24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Ne(vy)držitelné diety!

07.04.2013
Rutina.cz
Fitness videa, inspirace, recepty a zdravý životní styl na www.rutina.cz.

Nevíte, pro jakou dietu nebo způsob stravování se rozhodnout? Dejte si 2 základní otázky a budete mít jasno......

Rozhodla jsem se, že tímto článkem sfouknu hodně dotazů naráz a tak Vám jednou pro vždy objasním můj pohled a názor na různé typy diet. Paradoxně se mi totiž nahromadily emaily a dotazy téměř ve stejném období, kde jste se pídili po tom, zda ta či ona dieta je vhodná, jestli držet sacharidové vlnky, schůdkovou dietu, omezit sacharidy úplně, zavést půsty a ovocné dny, nebo se stát vegetariánem či jíst paelo stravu. No řeknu Vám, že těch diet je jak smetí!  Asi bych tady mohla popsat celou stránku jen s názvy všech „módních stravovacích trendů“:). Asi byste pak měli v hlavě slušný guláš, jak a co jíst, viďte?;) To Vám ani sobě nemohu udělat!!! :-)


Ani všechny diety neznám a myslím, že to není vůbec zapotřebí. Sama se žádnou dietou neřídím a jen se snažím dodržovat velikosti a vyvážení každé porce (viz předchozí autorský článek). Osobně bych své stravovací návyky neoznačila nálepkou „dieta“ ale „zdravý životní styl“, ať už si každý pod tímto názvem představíme trochu něco jiného. A o to tu jde!


Dieta by pro Vás měla odrážet Váši vlastní představu DLOUHODOBÉHO zdravého životního stylu.


Proto, když narazíte na nějakou dietu, dejte si 2 otázky: „Vydrží mi dlouhodobě, nejlépe celý život? Je tohle moje představa zdravého životního stylu?“ Pokud na jednu z otázek odpovíte NE, uděláte lépe, když se dietě oklikou vyhnete! Proč? Buď s ní za nějaký čas seknete, nebo se budete stresovat či jinak ničit své zdraví.


Zdravý životní styl je pro mne odrazem aktivního života v co největší psychické pohodě, kdy člověk nežije, aby jedl, ale jí, aby žil.


Dnes už vím, že striktní diety plné zákazů nebo počítání kalorií mě stresovaly natolik, že jsem se díky výčitkám z porušení pak cpala ještě víc – byl to věčně začarovaný kruh začínání, porušování a nervování. Vyhýbat se akcím, kde se (pardon)„žere“, protože zrovna držím dietu, taky nebylo řešení. Hladovět 2 dny po sobě do svatebních šatů sice zafungovalo jak mávnutí kouzelného proutku, ale hádejte, jak dlouho jsem si shozená kila udržela? Přesně tak, do svatební hostiny! Prošla jsem si (asi jako mnoho z nás) svými pokusy a omyly. Jenže po dekádě plné těchto pokusů a omylů, které účinkovaly jen krátkodobě, jsem konečně otevřela oči.


Hledejte dietu, stravování, třeba i vitamíny a doplňky stravy na základě odpovědí, které by měly znít ANO u dvou shora zmíněných otázek.


Zauvažujte nad tím, zda dané stravovací požadavky jsou pro Vás zdravé a dlouhodobé. Zda se v nich odráží i Vaše přesvědčení, finanční a časové možnosti, Vaše chutě a tak. Např. vegetarián, je vegetariánem z jistého přesvědčení a nehledě na to, že tu můžeme polemizovat, zda vegetariánovi chybí bílkoviny nebo ne, vegetariánovi mohou jeho stravovací návyky vydržet celý život oproti naší nějaké současné dietě, kterou zítra razantně porušíme. Samotný vegetarián u sebe nemusí nosit list zákazů a požadavků, aby svou dietu pochopil a dodržoval. Chápete, co tím myslím? Někomu prostě může vyhovovat brouzdání v kalorických tabulkách nebo zapisování jídelníčku do konce života, jinému stačí omezit sladkosti a tučná jídla, další si nechá z nedostatku času dovážet jídlo v krabičkách, někdo se každoročně přes zimu dopuje céčkem apod. Každému může zdravý způsob stravování vydržet dlouhodobě, jen za trochu odlišných podmínek.


Selský rozum vždy vítězí!


Jak tato věta platí v životě, tak u stravování platí asi na 150%. Má oblíbená věta:). Co víc dodat?........


Zapojte svůj selský rozum a zvolte si „dietu“ takovou, u které budete přesvědčeni, že je to Vaše zdravá kámoška na celý život (žádná pochybná známost na jednu noc:-D). Co Vy víte, třeba se z Vašeho přátelství, rozvine dlouhodobá vážná známost, která Vás lecčemus přiučí;)


Krásný den Vám všem přeje


Maruška z www.Rutina.cz

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Rutina.cz

Fitness videa, inspirace, recepty a zdravý životní styl na www.rutina.cz.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.