24.4.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

SUPERPOTRAVINY: Kakao pro krásu i zdraví

13.6.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Instinktivně saháte po tabulce čokolády, když je vám ouvej? Věřím, že pak míváte docela výčitky. Pojďme se proto dnes podívat trochu dál a zjistěme, jak to s tou čokoládou, kakaem a kakaovými boby vlastně je. Jde totiž o zdraví!

V první řadě říkám „zapomeňte na mléčnou!“. Přijde nám skvělá, to ano. Na nervy výborná. Bohužel ne však díky obsahu suroviny, pro kterou bychom si ji měli cenit nejvíce, a to kvůli cukru. To při nějakém dlouhodobém trápení může vyústit v jediné – v těsnější kalhoty (v lepším případě). Kakaové boby, o těch tu mluvím. Prazáklad všeho dobrého je dokonce superpotravinou. Pokud už tedy nutně potřebujete zmíněnou tabulku, volte vždy tu s největším obsahem kakaa.
Od sklizně k tabulce čokolády urazí kakaové boby strašlivě dlouhou cestu, během které mohou ztratit mnoho ze svých úžasných vlastností. Ptáte se, které to jsou? Namátkou třeba skutečně posilují nervovou soustavu, obsahují velké množství antioxidantů odpovědných za pomalejší stárnutí (jsou považovány dokonce za nejlepší anti-aging potravinu vůbec), pozitivně působí na činnost mozku. Takhle můžu pokračovat velmi dlouho (a taky budu, jen o pár řádků níž).
Kde se vlastně takový kakaový bob vezme? Jde o semeno plodu kakaovníku, rostoucího v tropických oblastech, kde se po sklizni suší rovnou na slunci. Dodatečně jej lze ještě pražit, tím se však přijde o velkou část přínosných látek. Získat lze surové kakaové boby, kakaový prášek a kakaové máslo (to se použivá k dalšímu zpracování, třeba zrovna na čokoládu nebo ve zdravé kuchyni). Zpět k vlastnostem, pro které bychom měli chtít jíst kakaové boby každý den.

- zlepšuje náladu a působí antidepresivně (a snižuje dopady PMS)
- funguje pozitivně na stav kůže, vlasů a nehtů
- dodává velké množství energie (proto by se nepražené kakao nemělo konzumovat večer)
- snižuje vysoký krevní tlak
- díky vysokému obsahu horčíku snižuje nebezpečí svalových křečí a úrazů
- obsah železa zabraňuje vzniku anémie
- působí mírně močopudně a detoxikuje organismus
- pomáhá snižovat váhu
- je spolehlivým afrodiziakem
Jak už jsem zmínila, pražením kakao přichází o velkou část (ne-li většinu) pozitivních účinků. Pokud chcete z této plodiny získat maximum, kupujte kakao, kakaové boby i čokoládu v raw kvalitě. Pokud si s nimi nevíte rady v kuchyni, nechte se trochu inspirovat. Kakao můžete přidávat do smoothie, různých energetických kuliček nebo si s ním umixovat koktejl z rostlinného mléka. Boby lze chroupat samotné jako oříšky (jsou však dost hořké), přidávat je do müsli, jejich křupavost je příjemná v různých raw tyčinkách. Ze stejného důvodu, proč je lepší kupovat kakao nepražené, je škoda s ním péct. Raději jeho benefitů využívejte v té nejčistší nejméně zpracované formě. Nejsnáze je seženete v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu.
Zdroj foto: pixabay.com

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


KURÝR 6 - "HOGGY" PETR LEXA

AVON S PETROU LOVELY HAIR, LÍČENÍ ČTENÁŘKY ADÉLKY

PROMĚNA S TERRY MAKEUP TUTORIALS

KURÝR 1 - SHOPAHOLIC NICOL

CHUTNÁ TO? KAČÍ - MY COOKING DIARY A JEJÍ NEJLEPŠÍ KUŘECÍ KŘÍDLA

ANNA SULC proměnila svoji čtenářku

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.