24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Maturita za dveřmi - Jak se na ni pořádně připravit?

04.05.2017
Maria Friedlová
Life blogerka, která ráda zachytává střípky ze svého života na fotografie. Milovnice čokolády a útulných kaváren, čtenářka sci-fi knih a neustálá studentka.

Zkouška dospělosti někomu začne za dva týdny, někdo si svaťák ještě o týden prodlouží. Někteří studenti začínají být pekelně nervózní, někdo spoléhá na to, že u losování bude mít šťastnou ruku. Ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. Jak se tedy na maturitu připravit co nejlépe?

1. PLÁNUJTE
Pokud zběsile pobíháte po pokoji sem a tam, efektivní to zrovna dvakrát nebude. Hlavní je zůstat v klidu. Sedněte si ke stolu a sepište si všechny otázky, které se musíte naučit. Následně spočítejte, kolik Vám zbývá dní a určete si počet otázek, jež byste měli za ten jeden den stihnout projít. Možná Vás číslo, které Vám vyjde uklidní, nebo naopak zcela vyvede z míry. Tak či onak, víte, na čem jste, a co Vás čeká.

2. UKLIĎTE SI V POKOJI
Možná to bude znít jako prkotina, ale nevěřili byste tomu, kolik lidí dokáže nepořádek rozptýlit. Prokrastinace je hlavně v tomto předmaturitním období velmi lákavá, tak se ujištěte, že kolem sebe budete mít co nejméně rušivých elementů. 

3. NAJDĚTE SI ZPŮSOB UČENÍ, KTERÝ VÁM VYHOVUJE
Učit se a po hodině veškerou látku zapomenout, je jako chytat kouř holýma rukama - úplně zbytečné a nesmyslné. Ne jenom, že ztratíte drahocenný čas, jenž Vám v posledních týdnech utíká čím dál tím rychleji, ale můžete na to i doplatit na potítku, kde nervozita způsobuje většinou pořádná okna. Zjistěte si, jaká forma učení Vám nejlépe vyhovuje a tu následně používejte - předčítání nahlas, zapisovat si poznámky, kouknout na nějaký dokument nebo se nechat přezkoušet kamarádem? Je to je na Vás.

4. ODPOČÍVEJTE
Zřejmě si budete říkat, že odpočinkem se toho moc nenaučíte, ale důležité je nechat mozek i na chvilku vypnout. Už Vám někdo radil, abyste den před maturitou vůbec nic nedělali a soustředili se jen na sebe? Ono to má totiž svůj důvod. Mozek potřebuje čas, aby všechny informace, které jste do něj za posledních pár týdnů vložili, srovnal a utřídil do patřičných míst. Pokud ho budete přehlcovat informacemi i den před zkouškou, může se stát, že v učivu budete mít pořádný guláš.

5. NEJSTE V TOM SAMI! 
Mějte na paměti, že vaši spolužáci a spolužačky prožívají momentálně ta samá trápení jako vy. Pokud už doma nevydržíte ani minutu, sejděte se někde a popovídejte si o látce, které moc nerozumíte, nebo si shrňte to, v čem jste si jistí. Pomůže to jak Vám, tak ostatním a uvidíte, že se Vám do učení budet poté chtít mnohem více.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Maria Friedlová

Life blogerka, která ráda zachytává střípky ze svého života na fotografie. Milovnice čokolády a útulných kaváren, čtenářka sci-fi knih a neustálá studentka.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.