24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Jak získat disciplínu při hubnutí

27.02.2013
fitness-girl
Stejně jako většina žen, i já se několikrát vydala na cestu za "dokonalou" postavou. A právě na této cestě jsem propadla kouzlu zdravého životního stylu a cvičení. Nedodržuji striktně všechny zásady, ale velice jsem si tento způsob života oblíbila. Ráda o něm čtu, ráda o něm píši, ráda ho praktikuji :) Na svém blogu se svými čtenáři sdílím nové postřehy, inspirace, zkušenosti ze světa zdravého jídla a cvičení, ale také zážitky z života obyčejné vysokoškolačky - mě :)

Největší chybou, které se mnoho začínajících hubnutí dopouští, je plánování velkých změn. Najednou se rozhodnete radikálně změnit svůj životní styl, na což ale vaše tělo není připravené a velice brzy může přijít selhání a sklamání sebe sama. Proto je lepší někdy postupovat po malých krůčcích postupně, tak aby si tělo na nový režim zvyklo. Ideálně se zde hodí rčení pomalu, ale jistě.

Největší chybou, které se mnoho začínajících hubnutí dopouští, je plánování velkých změn. Najednou se rozhodnete radikálně změnit svůj životní styl, na což ale vaše tělo není připravené a velice brzy může přijít selhání a sklamání sebe sama. Proto je lepší někdy postupovat po malých krůčcích postupně, tak aby si tělo na nový režim zvyklo. Ideálně se zde hodí rčení pomalu, ale jistě.

 

Mnoho lidí s nadváhou, kteří nežijí zdravým způsobem vědí, že dělají něco špatně a že to zřejmě bude škodlivé i pro jejich zdraví, ale přesto dál žijí svým neaktivním životem a dopřávají si všelijaké dobrůtky. Paradoxem je, že právě tihle lidé mají mnohdy nastudováno spousty základních informací o zdravém stravování, ale nedokážou je přenést do praxe. Vše je to hlavně o psychice. Naše hlava nám předhazuje myšlenky typu:


 
"Nechoď cvičit, venku je škaredě a v televizi dávají tvůj oblíbený seriál."
"Dnes si tu čokoládu dopřej, potřebuješ si obalit nervy."
"Dneska máme oslavu, s hubnutím začnu zítra."
"Nemá to cenu, stejně na to nemám dost silnou vůli."

 

Důležité je tady zaměřit se na svou psychiku - už jste určitě mnohkrát slyšely, že hubnutí začíná v hlavě. Je třeba se naučit stanovovat si reálné cíle, které pak budete dodržovat a taky najít dostatek motivace, odhodlání a v neposlední řadě optimismu a radosti ze samotné změny :)

 

Nesnažte se měnit vše ze dne na den. Dávejte si malé cíle, které vás budou motivovat a stanovte si malé odměny při jejich dosažení. Zkuste třeba najít cvičení, které vás bude bavit, zkoušet nové zdravé potraviny apod. Krom malých cílů si stanote jeden větší - čeho byste chtěli nakonec dosáhnout a na ten si dejte delší (ale reálné) časové období.

 

Nechtějte vše hned
Někteří mají zpočátku obrovské odhodlání a chtějí vše získat co nejrychleji. Když chceme zdravě zubnout, být dlouhodobě zdraví a štíhlí, musíme počítat s tím, že nás čeká dlouhodobá cesta. Není to o tom, že teď zhubnete 5 kilo a pak se vrátíte do starých kolejí. Nejlepší volbou je celoživotní změna, která vám zaručí, že těch 5 kilo už jen tak zpátky nepřiberete.

 

Pevná vůle
Pevná vůle je naše schopnost plnit předsevzetí a dotahovat je do konce. Každý z nás ji má, jen někteří neví, jak s ní pracovat. Proto se nevymlouvejte na slabou vůli a začněte na sobě pracovat. Pokud něco opravdu chcete, slabá vůle by neměla být překážkou :)

 


Odpírání
Říkáte, že milujete jídlo a nedokážete si ho odepřít? K tomu vás nikdo nenutí. Vždyť ze zdravého jídla se dá vykouzlit spousta úžasných delikates, mnohdy chutnějších než jsou ty nezdravé. Můžete nechat pracovat svou fantazii a vymyslet vlastní jídla ze zdravých surovin, které preferujete nebo se nechat inspirovat u jiných nadšenců. Internet je toho plný, takže už žádné výmluvy! Já také miluji buchty, sladkosti i klasickou českou kuchyni - nevzdala jsem se toho, jen hledám zdravé alternativy ;)

 

Pokud máte chuť se vším seknout, zamyslete se trochu nad tím, jestli máte své tělo rádi. Pokud ano, nechcete si z něj snad udělat skládku a ničit ho polotovary. Proč mu radši nedat něco prospěšného než do něj cpát věci, které mu jen uškodí..? Pokud svůj plán máte a trápí vás jen občasná selhání, najděte si někoho, kdo na vás bude dohlížet. Nemusí to být odborná pomoc, stačí kamarádka, rodina, nebo přátelé na internetu.

Komentáře

Travel with Georgie 28.02.2013 12:55

hezky napsané

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

fitness-girl

Stejně jako většina žen, i já se několikrát vydala na cestu za "dokonalou" postavou. A právě na této cestě jsem propadla kouzlu zdravého životního stylu a cvičení. Nedodržuji striktně všechny zásady, ale velice jsem si tento způsob života oblíbila. Ráda o něm čtu, ráda o něm píši, ráda ho praktikuji Na svém blogu se svými čtenáři sdílím nové postřehy, inspirace, zkušenosti ze světa zdravého jídla a cvičení, ale také zážitky z života obyčejné vysokoškolačky - mě


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.