24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Co a v jakém množství jíst–nejideálnější kombinace a množství živin na talíři bez vážení a počítání

07.03.2013
Rutina.cz
Fitness videa, inspirace, recepty a zdravý životní styl na www.rutina.cz.

Když jsem přemýšlela o čem napsat nový článek, akorát na mne zablikal nový email, který zněl jako mnoho podobných předešlých dotazů. V kostce popsáno, stále opakující se otázka: Vím, že mám jíst 5x denně, ale nevím si rady, co a kolik toho mám sníst a jak to kombinovat, můžete mi pomoci? Tak doufám, že tímto článkem a foto způsobem výkladu pomohu.....


Tak jsem si sedla a říkala si, jak jinak bych vám popsala co jíst, jak odměřovat dle hrsti a dlaně a jak ještě lépe definovat poměr na talíři aniž bych musela psát slohovou práci nebo kopírovat moje základní desatero……..……......a pak mne to trklo, VIZUALIZACE!!! To je způsob, jak vám pomoci pochopit, co za pravidla dodržuji při servírování jídla na talíř. Třeba když na obrázek mrknete, uložíte si ho do fotografické paměti a vždy vám tak bude po ruce při každém horentním nakládání si na talíř a pak trochu uberete, nebo když půjdete kolem Mekáče, zabliká na vás z hlavy velké NE NE, to není na seznamu, co mám vyfocený v hlavě:-D………….teda jen doufám;)


Nebudu vám tady proto vypisovat všechny zdravé a vhodné potraviny - seznam by byl dlouhý a je jich opravdu hodně z čeho se dá vybírat. Proto není třeba zoufat, na každý den se dá připravit něco jiného, potraviny se dají různě prostřídávat a obměňovat a rozhodně zdravé stravování nemusí být žádný stereotyp (to spíš to nezdravé).


Mám tu pro vás obrázek talíře, kde je skladba, poměr potravin a pomůcka na zapamatování, jak odměřovat:
Základem jsou sacharidy v největším poměru (ovoce, zelenina, celozrnné produkty, rýže, těstoviny apod.) v kombinaci s bílkovinami (netučné maso, mléčné výrobky, ryby, vejce, sója atd.) společně se zdravými tuky (jako jsou olivové a jiné zdravé oleje, avokádo, oříšky, semínka a další).


Pravidla odměřování dle dlaně a hrstí se vždy držím, i když např. u mléčných výrobků jako jsou jogurty a mléčné kaše - snídaně, kde je hodně jím, se to nedá zrovna měřit. U těch zase vím přibližnou kalorickou hodnotu a už mám také ozkoušené, kolik mne toho asi nasytí.


Tento způsob odměřování je vhodný pro všechny, kteří nevědí co a v jakém množství a kombinaci jíst a nechtějí trávit čas vážením nebo počítáním kalorií.


Když budeme vědět, jak často jíst, kolik a co servírovat, máme klíč k úspěchu!!! Už jen zbývá pravidelné dodržovaní těchto zásad a vychytávání režimu pro individuální potřebu. Osobně to přirovnávám k zalévání květin. Doma pořád bojuji s mým Benjaminem Fikusem. Vím, jak často a jak moc ho zalévat, i tak mu občas nějaký ten lísteček upadne a jindy zase nový obrazí. Pořád se učím reagovat na vnější vlivy jako příliš mnoho slunce, příliš dlouho bez slunce, horko, zima a vychytávám tak zalévání této choulostivé rostliny na základě vnějšího prostředí. A tak je to i u lidí. Jsou nějaká pravidla a poučky, ale každý jsme jiný, máme jiný režim – někdo sportuje, jiný má fyzicky náročnou práci, někdo běhá celý den kolem dětí, další se se pak válí celý týden ve stresu mezi skripty, někdo u televize  – to vše může ovlivnit náš mechanismus a stravování by mělo být pak přizpůsobeno našim chutím, energetické potřebě, financím, rodině, stavbě těla a tak dál, a tak dál :) Proto tento způsob měření může fungovat na jednoho, ale druhý bude potraviny raději vážit, zatímco třetí osoba si zapisuje počet kalorií do deníčku.


Ale už nebudu filozofovat - tedy jedna porce, jeden talíř nebo chcete-li jeden chod, který by se měl vždy skládat z jedné či více potravin uvedených pro danou oblast a v celkovém množství podle měřítek 2 VRCHOVATĚ PLNÉ hrsti pro sacharidy, dlaň TLOUŠTKA i VELIKOST pro bílkoviny a OD SRDCE pro zdravé tuky – viz obrázek dole:-)

A takto to vypadá nějak v reálu – foto mých receptů (jednoduché ne?;))

P.S.: talíř IKEA normální velikost;)


Zdraví Maruška z www.rutina.cz

 

Komentáře

Adelaine Daily 24.08.2014 16:51

velmi názorně vysvětlené, řekla bych )

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Rutina.cz

Fitness videa, inspirace, recepty a zdravý životní styl na www.rutina.cz.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.