24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Svatba z dob našich prababiček

31.01.2013
Carrie
Wau... popiš se. No, to vážně není snadný. :D Jsem úplně obyčejná holka ze severu Čech. Je mi přesně tolik, abych toho o životě věděla dost a přitom vůbec nic. Pracuji jako učitelka ve školce. Krom toho že moje práce je zároveň můj koníček, mám ráda módu, kosmetiku a líčení a ráda píšu. Píšu ráda cokoli a o čemkoli. Začala jsem psát asi v deseti - jedenácti letech. Psala jsem především povídky o lásce a přátelství (věkem k tomu přibyl sex). Potom co jsem začala organizovat svojí svatbu a dopadla velmi úspěšně, rozhodla jsem dál věnovat této tématice a začala jsem shánět různé tipy k organizování svateb a svatební módní trendy. Do budoucna bych si chtěla založit malou svatební agenturu, která by pomáhala s organizací svateb. Nyní čekám miminko a rozhodla jsem se ke svým zájmům přidat přípravu na mateřství a rodičovství. :-)

Ahojky, slíbila jsem nový článek o tom, jak vypadala svatba v minulosti. Dnes mám konečně trochu času, takže jsem se pustila do psaní. Nebylo snadné vyhledat něco o svatebních obřadech a oslavách v dřívějších dobách. Přesto jsem několik málo informací našla. Bohužel se to více méně týká svateb na vesnici. O městských a šlechtických svatbách jsem nenašla téměř nic. Pokusím se to do budoucnosti napravit. :-)

V minulosti byl svatební obřad veřejnou událostí, které se zúčastňovala celá vesnice nebo alespoň široké příbuzenstvo. Svatbě předcházely námluvy, jenž zprostředkovával dohazovač/ka (znáte z Prodané nevěsty - Kecal). Po souhlasu rodičů nevěsty se přišel ženich se svým otcem podívat do jejich domu. Pokud obě rodiny souhlasily se svatbou, sepsala se tzv. svatební smlouva. Poté následovaly trojí ohlášky v kostele (prvních ohlášek se snoubenci neúčastnily). Byl stanoven svatební den (většinou to bývalo úterý) a začala se chystat svatba, která se samozřejmě konala v kostele. Tzv. zváči chodili od domu k domu a zvali na svatbu. V předvečer svatebního dne se v domě nevěsty shromažďovaly dary a vázaly se věnečky z myrty. Poslední večer za svobodna trávila nevěsta se svými družičkami a ženich se loučil se svobodou se svými přáteli. Ve svatební den ráno snoubenci požádali o odpuštění (vejproše) a požehnání od rodičů v nevěstině domě. Potom se vydali i se svatebčany do kostela (nevěsta jela ve voze, ženich na koni), a to za velikého rámusení (práskání bičem, výstřely z ručnic nebo pistolí). Po návratu z kostela byla připravena hostina. Jedly se polévky z drůbeže, černé omáčky, kaše koláče a různé pečivo. Celé svatební veselý doprovázela živá hudba a tančilo se. Před půlnocí nastalo tzv. čepení nevěsty (po sejmutí věnečku nebo závoje se nevěstě ustřihl cop a na hlavu nasazen čepec - symbol vdaných žen). Po skončení svatební hostiny si ženich odvezl nevěstu do svého domu, kde spolu strávili první společnou noc. Druhý den ráno se tam začalo vozit nevěstino věno. Svatební oslavy trvaly zpravidla tři dny (někdy i déle). I ta nejchudší svatba byla bohatá, protože se na jejích přípravách podílela celá vesnice. V roce 1950 se u nás zavedl civilní sňatek a tím se změnila i podoba svatebních tradic, i když na vesnicích si dodržování tradic dlouhou dobu udržovali.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Carrie

Wau... popiš se. No, to vážně není snadný. Jsem úplně obyčejná holka ze severu Čech. Je mi přesně tolik, abych toho o životě věděla dost a přitom vůbec nic. Pracuji jako učitelka ve školce. Krom toho že moje práce je zároveň můj koníček, mám ráda módu, kosmetiku a líčení a ráda píšu. Píšu ráda cokoli a o čemkoli. Začala jsem psát asi v deseti - jedenácti letech. Psala jsem především povídky o lásce a přátelství (věkem k tomu přibyl sex). Potom co jsem začala organizovat svojí svatbu a dopadla velmi úspěšně, rozhodla jsem dál věnovat této tématice a začala jsem shánět různé tipy k organizování svateb a svatební módní trendy. Do budoucna bych si chtěla založit malou svatební agenturu, která by pomáhala s organizací svateb. Nyní čekám miminko a rozhodla jsem se ke svým zájmům přidat přípravu na mateřství a rodičovství.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.