolik, abych toho o životě věděla dost a přitom vůbec nic. Pracuji jako učitelka ve školce. Krom toho že moje práce je zároveň můj koníček, mám ráda módu, kosmetiku a líčení a ráda píšu. Píšu ráda cokoli a o čemkoli. Začala jsem psát asi v deseti - jedenácti letech. Psala jsem především povídky o lásce a přátelství (věkem k tomu přibyl sex). Potom co jsem začala organizovat svojí svatbu a dopadla velmi úspěšně, rozhodla jsem dál věnovat této tématice a začala jsem shánět různé tipy k organizování svateb a svatební módní trendy. Do budoucna bych si chtěla založit malou svatební agenturu, která by pomáhala s organizací svateb. Nyní čekám miminko a rozhodla jsem se ke svým zájmům přidat přípravu na mateřství a rodičovství. :-)

Další článek, který jsem si pro Vás připravila se týká zasedacího pořádku u slavnostní tabule i rozvozu v autech. I zde platí určitá pravidla. Já a můj manžel jsme při obojím museli tato pravidla porušit, protože manželovo rodiče jsou rozvedení a oba mají už nové partnery. Takže v článku uvedu drobné komentáře k tomu, jak jsme to praktikovali na naší svatbě (třeba to některá z Vás také uplatníte). Když jsem se sama zabývá problematikou, jak se rozsazují rozvedení rodiče, našla jsem několik tipů na internetu, tak je tu také poznamenám. :-) Protože rozvedené rodiče má asi dnes už kde kdo.

1) Kolona aut
Pokud plánujete obřad a hostinu na odlišných místech než je bydliště většiny Vašich kamarádů a nebudete zajišťovat ubytování, zaměřte se důkladně na zasedací pořádek v autech, aby aut bylo co nejméně. Určete také alespoň jednu osobu, která bude rozvážet svatebčany a zůstane střízlivá (nebo najměte profesionálního řidiče). Na naší svatbě rozvážel můj strejda a těhotná teta. :-)
První v koloně aut pojde ženich se svou matkou (v autě s mým manželem byl jeho otec a svědek), matka jela hned dalším autem se svým novým manželem a sestrou mého muže. Ve druhém voze by měli jet matka nevěsty a otec ženicha. V našem případě jela moje maminka s mým bratrem a manželovo nevlastní matka s jeho sourozenci v jednom autě (myslím třetím). Pak by měla následovat kolona aut s ostatními svatebčany. V předposledním autě pak pojedou společně svědkové (toto pravidlo jsme tedy také nedodrželi). V posledním autě nevěsta se svým otcem (se mnou jela navíc moje svědkyně). Co se týče výzdoby aut, tak jsme z finančních i časových důvodů zdobili pouze auto nevěsty a ženicha.
Já jsem si pro lepší organizaci sepsala zasedací pořádek v autech, ten jsem vytiskla své svědkyni a ta pak svatebčanům určila, kdo s kým pojede a čím.

2) Vstup do obřadní síně
S organizací vstupu do obřadní síně by Vám měla pomáhat matrikářka. Před svatbou se s ním můžete sejít a dohodnout určité výjimky.
Podle etiky jako první do obřadní síně vstupuje ženich se svou matkou, za nimi otec ženicha a matka nevěsty (v našem případě šla moje maminka s manželovo nevlastním otcem), pak kráčí ostatní průvod, jako předposlední jdou svědkové a poslední nevěsta s otcem (za nimi mohou jít pouze malé družičky).

3) Svatební hostina
U svatební tabule sedí v čele ženich a nevěsta. Po nevěstině pravici sedí ženichův otec, vedle něj ženichova matka, po levici ženicha nevěstina matka a vedle ní nevěstin otec. Jako další sedí na nevěstině straně její svědek a na straně ženicha jeho svědek. Poté usadíme ostatní hosty. Začínáme zbytek rodiny a končíme přáteli. Podle etikety by manželské páry (mimo nevěsty a ženicha) neměly sedět vedle sebe. Při svatebních hostinách většinou volíme dvoje uspořádání stolů, a to do tvaru písmen U a T.
Důležité je vytvořit se zasedací pořádek, který rozhodně neměňte na poslední chvíli v den svatby. Zasedací pořádek si důkladně promyslete, ať vedle sebe třeba nesedí lidé, kteří se nemají příliš v lásce. Objednejte si jmenovky nebo samy vytvořte a připravte tzv. placement (zasedací plánek), podle kterého rozmístíte (necháte rozmístit) jmenovky. Svatební hosté by si měli uvědomit, že pokud je pevný zasedací pořádek, neměli by si svá místa mezi sebou prohazovat (přesouvat se je možné až po slavnostním obědě).

My jsme měli zasedací pořádek do tvaru U a téměř vůbec neodpovídal etiketě. Já jsem seděla vedle svých rodičů a můj manžel vedle svého tatínka a vedle něj byla jeho přítelkyně. Pak jsme posadili zbytek rodiny a kamarády a téměř na konci stolu seděla manželovo maminka se svým manželem. Obhájili jsme si to tím, že ona vedla manžela k oltáři a jeho tatínek bude sedět během hostiny s námi v čele (s těmito zvláštnostmi je ale potřeba obeznámit rodiče ještě před svatbou, aby se náhodou někdo neurazil).

Pokud s tím vaši rozvedení rodiče nemají problém a nadále spolu udržují dobré vztahy, bylo by nejlepší kdyby zachovali rodičovskou úlohu a seděli s Vámi v čele stolu. Mají-li nové partnery ty můžete posadit na další místa blízká čelu stolu. V případě, že se rodiče nesnesou je to ze zasedacím pořádkem těžší. Buď můžete zkusit variantu jako jsme měli s manželem, na internetu jsem se dočetla, že někdo vedle novomanželů posadil svědky a rodiče až na další místa u čela, v případě, že budete mít stůl do U, můžete dát rodiče s novými partnery na opačnou stranu (jedny budou u ženicha, druzí u nevěsty). Šalamounské řešení (pokud je dost prostoru) jsou kulaté stoly pro 2 - 4 osoby, které budou rozmístěné po místnosti a tím pádem nikdo nebude na čestných místech (navíc v cizích zemích je to dost populární). Samozřejmě se můžete s rodiči domluvit, aby své nové partnery nechali doma, i když podle etikety se páry rozdělovat nemají... Znám i případy, kdy byly uspořádány dvě hostiny pro oba rodiče zvlášť (což bude asi finančně i časově náročnější).

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Carrie

Wau... popiš se. No, to vážně není snadný. Jsem úplně obyčejná holka ze severu Čech. Je mi přesně tolik, abych toho o životě věděla dost a přitom vůbec nic. Pracuji jako učitelka ve školce. Krom toho že moje práce je zároveň můj koníček, mám ráda módu, kosmetiku a líčení a ráda píšu. Píšu ráda cokoli a o čemkoli. Začala jsem psát asi v deseti - jedenácti letech. Psala jsem především povídky o lásce a přátelství (věkem k tomu přibyl sex). Potom co jsem začala organizovat svojí svatbu a dopadla velmi úspěšně, rozhodla jsem dál věnovat této tématice a začala jsem shánět různé tipy k organizování svateb a svatební módní trendy. Do budoucna bych si chtěla založit malou svatební agenturu, která by pomáhala s organizací svateb. Nyní čekám miminko a rozhodla jsem se ke svým zájmům přidat přípravu na mateřství a rodičovství.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.