24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Pstruh s rajčaty

18.07.2013
Zrzunka
Blogerky mě značí pod přezdívkou "Zrzunka", ale jinak jsem Kamča, je mi šestnáct let, studuju zdravotnickou školu a miluju vaření a zdravý životní styl!

Výborný recept na pstruha s rajčaty na másle.

Pstruh se vyskytuje ve sladkých vodách celé Evropy a jeho úpravy bývají zlatým hřebem nejvyšší gastronomie v kategorii ryb. :) Pstruh má málo tučné, pevné maso.. Podle statistik sníme xx gramů za rok, přitom tech xx gramů bychom měli sníst za týden. :D

Grónští Eskymáci prakticky neznali infarkty a další civilizační choroby, ikdyž jedli i tučné maso..  jak je to možné? Tajemství Eskymáků spočívalo v tuku ryb a tuleňů. Výzkumy ukázaly, že obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin, zejména blahodárných omega-3 kyselin.

Ryby snižují vznik krevních sraženin, které jsou nejčastější příčinou infarktů a mrtvic, zlepšují proudění v nejjemnějších cévách, upravují hladinu rizikového cholesterolu itriglycerolů, zlepšují pružnost cév a mohou snižovat i vysoký krevní tlak! :) Ukázkou toho, jaké efekty přináší zvýšená spotřeba ryb je Finsko, díky mohutné kampani podporované lékaři tam lidé začali jíst dvakrát tolik ryb a výskyt typických kardiovaskulárních chorob klesl na polovinu. 

Rybí maso obsahuje kvalitní bílkoviny, bez nich by náš organismus nedokázal existovat!  Častým problémem potravin bohatých na bílkoviny však bývá to, že obsahují dost tuků, a tedy kalorií. U masa většiny ryb to tak není - jejich maso je lehké a snadno stravitelné, navíc tuk z ryb je přece zdravý. V rybím mase najdeme vitamín D (který má velký vliv na výměnu vápníku, a proto se mu někdy přezdívá cement kostí), vápník, fosfor, železo a jód (který je nezbytný pro štítnou žlázu, a tedy tvorbu hormonu, který řídí látkovou výměnu). Rybí maso obsahuje kromě hodnotných bílkovin také vitamín A, který pomáhá udržovat kůži zdravou a účinné antioxidanty - z nich zejména dimetylaminoetanol a vitamín E i C, tyto látky eliminují v těle škodlivé volné kyslíkové radikály, a tím brzdí stárnutí organismu. :)

A teď už k receptu: Pstruhovi vycpeme bříško cibulí, posypeme ho bazalkou, dáme na děj plátky másla a dáme ho na čtyřicec minut péct ve vymazaném pekáči. :) 

Rajčátka rozkrojíme podélně na půl, pokapeme olivovým olejem, posypeme česnekem, bazalkou a dáme také péct. 

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Zrzunka

Blogerky mě značí pod přezdívkou "Zrzunka", ale jinak jsem Kamča, je mi šestnáct let, studuju zdravotnickou školu a miluju vaření a zdravý životní styl!


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.