24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Jak si znovu oblíbit pohyb

16.05.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Pohyb, ze kterého máte radost. Takový, který se stane součástí každodenního života. Ten, ke kterému se nemusíte přemlouvat a těšíte se na něj. Vaše druhá přirozenost, možná i mírná závislost. Také vám to už mnohokrát nevyšlo? Zkuste s tím tentokrát opravdu zatočit.

Jenže, jak najít ten pravý právě pro sebe? Mnoho z vás může mít pocit, že ke sportu prostě není stvořený. Nebaví ho to, již dávné hodiny tělocviku pro něj byly utrpením a z pouhé myšlenky na posilovnu se otřepe znechucením. Jako lidé jsme stvořeni k tomu se hýbat. Pravidelně. Poloha vsedě je nepřirozená. Jak se tedy stalo, že z těch, kteří se před mnoha tisíci let neúnavně honili za mamuty, jsou teď lidé, kteří po osmi hodinách v práci nebo ve škole používají všechny prostředky, díky kterým se jakémukoliv pohybu spolehlivě vyhnou? Pamatujete si, jak jste jako malí trávili každou volnou minutu venku? Mokří, špinaví a hrozně šťastní? Co vás svazuje teď?
Mnohokrát jste začínali cvičit/běhat/hrát nějaký kolektivní sport a vždy jste vybouchli? Možná se vám prostě jen nepodařilo najít vhodnou aktivitu. Třeba vám vadí masa lidí potící se vedle vás nebo máte pocit, že po vás každý divně kouká. Chápu to, jsem jednou z vás :) Nenechte se však odradit, ten správný směr na vás opravdu někde čeká. Počítá se vše. Od jógy, přes svižné procházky s kočárkem po večerní běhání (které dokonale skryje vaši zarudlou tvář). Zkoušejte nové, nebojte se výzev a objevujte svět, který vás může naprosto pohltit.
Bavila vás první hodina? Blahopřeji, jste na správné cestě! Budete muset přeprat jediného protivníka – lenost. Nic jíného nám totiž nezhatí plány častěji, než právě tato zbytečná vlastnost. Víte (ne, jste absolutně přesvědčeni), že pocit po poslední hodině byl skvělý. Na energii, kterou vám cvičení dalo, jste jeli ještě několik hodin. Ovšem, když přijde čas na to se vypravit znovu, už někde vzadu v hlavě slyšíte ten otravný hlásek, který našeptává, že by bylo lepší si pustit seriál, sednout na gauč a jen tak být.
Žádná překážka nebývá větší, než právě lenost. Proto je důležité se soustředit na vzpomínky a pocity, které jste zažívali. Co vám to naposledy dalo. Nepřemýšlejte nad tím, proč tentokrát nevyrazit. Nevymýšlejte si zbytečné výmluvy a povinnosti, které jdou splnit i později. Řekněte si, jak skvělá to tehdy byla energie a dobrý pocit. To ať vás žene vpřed. Řekněte si, jaký ze sebe budete mít pocit za měsíc. Za půl roku. A teď si uvědomte, kde za ten půlrok budete, pokud se na sebe i tentokrát vykašlete.
Dávejte si malé cíle. Takové, které lze plnit snadno, ale postupně jeden za druhým. A za každý takový si udělejte malou radost. Mějte cíle dlouhodobé a reálné. Motivujte se. Zaznamenávejte. Sbírejte odznaky :) (existuje mnoho aplikací na sledování aktivit a měření). Sdílejte úspěchy – uvidíte, jak vás pochvala a povzbuzení od ostatních nakopne. Třeba si tak získáte i nové přátele. Pohyb totiž přináší jen to dobré, jen je třeba otevřít oči a spatřit to.

Zdroj foto: pixabay.com

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.